Directorul adjunct al Administratiei Fluviale a Dunarii de Jos (AFDJ) Galati, Dorian Dumitru, a declarat joi, pentru Agerpres, ca debitul Dunarii la intrarea in tara este in continuare la jumatate fata de media anuala, desi a plouat consistent in ultima perioada.

Potrivit acestuia, ploile nu au dus la ridicarea simtitoare a nivelului Dunarii, iar prognoza nu indica o crestere semnificativa a acestuia pentru urmatoarea perioada de timp. In plus, nici afluentii Dunarii din Europa nu sunt in crestere, lucru care indica faptul ca in continuare vor fi probleme de navigatie pe Dunarea Fluviala.

'Ploile care s-au inregistrat pana acum inca nu si-au produs efectul, in sensul ca debitul Dunarii la intrarea in tara este de 2.300 mc/secunda. Comparativ cu debitul mediu multianual de 4.300 mc/secunda, debitul actual este la 50%. In plus, principalii afluenti ai Dunarii - Drava, Morava, Sava si Tisa - sunt in scadere, cu rosu. Totusi, singurul rau care a inregistrat o crestere este Drava, care, miercuri, inregistra un plus 60 cm", a explicat Dumitru

"Deci prognoza nu suna bine, este adevarat, au fost cateva ploi, dar cu ele nu se imbunatateste situatia de pe o zi pe alta. Ar trebui sa fie ploi de 23-40 de litri pe metru patrat pe tot bazinul hidrografic al Dunarii - pentru ca vorbim de un total de 800.000 de km patrati - pentru a vorbi de cresteri semnificative de cote', a mai spus reprezentantul Administratuiei Fluviale.