Episcopul de Giurgiu, PS Ambrozie, a afirmat, sambata, la Manastirea Putna, unde a oficiat Liturghia, ca "nu se poate construi moschee in tara voievozilor" si ca atunci cand duc povara neamului pe umeri "pe unii ii lasa genunchii" si s-au operat, adaugand: "Bine ar fi sa nu ne lase mintea", transmite Mediafax.

Mii de persoane au asistat, sambata, la Manastirea Putna, la Liturghia oficiata de PS Ambrozie, episcopul de Giurgiu, impreuna cu mai multi episcopi din Ucraina si Republica Moldova, dar si cu un sobor de peste 50 de preoti.

In cuvantul sau, PS Ambrozie a criticat aprobarea construirii unei mari moschei in Bucuresti, dar si prevederi din legea 217/2015, privind interzicerea cultului persoanelor vinovate de genocid.

"E o mare povara sa duci neamul pe umerii tai, spunea parintele Iustin Parvu. Pe unii ii lasa genunchii", a spus PS Ambrozie, care a adaugat ca unii s-au operat la genunchi.

"Bine ar fi sa nu ne lase mintea, cugetul nostru romanesc. Nu se poate construi moschee in tara voievozilor", a continuat el.

El a aratat ca exista moschee in Parcul Carol, ca este o foarte frumoasa moschee in Constanta, exista Consiliul Consultativ al Cultelor la care, prin rotatie, fiecare cult recunoscut preia presedintia.

Totodata, PS Ambrozie a spus ca "nu se poate sa se scoata legi noaptea impotriva propriului popor".

"Nu se poate sa condamni intelectualitatea romaneasca care a patimit atat de mult si despre care Petre Tutea spunea ca nu poate descrie atrocitatile petrecute in temnitele si inchisorile romanesti pentru reeducare. (...) Nu putem sa repetam istoria pentru niste epigoni", a spus PS Ambrozie.

Ierarhul s-a intrebat cine condamna astazi Gulagul, deportarile de orice fel, cele din indepartata Siberie, "unde copiii se jucau cu craniile parintilor morti", sau deportarile din Baragan.

La slujba oficiata la Manastirea Putna au participat si comisarul european Corina Cretu, presedintele Consiliului Judetean Suceava, Catalin Nechifor, senatorii PSD de Suceava Ovidiu Dontu si Neculai Bereanu, dar si secretarul general al PNL, senatorul de Suceava Gheorghe Flutur si vicepresedintele PNL pentru regiunea nord-est, deputatul de Suceava Ioan Balan.

Manastirea Putna, ctitorita de Stefan cel Mare, care este inmormantat aici, are ca hram istoric Adormirea Maicii Domnului, iar din anul 2010, prin decizia PF Daniel, Patriarhul BOR, s-a decis ca al doilea hram al manastirii sa fie in 2 iulie, cand este pomenit Stefan cel Mare, trecut in randul sfintilor in anul 1992.

Muftiatul Cultului Musulman din Romania a primit in concesiune, pe o durata de 49 de ani, un teren de 11.295 de metri patrati situat pe bulevardul Expozitiei nr. 22-30, Sector 1, pentru constructia unei moschei, protocolul fiind semnat la sfarsitul lunii iulie.

Terenul de peste 11.000 de metri patrati, de langa Romexpo, cu o valoare estimata la patru milioane de euro, pentru construirea unei moschei cu o capacitate de 2.000 de persoane, a fost dat in concesiune Muftiatului Musulman Cultural la sfarsitul lunii mai, prin hotarare de Guvern. Singura conditie pe care a impus-o Guvernul a fost ca lucrarile de constructie a moscheii sa inceapa in trei ani.

Patriarhia Romana a fost informata inca din 2005 despre construirea in Romania a unui lacas de cult pentru comunitatea musulmana si nu are nimic impotriva ridicarii moscheii, dar asteapta sa primeasca un teren in Istanbul, unde sa fie construit un centru de pelerinaj, cu capela.

Purtatorul de cuvant al Patriarhiei Romane, parintele Constantin Stoica, declara ca trebuie respectat principiul reciprocitatii si Biserica Ortodoxa Romana sa primeasca un teren in Istanbul, in conditii similare celor in care a fost acordat terenul din Bucuresti pentru comunitatea musulmana.

"Inca din 2005, Patriarhia Romana a fost informata de catre autoritati in legatura cu construirea, in Romania, a unui lacas de cult pentru comunitatea musulmana. Patriarhia Romana a spus, inca de atunci, ca nu are nimic impotriva pentru construirea lacasului de cult, dar ca trebuie respectat principiul reciprocitatii, respectiv sa primeasca un teren in Istanbul, in conditii similare", spunea parintele Constantin Stoica.

La sfarsitul lunii iulie, presedintele Klaus Iohannis a promulgat legea 217/2015, initiata de Crin Antonescu, George Scutaru si Andrei Gerea, care completeaza si modifica Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 31/2002 privind interzicerea organizatiilor si simbolurilor cu caracter fascist, rasist sau xenofob si a promovarii cultului persoanelor vinovate de savarsirea unor infractiuni contra pacii si omenirii. Printre noutatile introduse de lege era referirea la legionari, dar si cea privind persoanele condamnate pentru genocid.