Doua organizatii evreiesti apara legea antilegionara: Nu afecteaza libertatea de exprimare ci interzice promovarea, sub forma propagandei, a conceptiilor xenofobe, antisemite si fasciste, inclusiv legionare

de I.C.     HotNews.ro
Joi, 20 august 2015, 16:32 Actualitate | Esenţial


Federatia Comunitatilor Evreiesti din Romania si Asociatia Evreilor din Romania Victime ale Holocaustului arata, intr-un comunicat de presa, ca Legea 217/2015, cunoscuta drept Legea antilegionara, este un act normativ de protejare a memoriei victimelor Holocaustului si nu interzice lecturile de vreun fel sau studiul trecutului recent si nici nu afecteaza libertatea de exprimare in definitia ei constitutionala. Potrivit celor 2 organizatii, noua lege interzice incitarea la ura nationala, etnica, rasiala sau religioasa si nu permite promovarea, sub forma propagandei, a conceptiilor xenofobe, antisemite si fasciste, inclusiv legionare.
 • Vezi mai jos comunicatul integral transmis de Federatia Comunitatilor Evreiesti din Romania si Asociatia Evreilor Romani Victime ale Holocaustului
"Dezbaterile recente in legatura cu Legea 217/2015 ne determina sa intervenim cu urmatoarea declaratie:

Legea 217/2015 este o lege de protejare a memoriei victimelor Holocaustului, a celor care au suferit de pe urma antisemitismului instrumentat de fascism, de Miscarea Legionara si regimul Antonescu. Federatia Comunitatilor Evreiesti din Romania (FCER) si Asociatia Evreilor din Romania Victime ale Holocaustului (AERVH) si-au exprimat sprijinul pentru aceasta lege. De altfel, deputatul Aurel Vainer, presedintele FCER, a sustinut-o in Parlament, afirmand ca este un raspuns necesar la recrudescenta antisemitismului si negationismului in Europa, care da curs aplicarii prevederilor de justitie si drept. O pozitie similara a avut in interventiile publice presedintele AERVH, Liviu Beris.

Prin precizarile si definirile care privesc atat Holocaustul din teritoriile aflate sub administratie romaneasca in timpul celui de-al doilea razboi mondial, cat si caracterul fascist al Miscarii Legionare, Legea 217/2015 trateaza in mod direct si clar aspectele specifice ale totalitarismului de extrema dreapta in spatiul romanesc.

Miscarea Legionara, practicand teroarea si crima, a adus prejudicii grave Romaniei.

Legea 217/2015 nu interzice lecturile de vreun fel sau studiul trecutului recent si nici nu afecteaza libertatea de exprimare in definitia ei constitutionala. Interzice incitarea la ura nationala, etnica, rasiala sau religioasa sau la schimbarea violenta a ordinii democratice, cultul persoanelor vinovate pentru infractiuni precum genocidul, crimele impotriva umanitatii si crimele de razboi. Totodata, nu permite promovarea, sub forma propagandei, a conceptiilor xenofobe, antisemite si fasciste, inclusiv legionare. Aceste prevederi respecta spiritul textului constitutional si completeaza Codul Penal.

Menirea de fond a legii este de a contribui la apararea democratiei in fata celor care se folosesc de democratie pentru a incerca sa o distruga. Campania virulenta desfasurata de grupuri neo-legionare dupa promulgarea legii arata ca problema exista si ca statul roman trebuia sa-si creeze instrumentele legale pentru a o gestiona.

Legea 217/2015 este o Lege care se refera la totalitarismul fascist. Totalitarismul comunist nu a constituit subiectul acestei Legi, care, amintim, este in vigoare, inca din 2002, cand a fost emisa Ordonanta nr. 31. Peste tot in Europa, legi de acest fel se refera doar la Holocaust sᅩi fascism, cele privind alte regimuri nedemocratice facand obiectul unor reglementari separate. Ne exprimam tot respectul pentru victimele totalitarismului comunist. Este atributul Parlamentului Romaniei sa decida daca si cand va aproba o lege similara pentru apararea memoriei victimelor comunismului.

Presedinte F.C.E.R. - Dr. Aurel Vainer
Deputat Presedinte A.E.R.V. - Dr. Beris Liviu
"

2840 vizualizari

 • +10 (18 voturi)    
  Intrebari . (Joi, 20 august 2015, 17:20)

  Strul [anonim]

  Ar fi corect ca organizatiile evreiesti sa abordeze public si istoria comunismului , holocaust in buna regula si sa ne spuna cum suporta ele realitatea ca reprezentanti de frunte ai etniei au contribuit la proliferarea acestui flagel care s-a numit comunism , in special de tip bolsevic , care a ajuns si in Romania .
  • +1 (5 voturi)    
   Poveste adevarata, nu prostire, nu intoxicare (Joi, 20 august 2015, 19:26)

   D-or [utilizator] i-a raspuns lui Strul

   Sint ceausel. M-am nascut intr-un bloc nou, intr-un oras civilizat. Am fost botezat la biserica, iar biserica a fost intotdeauna deschisa si accesibila. Parintii aveau amindoi serviciu. Am facut o scoala buna, am facut sport, am invatat limbi straine, am citit mii de carti. In toate vacantele am fost in tabere si cu parintii la munte si la mare. Am avut asistenta sanitara gratuita. Am scandat "UNIRE" la Cenaclu. Am facut facultatea gratuit, am avut si burse si camin si tabere studentesti. La fel au avut si prietenii si colegii mei - tot ceausei - oameni destepti si de nadejde.

   Aceasta este povestea a milioane de romani. E simpla realitate, nu apologie. Ai vrea sa mint?

   Ar trebui sa ma tem ca fac 5 ani de puscarie daca vorbesc despre realitatea pe care am cunoscut-o, si sa numesc asta libertate si democratie?

   Sub pretextul organizatiilor evreiesti, aici vrei sa ajungem, la cenzura?
   • 0 (2 voturi)    
    iar eu (Joi, 20 august 2015, 21:21)

    verdeata [anonim] i-a raspuns lui D-or

    in doua randuri era sa nu pot face scoala, respectiv facultate, prima data penru ca tatal meu a fost trimis in puscarie (in dosarul de la CNSAS scria ca i se pregatea de cativa ani inscenarea), ni s-a confiscat tot, am fost la un pas de a muri de foame, fratele meu a fost crescut de o matusa la 100 km distanta de noi. A doua oara au incercat sa ma dea afara din facultate pentru ca refuzasem sa devin informator si apoi membru de partid. Pentru ultima nu mi s-a permis nici sa dau doctoratul. Mi s--a refuzat (desigur, indirect) ani la rand repartizarea unui apartament, a trebuit sa iau unul de la disponibilitati, adica nedorit de nimeni, intr-un cartier nedorit de nimeni. Am invatat la scoli slabe, am invatat singur doua limbi straine. Copilul meu nu a avut sanse la o educatie buna. Nevasta mea a avut o istorie asemanatoare, doar ca mult mai rea. A facut naveta aproape noua ani cu trenul, de doua ori pe saptamana pe distanta de 250km. A prins un post in Bucuresti pentru ca cine avea pila nu a mai fost interesata de acel post. Etc, etc. Comunismul ne-a terminat pe noi cei incomozi ca sa ofere unor indivizi ca tine sanse mai bune. Oare de ce au facut asa? De ce au lichidat toata intelectualitatea de vaza si pe toti cei care aveau vreun merit? Pai tot de aia. Cine a trait bine in regimul acela criminal? Pai, cei care l-au servit, aceiasi care ii fac acum apologia. Mizerabili apologeti ai comunismului.
    • 0 (0 voturi)    
     Vorbim de perioade diferite (Duminică, 23 august 2015, 2:47)

     D-or [utilizator] i-a raspuns lui verdeata

     Povestea ta se potriveste perfect cu cea a tatalui meu. Si el a fost exclus de la medicina si de la matematica pentru ca era fiu de burghez. Apoi i s-a pierdut urma la un institut tehnic ce tocmai se infiinta.

     Ar trebui cumva impartita perioada, nu stiu, in comunism timpuriu, sau agresiv, sau in formare,
     si cea de-a doua macro-perioada, dupa anii 1966-1967 cind represiunea fostului regim era practic incheiata si s-ar fi intrat in normalitate daca nu am fi suportat efectele razboiului rece.
     Cine credeti ca ne oprea curentul cite 20 minute pe la ora 21.00? De ce nu se oprea la 2.00 noaptea? Se facea vreo economie de curent, se opreau termocentralele? Nu. Dar cita nemultumire se crea astfel...

     Am fost un cetatean obisnuit, am auzit multe povestiri ale celor mai in virsta, inclusiv in familia mea, dar in perioada vietii mele nu
     am vazut nicio manifestare opresiva a securitatii.

     Dimpotriva, am vazut manifeste instigatoare la Galati exact inaintea evenimentelor 'spontane' de la Brasov in 1987 si, de asemenea, am vazut instigatori platiti ce tatonau terenul inainte de evenimentele de la Timisoara in decembrie 1989.
 • +8 (14 voturi)    
  Hai sa sprijinim chestii (Joi, 20 august 2015, 17:43)

  Werwolf1 [utilizator]

  Da' pe aia care ne-au asasinat elitele ,ne-au vandut Ivanului ,ne-au calcat in picioare viata si tara cand ii tragem la raspundere ? Ah , am uitat , pot sa fiu pedepsit pentru comentariul asta . Despre Hannah Rabinsohn se fac filme mai nou . Boris Grunberg a murit in patul sau de acasa dupa 1989 . Cum cine a fost Boris Grunberg ? Nu stiti ? Si colac peste pupaza : Saul Bruckner care a cerut moartea fauritorilor Romaniei Mari ,ne invata despre democratie la PROTV. . Hai sa facem legea sa functioneze in toate directiile si sa vedem atunci domnilor de la organizatiile sus numite cat de efevescenti o sa fiti in sustinerea ei . Holocaustul adus de ei cine il condamna ?
 • +9 (13 voturi)    
  spuneți (Joi, 20 august 2015, 17:57)

  Ana Armanca [utilizator]

  Spuneți: Nu afecteaza libertatea de exprimare ci interzice promovarea, sub forma propagandei, a conceptiilor xenofobe, antisemite si fasciste, inclusiv legionare. La propagandă poate intra orice, domniilor,,,
  Americanii și-au convocat congresul ca să-i dea cetățenie lui Mircea Eliade, noi trebuie să scriem pe cărțile lui AUTOR FASCIST, că așa vrea Elie Wiesel... Și lista lui e lungă și uneori nedocumentată.
  Citiți articolul 5 din lege, lasă loc la orice interpretare.
  Pentru mine, ca și creștin, legea aceasta pune o mare problemă de conștiință.. Noi suntem creștini, în religia noastră Iisus ne spune Iartă, ca să fii iertat. Cine suntem noi, sau dvs. să îi condamnăm ad infinitum la uitare pe cei pedepsiți deja?
  Pentru a ne apăra de fasciști și de legionari, există ca în celelalte state civilizate Codul Penal.
 • +6 (10 voturi)    
  Simuleaza neintelegerea (Joi, 20 august 2015, 18:12)

  Daniels22026 [utilizator]

  Institutiile evreiesti simuleaza neintelegerea. Dar imi pare bine ca s-a nascut dezbaterea asta, pe fondul propagandei rusesti si a celei teroriste. Trebuie sa ne aparam, iar legea ar fi foarte buna daca ar incrimina egal ideologiile criminale.

  Deci sa profitam de momenti, sa tinem minte, sa cerem politicienilor. Sa nu ne lasam pana nu obtinem ceea ce ne trebuie. Pedepsirea instigarii la ideologii sau fapte imorale sau criminale. Comunismul, fascismul, terorismul, xenofobia, toate trebuie combatute, amendate. Trebuie sa ne aparam!!!
 • +5 (5 voturi)    
  De dragoste cu balarii de urit (Joi, 20 august 2015, 18:52)

  D-or [utilizator]

  Cam asa si-au facut evreii cu legea asta. S-au legat la cap fara sa ii doara si s-a stirnit o polemica periculoasa.

  Cu ocazia acestei polemici, am aflat ca in perioada interbelica in multe localitati evreii reprezentau o treime din populatie sau chiar mai mult.

  Deci, de pomana am tot invatat la istorie despre razboaiele cu turcii si tatarii, despre birurile platite ca turcii sa nu aiba voie sa se stabileasca in provincii. Cuceritorii erau altii, iar la istorie nici nu ni s-a pomenit de ei.
 • +5 (7 voturi)    
  o lege agresiva, inoportuna (Joi, 20 august 2015, 19:27)

  tinberiu [anonim]

  Ce anume justifica introducerea unei astfel de legi in Romania anului 2015, unde manifestarile antisemite sunt cu totul izolate? Sau poate dansii isi cauta dusmani noi, pe care sa-i condamne ulterior prin aceasta lege?

  Apoi, prin aceasta lege se reabiliteaza comunismul in toate aspectele lui, lucru confirmat de ilustri oameni de stat si reprezentanti ai comunitatii evreiesti, care au afirmat raspicat ca hotararile instantelor comuniste devin valabile.
  Asadar, comunismul nu putea fi adaugat alaturi de celelate atrocitati in textul legii sub aceasta forma, pentru ca nu poti considera in acelasi timp valabile deciziile comuniste, si in acelasi timp sa le condamni. L-am auzit pe dl Preda de la ICCMER cand spunea ca singura problema a legii e ca nu s-a pus si 'comunismul' acolo, ceea ce imi dovedeste ca dansul nu a inteles nimic din ideea legii, special nu a fost pus, si nici nu avea cum!

  E absolut grotesc, obscen, pentru suferintele prin care au trecut milioane de oameni in aceasta tara sub comunism. Legea trebuie refacuta, sau eliminata cu totul.
  Extremistii sunt extremisti indiferent de legi.
  Criminali avem zilnic, chiar daca se dau 25 de ani de puscarie. Legile nu sunt pentru nebuni!
  • 0 (0 voturi)    
   Chiar vrei o polemica publica despre comunism? (Joi, 20 august 2015, 19:58)

   D-or [utilizator] i-a raspuns lui tinberiu

   Ar putea avea final neprevazut.
 • +3 (3 voturi)    
  De asta devin evreii nesuferiti .... (Joi, 20 august 2015, 19:59)

  Mishu [anonim]

  Tot o tin cu acelasi lucru la nesfarsit.
  Cat de mult au patimit ei si cum trebuie acum sa faca plecaciuni toata lumea si sa nu indrazneasca sa zica nici pas,.
  Sunt ei detinatorii adevarului suprem.
  Nu vor sa se impace cu trecutul si sa mearga inainte.
  Nu ca as avea ceva cu ei, cum nu am nici cu negrii, nici cu tiganii, nici cu ungurii,nici cu homosexualii si cu nimeni altcineva.
  Dar prea vor evreii astia sa se victimizeze si sa isi impuna vointa lor celorlalti, care poate au patimit de pe urma lor.
  De ce nu zic nimic de comunismul adus in Romania de Ana Pauker si de ceilalti evrei veniti din Rusia si de relele facute dupa '45?
  De ce nu zic nimic de suferintele poporului palestinian pe care l-au cotropit si din care au omorat fara crutare mii de femei, batrani, copii si oameni nevinovati?
  De ce?
  Pentru ca nu e in interesul lor
  Sa ma mai scuteasca cu gargara lor.
 • +5 (5 voturi)    
  Pe scurt (Joi, 20 august 2015, 20:16)

  CezarN [utilizator]

  1. In 1878,la congresul de pace de la Berlin, organizatiile evreisti s-au OPUS recunoasterii independentei Romaniei. Si-au cerut evreii scuze? Nu!

  1.1. De ce s-au opus? Pentru ca nu erau naturalizati si nu aveau dreptul la cetatenie. Bine primiti in Romania, fugariti fiind din Galitia, ei doreau mai mult. Ceva ce, in sec. XXI, Israelul nici macar nu concepe sa faca. Si pe cine ne dadeau ei exemplu de buna purtare in relatia cu evreii? Pe germani. :))

  2. Una din cauzele rascoalei din 1907 a fost comportamentul agresiv si sfidator al arendasilor evrei.

  3. La retragerea armatei romane din Basarabia si Bucovina evreii, pentru a se pune bine cu viitorii stapani rusi, au gasit de cuviinta sa umileasca soldatii nostri in retragere. Logic ca s-a creat o reactie antievreiasca in tara si in Moldova in special.

  4. Maresalul Antonescu a fost condamnat de un tribunal popular, de niste marionete ale caror sfori se aflau in mainile conducatorilor evrei ai Partidului Comunist. Acuzele de crime de razboi la adresa Israelului si a unora dintre conducatorii sau au fost facute si probate de comisii ale ONU. Si? Scuze? Asumarea faptelor? Schimbarea conduitei? Nici gand! Altfel cum am putea sa ne victimizam permanent?

  5. Legea ar fi OK daca la criminali de razboi ar fi inclus si Ariel Sharon, iar la ideologii xenofobe sau fasciste ar fi inclus si sionismul.

  In rest, si eu ma bucur ca dezbaterea iscata in jurul acestei legi face ca multi romani sa afle fapte care (oare de ce?) nu prea se gasesc in cartile de istorie.
 • 0 (0 voturi)    
  discriminare de-a dreptul (Joi, 20 august 2015, 20:55)

  anaerobik [anonim]

  Si cu minunatul evreiesc "Je suis Charlie" cum ramine? De ce la ei se poate si la noi nu?
  Cum a putut Johannis sa promulge o lege atit de imbecila si intoleranta cind in ianuarie marsaluia pe Boul Voltaire la brateta cu Porosenko si alte vip-uri politice?


Abonare la comentarii cu RSS

Buchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version