Mesajul unui medic catre colegii sai: Statul v-a oferit ieri marea plata informala. Veti accepta, ori ba?

de V.M.     HotNews.ro
Miercuri, 19 august 2015, 22:16 Actualitate | Esenţial


dr. Gabriel Diaconu
Foto: Hotnews
"Fiscalizarea platilor la negru, in formula propusa de Stat, e o abominatie. Loveste in sufletul relatiei medic-pacient. Il transforma pe medic in zapciu. Ii spune pacientului ca umilinta lui e impozabila. Transmite tuturor participantilor la actul medical zazanie, disensiune si obida. Statul roman a aruncat pisica, practic, in mijlocul nostru, al comunitatii medicale. Pisica e menita sa ne dezbine, sa ne inchida gura", scrie medicul Gabriel Diaconu pe Facebook, referitor la propunerea premierului de legalizare a spagii, el lansand totodata un apel catre colegii medici: "Piatra de incercare a oricarei comunitati la ananghie e daca, tentata de nevoia de liniste si pace, va subsemna la maximul compromis. Nu va fi prima data. Depinde de voi daca, de data asta, e ultima oara. (...) Vreau sa vad parafele voastre, cei care le veti pune jos in curand. Nu spre dauna pacientului. Spre binele lui. Si-al nostru, si-al celor ce vin dupa noi. Statul v-a oferit, ieri, marea plata informala. Veti accepta, ori ba?".

Amintim ca premierul Victor Ponta a anuntat, marti, dupa negocierile cu sindicatele din sanatate, ca Executivul va propune un proiect de lege prin pacientii sa le poata da bani doctorilor, dar doar daca vor indeplini concomitent trei conditii: plata sa nu fie conditionata de medic, plata sa se faca dupa incheierea actului medical si plata sa fie declarata, asa incat sa fie si fiscalizate.

Citeste si:

Mesajul medicului Gabriel Diaconu postat pe grupul de Facebook "Medici gata de greva generala. Solicitam salarii decente!":


"Bună dimineața camarazi, colegi, prieteni de demult, cunoscuți și necunoscuți, bună dimineața frați și surori.

Bună dimineața domnule prim-ministru Victor Ponta, sper că nu vă supără rău genunchiul în această dimineață. Bună dimineața, domnule ministru Bănicioiu. Marius Sepi, sper că ți-ai băut cafeaua.

Și, pentru prima oară oficial din partea mea, bună dimineața domnule pacient. Bună dimineața, doamnă pacient.

Autoritățile române au băut ieri aldămașul pe o înțelegere cu sindicatele din Sănătate. Pentru prima oară în România se legalizează mita dacă e făcută elegant. Din spusele premierului, plata informală e normală cât timp îndeplinește niște condiții. Doctorul va putea primi plic, dacă (1) plicul e dat cu recunoștință, (2) după ce ți-ai făcut treaba, și (3) plătești impozit pe plic. Ministrul Justiției (!!!!) a fost ”însărcinat” de domnul Ponta să găsească un ”limbaj” legal prin care asta să devină posibil. Ar fi amuzant, dacă n-ar fi monstruos.

Camarazi, zilele trecute am primit cadou o sticlă de Bordeaux de la o pacientă. Se întorsese din Bordeaux, unde-a ajuns pentru că tratamentul meu a ajutat-o să-și învingă frica de zbor. În asentimentul legii, am primit un folos necuvenit. Cadoul a respectat triada simptomatică Ponta. Am deschis-o, soția a băut un pahar, eu am băut un pahar. Când mi-am turnat mie în pahar, s-a prelins un pic pe masă. Mi-am spus: să fie de sufletul Guvernului. Cine împarte, parte își face.

Fiscalizarea plăților la negru, în formula propusă de Stat, e o abominație. Lovește în sufletul relației medic-pacient. Îl transformă pe medic în zapciu. Îi spune pacientului că umilința lui e impozabilă. Transmite tuturor participanților la actul medical zâzanie, disensiune și obidă. Statul român a aruncat pisica, practic, în mijlocul nostru, al comunității medicale. Pisica e menită să ne dezbine, să ne închidă gura. Astfel că cei care azi au vad, și clientelă, fugăriții de procurori, să tacă și să-și vadă de treaba, în timp ce mai sărmanii, mai puțin mercantilii, mai sobrii halatului primesc doar niște zgârci pe os. Regula manipulării este ”divide ut impera”. Ne vor diviza. Ne vor stăpâni în continuare.

Frați și surori, 28 de mii de oameni aproape care vă uitați la cadrilul zilelor de-anțărț, propun că nu ne-am explicat suficient de clar poziția autorităților. Spre deosebire de domnul Sepi și alții aidoma, lupta noastră nu e pentru bani. Medicii NU cerșesc. Lupta noastră e pentru un principiu, și nu sunt doar cuvinte. Dacă principiul va fi respectat, banii urmează.

Principiul se numește DEMNITATE. Principiul se numește RESPECT. Principiul se numește DECENȚĂ. Principiul se numește ONOARE. Demnitate și pentru doctor, și pentru bolnav. Respect și pentru chirurg, și pentru operat. Decență și pentru medic, și pentru pacient. Onoare și pentru primar, și pentru profesor, și pentru rezident, și pentru student.

Plicul fiscalizat în formula pontină e nedemn. E lipsit de respect. E indecent. E dezonorant.

Piatra de încercare a oricărei comunități la ananghie e dacă, tentată de nevoia de liniște și pace, va subsemna la maximul compromis. Nu va fi prima dată. Depinde de voi dacă, de data asta, e ultima oară. Medici mici și mari, tineri și bătrâni, aflați la primul pacient sau aproape de ultimul.

Domnule doctor, doamnă doctor, privește-ți bine parafa în dimineața asta, și-n cele care vor urma. Adu-ți aminte cât ai muncit pentru ea. Adu-ți aminte de omul pe care l-ai făcut bine pentru că ai parafat diagnosticul potrivit, tratamentul decent și soluția eficientă. Adu-ți aminte ce ai jurat odată. Adu-ți aminte:

1. Să respect pe cel care m-a învățat această artă la fel ca pe propriii mei părinți, să împart cu el cele ce-mi aparțin și să am grijă de el la nevoie; să-i consider pe descendenții lui ca frați și să-i învăț această artă, dacă ei o doresc, fără obligații și fără a fi plătit
2. Atât cât mă ajută forțele și rațiunea, prescripțiunile mele să fie făcute numai spre folosul și buna stare a bolnavilor, să-i feresc de orice daună sau violență
De orice daună sau violență.

Șansele noastre de-a schimba România, zilele acestea, n-au fost niciodată mari. Minuscule sunt poate. Șansa ta, și-a mea, și-a voastră, e că putem să arătăm oamenilor care ne-au hulit, ne-au scuipat, ne-au umplut cu mocirla anilor, din ce suntem făcuți.

Suntem doctori, discipolii lui Aesculap.

Suntem medici, între noi și pacient stă doar putiința noastră de-a alina suferința.

Mândri. Demni. Cu știință de carte dar mai ales de bun simț.

Niște zeci de mii de oameni au citit ieri îndemnul meu. Vreau să văd azi, aici, pe grup, parafele voastre, cei care le veți pune jos în curând. Nu spre dauna pacientului. Spre binele lui. Și-al nostru, și-al celor ce vin după noi. Statul v-a oferit ieri, marea plată informală. Veți accepta, ori ba?"

5614 vizualizari

 • +3 (3 voturi)    
  despre respect... (Miercuri, 19 august 2015, 22:49)

  ely [anonim]

  Stimate cititorule, vin cu cateva remarci sa intregesc un tablou, sa arat cat de ,,Urata,, poate fii si dizgratioasa insasi oferta propusa de govern, ar trbui indit mai mult si analizat modul sensibil de a proceda cu sanatatea in tara noastra ,acum in 2015 ca tara UE. Sant consteranata ,locuiesc in north AMERICA si va spun sincer ca mi-e rusine din repect pentru bunii nostrii doctori ,profesionisti exceptionali ,trecuti prin scoala romaneasca de medicina sa fie expusi la asa ceva.Sint niste genii ai nostril daca cu aparatura veche cu salarii mici pun diagnostice corecte ,trateaza si dau tratamente bune ,sa fie umilitiu astfel,Adica unde vreau sa ajung;locuiesc in Canada de foarte multi ani ,aici un medic de famile nu un specialist atinge aproape 500000$pe an ,un dentist probabil 2-3 milioane un chirurg 6-7 00000 pe an ,Statul acopera pentru oameni orice interventei de la o operatie simpla la transplant ,Este o rusine sa vad in continuu bani cersiti pentru a fii salvati ,bani donate prin sms-uri RUSINE !Statul ar trebui sa acopere tot sa foloseaca banii rational si util nu pentru inaugari ,comemorari campanii electorale etc,,,, sa plateasca medicii decent nu sa ii puna pe fuga din tara sau sa legalizeze spaga Spaga de unde de la cei saraci,,,,,,,Doamne unde am ajuns ce-i in mintea conducatorilor ,pensii grase pentru ei vacante musai afara de parca am fii maimute si complexati lipsa de mandrie nationala Sant mindra ca sint romanca si as imbraca iea natinala in loc de marfuri din china ,a trebuit sa vin aici sa respect si sa iubesc cu tot sufletul tot ce e romanesc ,Renuntati la snobisme englezesti la a copia tot ce e strain si fiti decenti ,Avem un popor extraordinar cu valori si cultura nu o risipiti facind pe multi sa plece ,RESPECT TARA DE ADOPTIE dar sint mai aproape de ROMANIA decit am fost cind eram aroapeAr trebui pusa problema altfel sa se gaseasca solutii decente pentru medici si sa aveti grija de ei sint o comoara pentru tara .CU RESPECT PENTRU CITITORI!
 • +5 (5 voturi)    
  desigur (Miercuri, 19 august 2015, 23:14)

  mihai [anonim]

  Da, vor accepta. In sistemul acesta medical majoritatea covârșitoare va accepta oferta de legalizare a spagii, facuta de Guvern. Cred insa ca sunteti minoritari voi cei cu principii si grija fata de aceasta meserie. Manifest un respect deosebit pentru medici, munca dumneavoastră fiind in beneficiul semenilor si comunitatii,depusa in conditii de stres major , probabil, de multe ori fara a beneficia echipamentele/medicamentele necesare.Ati merita triplarea salariala.

  Insa sistemul medical in ansamblu sau sufera, inclusiv din cauza celebrului plic atentie, pretins de unii sau intiparit in constiinta pacientului. Sper sa prind ziua aceea cand in sistemul romanesc nu va mai exista asa ceva. Cred ca decizia ICCJ poate insemna resetarea sistemului, insa orice alta abatere de la aceasta va conduce la prelungirea starii actuale a sistemului medical. Exista o singura solutie acceptabila si pozitiva pentru sistem- stabilirea unui plafon salarial corespunzator,nicidecum gasirea de solutii pentru reintoarcerea la plicuri-atentie.
 • +4 (4 voturi)    
  DA! (Joi, 20 august 2015, 0:26)

  SKBjull [utilizator]

  Pacat ca articolele nu au buton de voting, ca si comentariile, as viola butonul de plus (fara sa fiu vasluian).

  E un moment de rascruce pentru sistemul medical romanesc, Ponta, desi abject, nu e prost, e uns cu toate alifiile (no pun intended).

  Chiar sper sa nu fiu dezamagit si medicii sa nu muste momeala. Romania merita mai mult. Avem multi locuitori, prosti nu suntem, doar dezorganizati si invrajbiti. Dar daca fiecare roman incepe sa fie un profesionist demn, tara asta poate fi peste Elvetia.

  E randul medicilor.
 • +3 (3 voturi)    
  A accepta=injosire+discriminare (Joi, 20 august 2015, 5:40)

  Ritzi Pitzi [utilizator]

  Nu vreau sa mai arat de ce se(ne) vor injosi...

  Discriminre pentru ca:
  - nu toti pacientii vor da spaga si se va perpetua acest mod infect de a rezolva problema
  - nu toti medicii vor lua spaga, unii din principiu, altii pentru ca nu va avea cine sa le ofere (vezi zonele sarace) si astfel vor exista diferente uriase de venituri intre cei din mari centre economice si cei din satele pierdute prin Baragan sau prin dealurile Transilvaniei.
  - nu toti medicii care iau spaga o vor fiscaliza integral, deci declararea platilor informale va fi facuta doar de ochii lumii, atat cat sa nu mai poata fi arestati pentru primirea de folose necuvenite
 • +1 (1 vot)    
  Extrapolare (Joi, 20 august 2015, 7:25)

  feisbuk [anonim]

  Presupun ca si celor din invatamant, in loc de marire de salarii, li se va spune sa o dea pe meditatii, cu conditiile:
  - elevul sa dea plicul cu recunostiinta
  - meditatorul sa isi faca datoria
  - meditatorul sa plateasca cei 16%
 • 0 (0 voturi)    
  Cardul (Joi, 20 august 2015, 7:45)

  Jar [anonim]

  de sanatate nu aduce nicio economie...
  Economie sa facut prin reducerea pretului la medicamente,prin reducerea pretului de referinta la care sunt decontate medicamentele si marirea coplatii la pacient.
 • +1 (1 vot)    
  wrong (Joi, 20 august 2015, 8:17)

  neah [anonim]

  n-ar fi mai bine sa fie transformati in prestatori de servicii si sa fie platiti ca atare, in baza unui contract cu spitalul?
  +asigurare+spitalul sa asigure servicii corecte.

  doctorii sa se lase si de "legaturile" necurate cu producatorii/firmele de medicamente.
 • 0 (2 voturi)    
  1.000.000.000 Euro = valoarea spagii /an (Joi, 20 august 2015, 8:55)

  Plagarus [utilizator]

  Bolnavii si multi ipohondrii,au ''cotizat " si vor cotiza in continuare indiferent de forma legala / ilegala a spagilor
 • +1 (1 vot)    
  Ponta, paradoxul economic:comunistul capitalist (Joi, 20 august 2015, 8:56)

  Spiky [anonim]

  Ponta, paradoxul economic?

  Prim-ministrul nostru (ne place, nu ne place, este al nostru şi cu el defilăm), a mai emis o propoziţie din puţul gândirii şi al mlăştinoaselor meandre ale concretului: legalizarea şpăgii pentru doctori. Nu ar fi o idee bună? Aşa, doctorilor nu li se va mai mări salariul, ei primind direct mărirea; prin impozitarea şpăgii, statul ia şi el nişte bani (deci mai mulţi bani la buget, pentru a fi repartizaţi săracilor baroni judeţeni), şi toată lumea este mulţumită. Oare?
  Nu prea, şi să examinăm situaţia în toată profunzimea şi complexitatea acesteia.
  Primii care nu vor fi mulţumiţi, vor fi pacienţii inteligenţi. Păi cum, plătim de ne spetim contribuţii la asigurările de sănătate şi mai dăm şi şpagă… impozitată, ceea ce înseamnă ca şpaga, ca orice serviciu impozitat după apariţia lui neimpozitată, va deveni mai mare exact cu… suma plătită statului de doctori. Mercurialul şpăgii o va lua în sus. Adică dacă înainte, ca pacient plăteai doar şpaga propriu-zisă, atât cât considera de cuviinţă doctorul că trebuie să îi dai, acum şpaga se măreşte cu fix 16%, impozitul pe venit. Asta în condiţiile în care munca din care tu, ca pacient, plăteşti şpaga din munca ta, care este oricum supraimpozitată (din câţi bani plăteşte patronul pentru munca ta, aproximativ 75% ajung la stat. Practic eşti sclavul economic al statului, care, pentru aceşti bani, nici măcar serviciile de sănătate nu ţi le acordă).
  Următorii de pe listă sunt toţi ceilalţi care primesc şpagă. Păi de ce medicii să primească şpagă legal, şi eu, ca mic funcţionar, să nu primesc legal, să îmi tremure inima în mine ori de câte ori primesc un pliculeţ de la cei care doresc să tranşeze labirintul legalităţilor, în loc să îl parcurgă laborios?
  Şi aici intervine paradoxul economic al lui Ponta: acesta este primul pas către statul libertarian, acel stat care nu asigură decât acele servicii ce nu pot fi asigurate de întreprinzătorii privaţi: securitatea naţională - armată, poliţie, servicii secrete
 • 0 (0 voturi)    
  Am fost, (Joi, 20 august 2015, 9:12)

  Gladiatorul [utilizator]

  suntem si ramanem rusinea Europei. Au murit de mult Balcescu, Kogalniceanu, Iorga, Bratienii, Maniu si chiar Ratiu si seniorul Coposu. Nu ne mai ridicam din mocirla in care ne-au bagat PCR + Securitatea (veche sau noua). Mai avem un om mandru ca e roman si ortodox. Pe al doilea, nu-l cunosc si-mi pare nespus de rau.
 • 0 (0 voturi)    
  cine suntine principiile in fata politrucilor (Joi, 20 august 2015, 10:05)

  platitor de taxe [anonim]

  Problema este ca acei medici(personalitati medicale, chirurgi renumiti, profesori universitari, etc) care ar trebui sa sustina principii ca DEMNITATE, ONOARE, RESPECT in fata politrucilor, primesc spaga pe luna de10000Euro si nu le convine sa renunte la ea indiferent ca Ponta le va da un salariu decent pentru nivelul actual al Romaniei de 1500-2000Euro.
 • +1 (1 vot)    
  "Doctorul" Ponta (Joi, 20 august 2015, 10:28)

  Marius [anonim]

  Tinand cont ca si T.onta este "dotore" (si asta tot un fel de doctor), inseamna ca si el o sa primeasca spaga. Deci ar trebui sa aiba chitantierul cu numarul 1. Urmeaza in ordine mai toti demnitarii tarii (ca si ei sunt tot "dotore")...... Si uite-asa am legalizat spaga institutionalizata!!!!
 • +1 (1 vot)    
  mită (Joi, 20 august 2015, 12:43)

  herodot1 [anonim]

  N-am înţeles nimic din ce vrea omul ăsta. Dacă, totuşi, am înţeles înseamnă că vrea ca totul să rămână ca până acum: să ia şpagă dar să nu fie fiscalizată pentru că asta îi afectează onoarea. Presupun, deasemeni, că nu doreşte să fie cunoscute sumele imense pe care le obţin unii medici.
  • 0 (0 voturi)    
   Nu trebuie sa ai complexe (Joi, 20 august 2015, 14:43)

   Dimi [anonim] i-a raspuns lui herodot1

   Nu-ti face probleme. Unii inteleg mai greu altii mai usor. E bine ca intrebi, nu e bine ca presupui fara sa intelegi. Daca subiectul ti se pare atit de important incit sa-ti pierzi timpul si sa participi la discutie, pierde inca un pic de timp si viziteaza-i pe doctori acolo unde clocotesc acum pe paginile facebook:
   https://www.facebook.com/AliantaMedicilor?fref=nf
   si
   pe pagina "Medici gata de greva general". Pe asta cauta singur. Trebuie sa si mesteci cind maninci :)

   Ai sa intelegi poate ca se bat nu numai pentru ei dar si pentru tine Atunci cind din ghinion ai sa-ti revendici calitatea de pacient ai sa le multumesti daca reusesc sa faca ceva.

   Ca sa te incit, Iti citez din crezul lor:

   Alianta Medicilor este categoric impotriva legalizarii spagii, mitei, “plicului” sau “atentiei” date de catre pacient medicului. Practica aceasta neavenita nu are ce cauta intr-un sistem medical modern, fiind degradanta atat pentru medic cat si pentru pacient.

   In plus, pacientilor deja li se percepe din salariu o taxa pentru sanatate deci, prin legalizarea acestei mite, politicienii vor sa-i faca pe pacienti sa plateasca de doua ori pentru aceleasi servicii medicale.

   Ca medici dorim sa ne petrecem timpul cu pacientii vorbind despre ce solutii si tratamente exista la problemele lor, nu sa facem negocieri financiare. Daca o astfel de lege aberanta trece, inseamna ca vom avea in spitale un “Ghid de buna practica cum sa dai si sa primesti mita legal”.


Abonare la comentarii cu RSS

Buchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version