Mai multi magistrati sunt pusi sub invinuire, fiind suspectati de fraudarea examenului pentru ocuparea unor funcţii de conducere in mai multe Parchete din ţara, a anunţat astazi Departamentul Naţional Anticorupţie. Concursul a fost organizat incepand cu luna septembrie de catre Institutul Naţional al Magistraturii iar rezultatele urmau sa fie validate in luna decembrie. INM a solicitat in aceasta seara intrunirea de urgenţa a plenului Consiliului Superior al Magistraturii in vederea analizarii acuzaţiilor de fraudare a examenelor.

„Sunt convins ca va fi afectata credibilitatea justiţiei dar iata ca justiţia poata sa isi faca singura curaţenie. Sper ca aceasta investigaţie sa fie dusa pana la capat”, a declarat pentru Hotnews.ro, directorul INM, Mihai Selegean. Departamentul Naţional Anticorupţie a anunţat astazi ca „procurorii desfasoara o ancheta penala care vizeaza aspecte legate de posibila fraudare a examenului pentru ocuparea unor funcţii de conducere in cadrul parchetelor, fiind puse sub invinuire mai multe persoane din magistratura”.

DNA a precizat numele persoanelor si infracţiunile pentru care sunt cercetate vor fi anunţate public in momentul in care conditiile anchetei o vor permite. INM a pus la dispozitie, la solicitarea DNA, lucrarile candidatilor. Procurorul Sterian Guli, care a castigat postul de conducere la Parchetul Capitalei, a fost retinut de Direcţia Naţionala Anticorupţie (DNA). Guli si alti doi procurori candidaţi pentru posturi de sefi de Parchete, au fost citaţi de procurorii anticorupţie in urma unor suspiciuni cu privire la oferire de mita pentru obţinerea subiectelor de examen inainte de susţinerea acestora, potrivit unor surse judicare.

Cei trei ar fi beneficiat de complicitatea unor membri ai Comisiei de examinare. Potrivit unor surse, sunt suspectati si membri ai Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).