Toti cei sapte tineri din Valeni acuzati ca, la sfarsitul anului trecut, au violat o eleva, in cazul carora Judecatoria Vaslui a decis, luni, inlocuirea masurii controlului judiciar cu masura executorie a arestarii preventive pe o durata de 30 de zile, au fost ridicati de politisti de la domiciliile lor si dusi in arest, au precizat pentru Agerpres surse din politie.

Luni, Judecatoria Vaslui a anuntat si prima sentinta, care nu este definitiva, in acest dosar, toti cei sapte tineri fiind condamnati la inchisoare cu executare pentru viol in forma agravanta si lipsire de libertate in mod ilegal.

De asemenea, acestora le-au fost interzise unele drepturi civile pe o durata de doi ani. Tinerii vor trebui totodata sa plateasca in solidar daune morale de 50.000 de lei victimei.

Pedepsele celor sapte tineri din Valeni variaza intre 8 ani si 4 luni de inchisoare si 5 ani si 8 luni.

Potrivit sentintei, Burada Silviu, cel care a luat-o in masina pe victima, a primit cea mai mare pedeapsa - in total 8 ani si 4 luni inchisoare, iar pentru Avadanei Silviu, Paul Andrei Burlacu si Petrica Ionut Bolboceanu instanta a decis efectuarea a 7 ani de inchisoare.

Ionut Boicu, Alin Rotaru si Ioan Surleac, cei trei tineri care au recunoscut, pe 2 aprilie 2015, acuzatiile si au cerut sa fie judecati prin procedura simplificata, au fost condamnati la 5 ani si 8 luni inchisoare cu executare.

La pronuntarea sentintei, luni, nu a fost prezent in sala nici unul dintre inculpati.

Avocatii acestora au afirmat ca vor face recurs in perioada legala de 10 zile.

Corespondentul Agerpres a transmis ca, la putin timp dupa anuntarea sentintei, circa 200 de vasluieni s-au adunat in fata Judecatoriei Vaslui, cei mai multi dintre ei comentand ca pedeapsa in cazul celor sapte tineri este "prea mica" in raport cu fapta comisa.

La polul opus, in localitatea Valeni, atat rudele celor sapte tineri, cat si mai multi locuitori s-au aratat revoltati, considerand decizia de luni ca fiind "nedreapta".

Pe 10 noiembrie 2014, in jurul orei 19.00, eleva s-a intalnit in municipiul Vaslui cu doi tineri, care s-au oferit sa o conduca acasa cu masina. Cei doi tineri au mers cu autoturismul pe un camp din apropierea localitatii Valeni, unde si-au mai chemat alti patru prieteni care au intretinut raporturi sexuale cu eleva impotriva vointei acesteia. Ulterior, tinerii s-au deplasat pe un alt camp din apropierea localitatii Moara Domneasca, unde a mai fost chemat un tanar care a fortat victima sa intretina raporturi sexuale pana cand aceasta si-a pierdut starea de constienta.

Cei sapte tineri au fost trimisi in judecata pe 8 decembrie 2014, sub acuzatia de viol si lipsire de libertate, toti in stare de arest preventiv.

Pe 2 aprilie 2015, trei dintre tineri - Boicu Ionut Bogdan, Rotaru Alin Dumitru si Surleac Ioan - au recunoscut acuzatiile si au cerut sa fie judecati prin procedura simplificata, iar la acelasi termen un magistrat a decis ca ei sa fie judecati in arest la domiciliu. Decizia nu a fost contestata de Parchetul de pe langa Judecatoria Vaslui, reprezentat in sala de judecata de procurorul Ingrid Botezatu.

Magistratii judecatoriei Vaslui au dispus, pe 19 iunie, inlocuirea masurii arestului la domiciliu cu cea a controlului judiciar.

In urma reactiilor din partea societatii civile, a politicienilor si a simplilor cetateni care au transmis mesaje de sustinere pentru fata abuzata, Consiliul Superior al Magistraturii si Parchetul General au dispus verificari privind legalitatea procedurilor si a deciziei pronuntate in acest caz.