Un sondaj realizat in luna noiembrie la cererea Colegiului Medicilor Iasi arata ca mai multe de o treime din medici ar prefera sa isi ascunda «vina» fata de pacienti, in cazul in care ar comite o greseala medicala. Pe de alta parte, presa semnaleaza tot mai multe situatii de posibile culpe mediacale. In tot acest timp, tot Colegiul Medicilor acuza presa ca duce o campanie de culpabilizare in masa a medicilor si invita la dialog.

Sondajul publicat pe site-ul Colegiului Medicilor arata ca 2o% dintre medici ar sta in banca lor daca ar vedea un caz de eroare/greseala medicala la un coleg. Aceste statistici apar in contextul in care, miercuri, Colegiul Medicilor din Romania (CMR) protesta fata de «campania de denigrare lansata, impotriva medicilor».

«Campania», la care face referire CMR este legata de mediatizarea intensa a unor cazuri de malpraxis, dar si a lipsurilor din sistemul de sanatate cum ar fi tratare a persoanelor cu cancer, sau faptul ca timp de 11 luni, pacientii romani nu au stiut ca statul roman le deconteaza tratamentele in strainatate, in cazurile in care acestea nu se pot tine in Romania.

Vinovatii si vina, in sistemul de sanatate

Cel mai recent sondaj despre medicina romaneasca, “Vinovati si vina, in medicina” a fost realizat, in aceasta luna de Fix Media Advertising, la cererea Colegiului Medicilor din Iasi. (vezi documentul atasat).

Sondajul arata ca 38% dintre medici ar prefera sa nu isi informeze pacientul in cazul unei erori medicale sau al unei greseli. (n.r. Eroarea medicala – atunci cand un tratament, o terapie, nu da rezultate. Greseala, cand vinovat pentru “eroare” este cadrul medical). Aproape 90% dintre medici au spus ca ar prefera sa nu informeze presa, daca ar savarsi un caz de malpraxis.

La intrebarea “Aveti cunostinta despre un medic acuzat de gresala sau eroare medicala”, raspunsurile au fost afirmative in urmatoarele procente: 76% pentru greseala, 45% pentru eroare. Intrebati despre cum ar reactiona daca ar sesiza un caz de malpraxis la un coleg, 20% dintre medici au declarat ca nu s-ar implica si ar prefera sa urmareasca de la distanta mersul cazului.

Pacientii se plâng de medici prost pregatiti

12 pacienti din 100, sustin ca la un moment dat, in viata lor, au fost victime ale unei greseli medicale. Intrebati pe seama carui fapt pun malpraxisul, dintr-un total de 384 de respondenti, 207 au raspuns ca vinovata se face “lipsa de pregatire profesionala a medicilor”. Patru pacienti din 10 sunt de parere ca in cazurile de malpraxis, doctorii ar trebui sa ii despagubeasca pe pacienti din banii lor.

Sondajul comandat de Colegiul Medicilor Iasi, s-a facut pe un esantion de 116 medici si 384 pacienti.

La categoria medici: s-au aplicat 116 de chestionare din care 3 au fost anulate pe motiv de completare gresita. Cele 113 chestionare valabile au fost completate prin e-mail (75) prin interviu direct (38). La categoria pacienti: s-au aplicat 384 de chestionare prin interviu direct. Diferenele se încadreaza în marja de eroare + - 3/5% Eantionul a fost ales din judeul Iai având o predominantamare pe mediul urban.

Doctorii dau vina pe mass-media

“Aveti în vedere doamnelor si domnilor care criticati, ca interesele cetateanului asigurat din România nu sunt în nici un fel reprezentate în sistemul sanitar românesc. De aceea, conducerea CMR va invita, cu buna credinta, la dialog pentru a afla în primul rând ce doreste asiguratul ca si platitor si beneficiar de servicii, de la administratorul sistemului si de la prestatorul de servicii.” se arata intr-un comunicat al CMR, redactat de vicepresedintele Gheorghe Borcean. El ne-a declarat ca reactia presei a fost exagerata.

“Un realizator de emisune sau prezentator, ce este dumnealui, care a facut si “10 pentru Romania”, a spus ca “sistemul este stricat”, noi am stricat sistemul”, a aminit vicepresedintele CMR. El a mai amintit si de ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, care ar fi facut aprecieri negative in privinta tuturor medicilor din tara. “Dumnealui inca de la inceputul mandatului a vorbit urat despre medicii. Nu am mai vazut niciun ministru sa vorbeasca asa despre oamenii din sistem si sa aduca atatea jigniri”.

Borcean a mai spus ca ar vrea ca atunci cand se tine o emisine in care se vorbeste despre medici, sa fie invitat si un reprezentant al Colegiului, sa existe ocazia “unei dezbateri cinstite”.

Cum au ajuns medicii in prim plan la stiri

In ultimile saptamani, scandalurile din sanatate au fost nelipsite din jurnalele de stiri si din ziare.

  • O femeie a murit, mercuri seara, din cauza ca medicul care era de serviciu la Ambulanta Giurgiu a plecat mai devereme. Asistenta, singura persoana care i-ar fi putut acorda ajutor femeii,  a ajuns la bolnav fara niciun echipament de resuscitare, desi stia ca este vorba despre o persoana care se sufoca, adica despre o urgenta de gradul zero. Mai mult, familia femeii a reclamat ca ar fi telefonat la salvare de trei ori în 20 de minute, iar operatoarea de la ambulanta a tipat la familie.
  • Saptamana trecuta, medicii de la Spitalul Universitar din Bucuresti au fost criticati in presa din cauza ca un copil s-a nascut cu multiple handicapuri din cauza ca nu a fost asistat de la nastere.
  • Realitatea TV anunta zilele trecute ca, in Brasov,  300 de bebelusi se pot imbolnavi de hepatita din cauza ca medicii nu le-au facut vaccinarile in ziua nasterii.
  • Luni, Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) a anunat pentru prima data intr-o conferinta de presa despre existenta unei posibilitati pentru pacientii romani, care nu pot fi ingrijiti in Romania desi formularele sunt disponibile de la inceputul anului. Ei se pot trata in Uniunea Europeana, iar statul roman, este responsabil sa deconteze aceste servicii medicale in limita preturilor din tara noastra.  Sistemul a intrat in vigoare din ianuarie 2007, dar nici Ministerul Sanatatii, nici CNAS, nici medicii nu au promovat aceasta posibilitate, care vine in beneficiul pacientilor romani, cu boli grave.
  • O alta poveste care a atras atentia asupra sistemului de sanatate este cazul unei femei din Medias, careia doctorii i-au transfuzat o grupa de sange gresita. Din fericire, transfuzia de sange a fost oprita la timp.
  • Presa de miercuri a relatat despre modul in care s-a desfasurat repartizarea locurilor in spitale pentru medicii rezidenti. Din cauza unor defectiuni tehnice sistemul de transmitere a rezultatelor a fost blocat cinci ore.