Ministrul Mediului, Gratiela Gavrilescu, a declarat, marti, ca in 1 ianuarie 2016 intra in vigoare o taxa pentru depunerea deseurilor la groapa de gunoi de 80 de lei pe tona, care se va majora la 120 de lei pe tona in 2017, transmite Mediafax.

Groapa de gunoiFoto: AGERPRES

Taxa la groapa care va fi introdusa de anul viitor, cu o valoare de 80 lei/tona, urmand sa ajunga la 120 lei/tona in 2017, ar urma sa fie colectata de Administratia Fondului pentru Mediu (AFM).

In prezent nu se plateste nicio taxa de mediu pentru depozitarea deseurilor la groapa de gunoi, introducerea acesteia avand ca scop descurajarea depozitarii, a explicat ministrul Mediului.

Ea a mai precizat ca operatorii depozitelor de deseuri percep in medie un tarif de 15 euro/tona.

"Scopul nostru, ca si al celorlalte tari europene, este ca, intr-un viitor apropiat, 2020 - 2025, sa producem deseu zero", a declarat Gratiela Gavrilescu, aratand ca, pentru aceasta, deseurile trebuie colectate selectiv si valorificate, si nu depozitate.

In Ungaria, exista o taxa de depozitare a deseurilor cu o valoare de 34 de euro pe tona, a precizat comisarul general al Garzii de Mediu, Florin Diaconu.

In Romania s-a dorit introducerea unei taxe pentru depozitarea deseurilor la groapa de gunoi prin Ordonanata Guvernului nr. 31/2013 de modificare a Ordonanatei de Urgenta a Guvernului nr. 196/2005 privind Fondul pentru Mediu. Aceasta prevedea perceperea unei taxe pentru deseurile inerte si nepericuloase incredintate in vederea eliminarii finale prin depozitare, de 50 de lei/tona in 2014, 80 de lei/tona in 2015 si 120 de lei/tona in 2016.

Ulterior, OG 31/2013 a fost modificata si adoptata in Parlament, prin Legea nr. 384/2013, care prevede introducerea taxei in 2017, la valoarea de 80 de lei, care sa creasca la 120 de lei in anul urmator.

In prezent, pentru depozitarea deseurilor la groapa, AFM colecteaza o contributie de 100 lei/tona, datorata de unitatile administrativ-teritoriale sau, dupa caz, subdiviziunile administrativ-teritoriale ale municipiilor, in cazul neindeplinirii obiectivului anual de reducere cu 15% a cantitatilor de deseuri eliminate prin depozitare din deseurile municipale si asimilabile colectate prin serviciul public de salubrizare, plata facandu-se pentru diferenta dintre cantitatea corespunzatoare obiectivului anual de diminuare si cantitatea efectiv incredintata spre valorificare sau incinerare in instalatii de incinerare cu recuperare de energie, potrivit OUG 196/2005.

Totodata, Administratia Fondului pentru Mediu incaseaza taxe de la operatorii economici utilizatori de noi terenuri pentru depozitarea unor deseuri valorificabile (provenite de la extractia si prelucrarea titeiului, din prelucrarea primara a lemnului, de la producerea alcoolului, slamuri carbonifere, zgura de furnal, cenusa de termocentrala etc.) cuprinse intre 0,2 si 4 lei pe metru patrat de teren utilizat pe an.