Vicepresedintele PNL Sulfina Barbu a afirmat joi ca Guvernul a pregatit o Ordonanta care modifica OUG privind fondul de mediu, care prevede scumpirea carburantilor, a reciclarii deseurilor si a anumitor bauturi alcoolice, apreciind ca astfel "se introduc pe ascuns noi taxe periculoase", transmite Agerpres.

"Noi dorim sa tragem un semnal de alarma cu privire la intentia Guvernului de a introduce pe ascuns noi taxe periculoase pentru economia Romaniei. Guvernul Ponta nu joaca corect cartea relansarii fiscale. Este vorba despre o Ordonanta de Guvern pentru modificarea Ordonantei 196/2005 privind fondul pentru mediu. Modificarea acestei Ordonantei va duce la scumpirea benzinei, motorinei, reciclarea deseurilor, depozitarea deseurilor si diverse bauturi alcoolice", a spus Sulfina Barbu, intr- conferinta de presa.

In opinia acesteia, noile taxe sunt surse de bani pentru bugetul de stat necesari pentru "avalansa de cheltuieli publice promise de premierul Ponta".

Fostul ministru al mediului a sustinut ca "Guvernul Ponta a folosit fondul pentru mediu pentru a-si completa bugetul de stat", adaugand ca in 2014 de la acest fond a fost transferata suma de 562 de milioane de lei catre bugetul de stat.

"Noile taxe propuse prin Ordonanta sunt dovezi clare ca premierul promite diverselor categorii sociale cresteri salariale cu bani pe care astazi nu-i are. Nu exista nicio urgenta pentru mod legii privind fondul de mediu", a spus Barbu.

Deputatul PNL a indicat ca proiectul de Ordonanta este initiat de Ministerul Mediului si este trimis in circuitul de avizare.

Sulfina Barbu a aratat ca in cazul pretului la carburanti se propune o taxa de 2% din valoarea substantelor periculoase pentru mediu, primele fiind hidrocarburile. Deputatul a exemplificat ca pentru un litru de benzina taxa reprezinta 12 bani.

Ea a mentionat ca lista substantelor periculoase se regaseste in lista prevazuta de HG 1408/2008.

Sulfina Barbu mai sustine ca taxa scumpeste si anumite medicamente, precum anestezicele, produsele in care se foloseste etanol si reciclarea deseurilor nereciclabile.

"Din punctul nostru de vedere, aceste taxe vor duce la pierderea de locurilor de munca fiindca foarte multe firme de reciclare se vor inchide, prin neatingerea tintelor privind reciclarea deseurilor, si la sanctiuni financiare din partea UE", a argumentat deputatul PNL.

Sulfina Barbu a subliniat ca PNL solicita ministrilor sa nu avizeze acest proiect de Ordonanta, pe motiv ca "efectele sunt devastatoare atat pentru mediul economic, cat si pentru protectia mediului".

Si Asociatia Industriei de Protectie a Plantelor din Romania - AIPROM, alaturi de partenerii sai agricultori, si-a exprimat, inca de la inceputul acestei luni, ingrioararea fata de noile taxe prevazute in Proiectul de Ordonanta a Guvernului pentru modificarea si completarea O.U.G. nr. 196/2005 privind Fondul pentru Mediu, avertizand ca aceste impuneri vor impovara suplimentar agricultura, un vector important al cresterii economice din tara noastra in ultimii ani, scria la acea data Capital.

Proiectul de Ordonanta prevede extinderea ariei de aplicabilitate a O.U.G. nr. 196/2005 privind Fondul pentru Mediu si asupra produselor de protectie a plantelor, prin includerea unei taxe de 2% din valoarea de achizitie a preparatelor clasificate ca fiind periculoase pentru mediu, introduse pe piata nationala de catre operatorii economici, exceptie facand preparatele utilizate pentru fertilizare.