Doua femei militar au reusit luni in premiera sa termine Ranger School, un curs de elita al armatei americane, recunoscut pentru duritatea sa psihica si morala, relateaza AFP, citat de Agerpres.

"Felicitari tuturor noilor Rangers (...) Aceasta sesiune a aratat ca fiecare soldat, indiferent de gen, isi poate dezvolta potentialul" in armata, a declarat secretarul fortelor terestre americane, John M. McHugh. Cele doua femei, alaturi de 94 de barbati, au trecut cursul de 62 de zile, care ii invata pe participanti "cum sa depaseasca oboseala, foamea si stresul pentru a-i conduce pe militari in timpul operatiunilor de lupta ale unitatilor mici", se arata intr-un comunicat al armatei, citat de Reuters.

Nouasprezece femei au inceput in aprilie prima sesiunea a Ranger School deschisa femeilor. Cursul, care are loc la Fort Benning, Georgia, implica antrenament in paduri, pe teren muntos si in mlastina din Florida.

Toate femeile au fost eliminate, cu exceptia celor doua care au primit luni insigna si a unei a treia, care nu a reusit inca sa depaseasca toate probele impuse.

Calificarea celor doua femei este o victorie importanta pentru toti cei care sustin completa integrare a femeilor in armata, inclusiv in posturile de lupta.

Administratia Obama a decis in 2013 ca toate posturile din armata trebuie sa fie deschise femeilor.

Insa nu au fost inlaturate toate obstacolele, deoarece diferitele servicii (fortele terestre, fortele aeriene, fortele navale, Marines) au termen pana in aceasta toamna pentru a cere exceptii de la acest principiu.

Unele unitati de forte speciale ar putea solicita o astfel de exceptie. Nicio femeie nu a trecut pana in prezent instruirea de ofiter de infanterie al Marines, corpul de elita al armatei americane.

Femeile reprezinta circa 15% din efectivele armatei americane.