Cautarile extinse ale pilotului planorului disparut pe data de 6 august au fost finalizate, iar incepand de luni, acestea vor trece in faza de misiune permanenta asigurata de catre structurile de jandarmerie montana si salvamont, in colaborare cu vanatorii de munte si lucratorii Ocoalelor Silvice, informeaza Ministerul de Interne intr-un comunicat de presa.

HotNews.roFoto: Hotnews

MAI anunta ca in cursul zilei de duminica au fost finalizate cautarile extinse pe traseele si zonele montane din judetele Brasov, Prahova, Arges, Buzau, Dambovita, Sibiu, Bacau, Covasna si Harghita, stabilite impreuna cu reprezentantii tuturor fortelor implicate in misiune si pilotii civili ai aerodromului.

Duminica seara urmeaza sa aiba loc o sedinta operativa privind misiunile desfasurate pana in prezent, iar incepand de luni cautarile pilotului aeroplanului disparut vor trece in faza de misiune permanenta asigurata de catre structurile de jandarmerie montana si salvamont, in colaborare cu vanatorii de munte si lucratorii Ocoalelor Silvice.

Totodata, coordonarea misiunilor de cautare va fi preluata de la Centrul mobil inaintat din Predeal la nivelul Departamentului pentru Situatii de Urgenta, prin Centrul National de Coordonare si Conducere a Interventiei, se mai arata in comunicatul de presa citat.

Potrivit MAI, toate informatiile si indiciile, referitoare la disparitia acestui planor, vor fi verificate in continuare.

Autoritatile fac si un bilant al actiunilor de pana acum aratand ca, pentru cautarea pilotului aeroplanului disparut, in ultimele 10 zile au fost mobilizate, zilnic, aproximativ 900 de forte, ajungand in unele perioade la peste 1.350 de pompieri, jandarmi, salvamontisti, politisti, militari si voluntari, care au avut la dispozitie peste 180 de mijloace de cautare terestre - autospeciale de teren, ATV-uri si senilate, dar si mijloace aeriene asigurate de elicoptere ale MAI si MApN, avioane apartinand Aeroclubului Romaniei si drone performante puse la dispozitie de catre voluntari din sectorul privat.

Au fost parcurse peste 300 de trasee si zone montane, iar aria de cautare aeriana a cuprins aproximativ 46.100 de kilometri patrati, incluzand si cautarile punctuale in diferite alte zone, pe baza datelor primite, arealul de cautare fiind unul foarte mare din cauza lipsei unor informatii relevante privind traseul de deplasare al planorului, timpul de zbor sau existenta vreunui sistem de localizare a respectivului aparat de zbor.

Cautarile s-au concentrat inclusiv in zona de acoperire a celulei GSM care a inregistrat ultimul semnal al telefonului pilotului, in ziua de joi, 6 august a.c., in jurul orei 13.06, dar si in zonele indicate de catre cei care au oferit informatii Politiei sau care au sunat la 112, peste 50 de apeluri telefonice fiind primite, analizate si verificate, se mai arata in comunicat.

MAI precizeaza ca in toata aceasta perioada s-a tinut permanent legatura cu membrii familiei pilotului, care au participat inclusiv la misiunile de cautare.

In situatia in care conditiile meteorologice vor pune in pericol continuarea actiunilor de cautare, acestea vor fi sistate temporar si reluate ulterior, cand vremea o va permite, avand in vedere relieful zonei, gradul de dificultate al acesteia si riscul pentru echipele de salvatori, noteaza ministerul.