Noi reguli privind concediul si indemnizatia pentru cresterea copiilor: In perioada concediului, persoana care beneficiaza de indemnizatie poate realiza venituri supuse impozitarii pana la limita de 3.000 de lei anual

de V.M.     HotNews.ro
Miercuri, 19 august 2015, 14:42 Actualitate | Esenţial


Persoanele care realizeaza concomitent venituri supuse impozitului din mai multe activitati vor beneficia de concediu si de indemnizatia pentru cresterea copilului pe baza documentelor care dovedesc suspendarea a cel putin uneia dintre activitati, potrivit unei Hotarari aprobate miercuri de Guvern. De asemenea, actul normativ prevede ca, in perioada concediului pentru ingrijirea copilului, persoana care beneficiaza de indemnizatie pentru cresterea copilului poate realiza venituri supuse impozitului pana la limita de 3.000 de lei anual prin desfasurarea efectiva a unei activitati, cu conditia ca activitatea care a stat la baza stabilirii dreptului la indemnizatie sa ramana intrerupta/suspendata.

Potrivit unui comunicat de presa transmis de Guvern, Hotararea aprobata miercuri modifica si completeaza normele metodologice de aplicare a OUG nr. 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor.

De asemenea, aceasta stipuleaza explicit conditiile in care parintii care beneficiaza de indemnizatie pentru cresterea copilului pot realiza, concomitent, venituri supuse impozitarii de pana la 3.000 de lei anual, limita stabilita prin Legea 126/2014 (pentru modificarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor, precum si pentru stabilirea unor masuri in vederea recuperarii debitelor inregistrate cu titlu de indemnizatie pentru cresterea copilului).

Astfel, in perioada concediului pentru ingrijirea copilului, persoana care beneficiaza de indemnizatie pentru cresterea copilului poate realiza venituri supuse impozitului pana la limita de 3.000 de lei anual prin desfasurarea efectiva a unei activitati, cu conditia ca activitatea care a stat la baza stabilirii dreptului la indemnizatie sa ramana intrerupta/suspendata. In situatia in care ambii parinti solicita succesiv dreptul la concediu si indemnizatie pentru cresterea copilului, limita de venituri de 3.000 de lei pe care o pot realiza anual concomitent cu primirea indemnizatiei, se aplica fiecaruia, in functie de optiunea de concediu, precizeaza comunicatul Executivului.

Persoanele care beneficiaza de indemnizatie pentru cresterea copilului, in cazul in care depasesc limita veniturilor anuale de 3.000 de lei obtinute ca urmare a desfasurarii unor activitati, au obligatia sa depuna la primarie o notificare in acest sens, care va fi transmisa agentiei teritoriale, iar aceasta va verifica respectarea limitei de venituri. In cazul in care persoanele care beneficiaza de indemnizatie pentru cresterea copilului realizeaza venituri peste limita de 3.000 de lei anual, indemnizatia pentru cresterea copilului se considera a fi acordata necuvenit si se recupereaza in conditiile legii.

Un alt element de noutate adus de Hotararea de Guvern, precizeaza comunicatul, consta in faptul ca in cazul in care apare o situatie de natura sa genereze un nou drept, la stabilirea bazei de calcul a indemnizatiei pentru cresterea copilului vor fi luate in considerare si veniturile realizate pe perioada concediului de ingrijire a copilului in limita a 3.000 de lei anual.

11116 vizualizari

 • +2 (6 voturi)    
  3000 de lei anual? (Miercuri, 19 august 2015, 15:11)

  bogdan1477 [utilizator]

  Cum s-a calculat suma asta???
  De ce 3000 si nu 2000 sau 4000? Care e scopul legii asteia?
  • +4 (4 voturi)    
   Munca la negru (Miercuri, 19 august 2015, 15:53)

   vladf [utilizator] i-a raspuns lui bogdan1477

   Nu stiau cum sa incurajeze munca la negru, daca o mamica impleteste sosetele cat timp sta cu pruncul si le vinde la prietene, nu are voie sa realizeze venituri peste 3000 lei/an.
   In acest mod respectiva mamica nu o sa mai declare veniturile .... era doar un exemplu.

   Putea sa fie si consultant sau programator, dc. nu chiar video-chat :)
   • +3 (3 voturi)    
    Esti sigur? (Miercuri, 19 august 2015, 17:39)

    bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui vladf

    Esti sigur ca mamicuta aia care impleteste sosete leganind copilul se duce la fisc sa declare cite sosete a produs luna asta, iar la prietene le da sosetele cu factura si garantie?


    Dar problema nu e asta. Intrebarea mea era cum s-a ajuns la suma de 3000 de lei/an, adica 250 lei pe luna. Adica mamica care impleteste mai repede si face lunar sosete de 251 de lei tre sa renunte la indemnizatia de crestere a copilului?
 • 0 (0 voturi)    
  intrebare (Luni, 28 septembrie 2015, 17:55)

  marin adrian [anonim]

  cand trebuie sa se intoarca la serviciu o mama... cu o luna mai devreme de a face copilul doi ani/


Abonare la comentarii cu RSS

Buchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version