Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, discuta luni, de la ora 10.00, cu liderii organizatiilor din sectorul agricol, despre seceta din acest an si posibilitatea acordarii unor despagubiri, a anuntat ministerul Agriculturii. Constantin va prezenta si rezultatele privind productiile obtinute la culturile la care s-a finalizat recoltatul. Dupa intalnire vor avea loc declaratii de presa.

Fermierii romani pot primi ajutoare si din fondul de solidaritate al UE pentru compensarea pierderilor produse de seceta. Pentru aceasta, guvernul de la Bucuresti trebuie sa prezinte Comisiei Europene date privind urmarile acestei perioade prelungite fara precipitatii, a spus sambata, 15 august, comisarul pentru Dezvoltare Regionala, Corina Cretu.

"Acest fond de solidaritate se foloseste la cererea statului membru, dupa o analiza foarte clara a impactului pe care il are si, sigur, daca statul roman va depune alte cereri de folosire a fondului de solidaritate, sigur ca o vom face", a spus Cretu, aflata intr-o vizita in Suceava.

Agricultorii cer despagubiri de la stat

Luna trecuta, Federatia Nationala Pro Agro a cerut Ministerului Agriculturii sprijin in vederea instituirii unei scheme de ajutor de stat pentru compensarea pierderilor inregistrate de producatorii agricoli din sectorul vegetal din cauza conditiilor climatice nefavorabile din anul 2015, scrie Agerpres. Aceasta solicitare a venit in contextul in care seceta pedologica si atmosferica instalata a condus la reducerea rezervei de apa din sol.

Aceasta situatie va determina reducerea substantiala a productiilor pentru culturile infiintate in primavara acestui an, generand fermierilor pierderi importante de venit.

Potrivit presedintelui Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania /LAPAR/, Laurentiu Baciu, productiile de grau, porumb, rapita si floarea soarelui din acest an vor fi, pe ansamblu, mult mai mici fata de anul trecut din cauza secetei, cea mai grava situatie intalnindu-se in judetele Vaslui, Bacau, Botosani, dar si in sud-estul Banatului si in judetul Olt.

Premierul Victor Ponta a afirmat, vineri seara, ca Romania va fi afectata de seceta din aceasta vara si ca a discutat cu ministrul Agriculturii despre acordarea unor despagubiri pentru cei care au culturile afectate. 'In aceasta vara avem vesti bune - 3,7% crestere, suntem pe locul doi in Europa, lucrurile se vad si la alimente si in turism. In schimb, avem si o veste proasta, si anume seceta din agricultura care ne va afecta cu siguranta.

"Am vorbit cu ministrul Agriculturii, ne pregatim pentru partea de despagubiri pentru cei care au avut terenuri. La grau nu e asa de grav, la porumb e mai rau. Cu siguranta, seceta de anul asta se va vedea pana la sfarsitul anului si atunci hai sa luam niste masuri sa dam stabilitate celorlalte ramuri economice in asa fel incat ceea ce scade din agricultura sa putem compensa pe partea cealalta", a spus Ponta, intr-o emisiune de televiziune.