Romanii nu au incredere in politicienii care nu cred in Dumnezeu, un procent de 63% dintre repondentii celui mai recent studiu IRES cu privire la perceptiile populatiei din Romania asupra religiei si comportamentul religios afirmand ca acestia nu sunt potriviti pentru a ocupa o functie publica. Acelasi sondaj mai arata ca 70% dintre cei chestionati platesc o cotizatie anuala catre biserica/parohia careia ii sunt arondati, iar peste trei sferturi (77%) sustin ca fac donatii atunci cand merg la biserica, sumele variind de la sub 50 de lei (25%) pana la peste 200 de lei (11%).

Biserica Ortodoxa Romana / Foto: Agerpres

Sondajul a fost realizat in perioada 13-14 august 2015, pe un esantion de 1.001 indivizi de 18 ani si peste, multi-stratificat, probabilist, reprezentativ la nivel national. Eroare maxima tolerata este de ± 3,1%. Interviurile s-au desfasurat prin metoda CATI.

Mai mult de un sfert dintre participantii la studiul IRES (26%) sustin ca au fost cel putin o data intr-un pelerinaj, 21% dintre ei de mai multe ori. Mormantul lui Arsenie Boca (Prislop) (21%), Manastirile din Moldova (18%) si Manastirea Nicula (jud. Cluj) sunt locurile de pelerinaj in care au fost pana acum cei mai multi dintre cei chestionati.

documente

Raport de cercetare IRES- Romania credincioasa

(15 Aug 2015) PDF, 717KB44% dintre cei care merg in pelerinaje fac acest lucru cu ocazia unor sarbatori religioase. Pe langa sarbatorile inchinate Fecioarei Maria, romanii mai merg in pelerinaje si de Paste, de Sarbatoarea Sfintei Parascheva, de Craciun sau cu ocazia hramurilor bisericilor sau manastirilor.

83% dintre respondentii care au fost cel putin intr-un pelerinaj sustin ca intentioneaza sa faca acest lucru si in viitor, printre destinatiile pe care si le doresc respondentii sunt: mormantul lui Arsenie Boca + Prislop (18%), Manastirile din Moldova (15%), Ierusalim/Israel (11%).

Perceptia si raportarea romanilor la religie si Biserica:

77% dintre cei chestionati sunt de acord cu ideea conform careia religia inseamna adevar (77%), alti 17% nu sunt de acord cu aceasta idee.

Pentru 89% dintre cei chestionati religia a fost considerata importanta in familia lor, in perioada copilariei.

Aproape trei sferturi dintre respondenti (72%) il considera pe Dumnezeu foarte important in viata lor, in timp ce alti 22% declara ca este important.

In ceea ce priveste rolul Bisericii, 86% sunt de acord ca Biserica ofera raspunsuri pentru nevoile spirituale ale oamenilor, 76% cred ca aceasta ofera raspunsuri pentru problemele morale, 72% pentru problemele din viata de familie, 61% pentru problemele tinerilor, iar 59% pentru problemele sociale.

69% dintre participantii la studiu se roaga cel putin o data pe zi, 27% de mai multe ori pe zi, iar 42% o data pe zi. 13% au acest obicei de cateva ori pe saptamana, in timp ce 6% de cateva ori pe luna, iar restul mai rar. 3% dintre respondenti spun ca au acest obicei. 83% dintre respondenti spun ca rugaciunea i-a ajutat de-a lungul vietii in mare si in foarte mare masura;

Mai mult de jumatate dintre respondentii crestini sustin ca obisnuiesc sa se spovedeasca, jumatate dintre acestia (51%) de cateva ori pe an, iar un sfert o singura data pe an. 8% recurg la spovedanie mai rar de o data la zece ani. 1% spun ca se spovedesc in fiecare saptamana, iar 3% sustin ca fac acest lucru o data pe luna.

Schimbarea religiei este un fenomen izolat in Romania, doar 4% dintre participantii la studiu declarand ca si-au schimbat, de-a lungul timpului, confesiunea.

Participarea la evenimentele religioase este ridicata: 45% dintre cei chestionati participa cel putin o data pe luna la slujbe sau alte evenimente religioase, 31% participa de cateva ori pe an, 5% cel mult o data pe an, 13% mai rar decat o data pe an. Doar 5% dintre respondenti spun ca nu merg niciodata la slujbe sau alte evenimente religioase.

70% dintre cei chestionati platesc o cotizatie anuala catre biserica/parohia careia ii sunt arondati, iar peste trei sferturi (77%) sustin ca fac donatii atunci cand merg la biserica, iar sumele variaza de la sub 50 de lei (25%) pana la peste 200 de lei (11%).

In ce mai cred romanii in 2015?

  • Cei mai multi romani (96%) cred in Dumnezeu
  • 89% cred ca exista suflet
  • 89% cred in pacat
  • 85% cred in ingeri
  • 75% cred in Rai
  • 66% cred in Diavol
  • 66% cred in Iad
  • 64% cred in viata de dupa moarte

In acelasi timp insa, 63% dintre cei chestionati cred ca un politician care nu crede in Dumnezeu nu este potrivit pentru a ocupa o functie publica.