Marina Militara Romana sarbatoreste sambata 155 de la infiintarea sa, de către domnitorul Alexandru Ioan Cuza, printr-o serie de evenimentele de amploare desfasurate atat pe tarmul Marii Negre cat si pe apa. La evenimentele de la Constanta iau parte ministrul Apararii Mircea Dusa si vicepremierul Gabriel Oprea, relateaza Digi24. Presedintele si premierul nu participa la ceremonii. Cu aceasta ocazie, ministrul Apararii a anuntat ca bugetul Fortelor Naval a fost marit de patru ori, astfel incat, pe langa programul de instruire si pregatire a militarilor marinari, sa se desfasoare o modernizare a bazei tehnico-materiale a Marinei.

Ziua Marinei Foto: Facebook - Fortele Navale Romane/ Cristian Vlasceanu

Evenimentul a fost sarbatorit cu un grandios exercitiu aero-naval si terestru, fiind marcata, totodata,implinirea a 113 ani de la prima sarbatorire a Zilei Marinei, in Portul Constanta, de catre marinarii de pe Crucisatorul Elisabeta, informeaza Agerpres.

Potrivit Jandarmeriei, la festivitatile dedicate Zilei Marinei de pe faleza Comandamentului Flotei din Constanta, au fost prezenti, pe tot parcursul diminetii, peste 10.000 de spectatori, care au asistat la ceremonialul militar si religios si la exercitii militare, ceremonii si jocuri marinaresti organizate de Statul Major al Fortelor Navale cu sprijinul Sindicatului Marinarilor.

UPDATE

Declaratii Mircea Dusa:

  • Au fost luate masuri de modernizare si crestere a capacitatii operationale a Marinei Militare. Si premierul Victor Ponta si vicepremierul Gabriel Oprea au sprijinit Ministerul Apararii Nationale pentru a stopa subfinantarea si, in 2013 - 2014, am beneficiat de o finantare substantiala.
  • Practic, la Fortele Navale bugetul a fost marit de patru ori, astfel incat, pe langa programul de instruire si pregatire a militarilor marinari, sa acordam o atentie deosebita modernizarii bazei tehnico-materiale a Marinei.
  • Sunt programate in acest an (...) sa intre in procesul de modernizare, etapa a doua, cele doua fregate.
  • Avem in vedere sa achizitionam si nave noi, nave de lupta si remorchere, care sa ne permita sa manevram navele noastre in port, astfel incat sa nu mai inchiriem nave de la alti agenti economici.
  • Cand vorbim de modernizarea Marinei Militare vorbim si de inzestrarea cu armament de ultima generatie, crearea structurilor necesare pentru apararea litoralului romanesc si a granitelor pe apa ale Romaniei.

Declaratii Gabriel Oprea:

  • Fie ca au misiunea de a apara frontierele fluviale si maritime nationale, fie ca lucreaza pe navele comerciale, marinarii romani sunt o carte de vizita a tarii noastre in lume.
  • Am tot respectul pentru marinarii romani, cu totii aveti o meserie grea si de mare responsabilitate. Numai caracterele puternice isi pot asuma sacrificiile profesionale si personale pe care dumneavoastra le faceti. Privatiunile nu sunt usoare nici pentru familiile dumneavoastra si, de aceea, va doresc sa ramaneti uniti si puternici.
  • De Ziua Marinei Romane, in numele Guvernului Romaniei va felicit pentru modul exemplar in care indepliniti misiunile si fie ca spiritul acestei mari sarbatori crestine inchinate Maicii Domnului, protectoarea marinarilor, sa va insoteasca si ocroteasca oriunde v-ati afla.
  • Ca viceprim-ministru pentru securitate nationala si ministru al Afacerilor Interne, dar si ca fost ministru al Apararii Nationale, sunt mandru ca militarii romani marinari si politistii de frontiera ai Garzii de Coasta participa permanent alaturi de partenerii nostri din Uniunea Europeana si din NATO in misiunile si exercitiile internationale, cu rezultate remarcabile. Datorita militarilor romani, in urma cu 11 ani Romania si-a atins primul obiectiv de importanta strategica - aderarea la NATO si tot datorita militarilor romani ne-am castigat respectul si aprecierea partenerilor nostri internationali.
  • Prin curaj, solidaritate si sacrificiu, demonstrate in teatrele de operatii, militarii romani si-au adus o contributie esentiala pentru ca Romania sa fie astazi un pilon de stabilitate si un furnizor de securitate in regiune. Romania are astazi cele mai importante garantii de securitate din istoria ei, iar asta inseamna ca optiunea noastra euro-atlantica a fost una corecta.
  • Orice pas inainte, orice proiect important pentru tara se construiesc avand la temelie aceste doua coordonate. Numai o tara sigura poate oferi bunastare propriilor cetateni. De aceea trebuie sa le multumim militarilor romani si tuturor celor care slujesc patria sub juramant aici in tara si peste tot in lume.

Ceremoniile de Ziua Marinei Romane au inceput la ora 10:00, pe faleza din fata Comandamentului Flotei, cu inaltarea Pavilionului, Geacului si Marelui Pavoaz, eveniment salutat cu 21 de salve de artilerie, un ceremonial militar si religios si solemnitatea decorarii Drapelului de lupta al Statului Major al Fortelor Navale, urmata de sosirea Zeului Neptun si declararea deschisa a festivitatilor.

Pe faleza Comandamentului Flotei, in apa, pe cer si pe uscat, a urmat exercitiul naval FNR 2015 si traditionala parada navala, un ansamblu de evenimente dinamice si statice cu implicarea a 2.000 de marinari militari si civili, peste 35 de nave si ambarcatiuni de diferite clase si categorii, noua aparate de zbor MIG 21 Lancer si Puma Naval.

De asemenea, in Portul Tomis, pe tot parcursul zilei, au fost organizate jocuri marinaresti, iar seara, de la ora 20,15, pe faleza din fata Comandamentului Flotei este programat ceremonialul de coborare a Geacului si Marelui Pavoaz. De la ora 21,00 va avea loc ceremonia de retragere cu torte a marinarilor militari, pe traseul Farul Genovez - Piata Ovidiu - Prefectura Constanta.

La ceremoniile de la Constanta au participat sambata vicepremierul pentru securitate nationala Gabriel Oprea, ministrul Apararii Nationale, Mircea Dusa, seful Statului Major General, general-locotenent Nicolae-Ionel Ciuca, si seful Statului Major al Fortelor Navale, contraamiral dr. Alexandru Marsu, secretarul de stat in Ministerul Tineretului si Sportului Carmen Tocala si tenismenul Ilie Nastase, in uniforma de gala ca general al Armatei Romane.

Manifestari dedicate Zilei Marinei Romane, pe falezele oraselor Tulcea si Sulina

Mii de persoane sunt asteptate, sambata dimineata, pe falezele oraselor Tulcea si Sulina pentru a sarbatori Sfanta Maria si Ziua Marinei Romane, transmite Agerpres.

La Tulcea, actiunile organizate de autoritatile publice vor incepe la ora 10,00, cu un ceremonial militar si religios, care va fi urmat de o parada a navelor militare, exercitiul 'FNR 15' al Statului Major al Fortelor Navale Romane si jocuri marinaresti.

La finele actiunilor, tulcenii vor putea astepta la terasele de pe faleza orasului concertele pregatite cu prilejul Zilelor Municipiului Tulcea, in fata publicului urmand sa se prezinte 'Zona Zero', 'Sore' si Nicu Alifantis si Zan.

La Sulina, potrivit autoritatilor, actiunile dedicate Zilei Marinei Romane vor incepe in jurul orei 9,00, cu un ceremonial militar si religios dedicat eroilor marinari, faleza orasului urmand sa gazduiasca de asemenea jocurile marinaresti si exercitii militare.

'Ziua Marinei Romane a fost oficializata ca onomastica a marinarilor romani la data de 15 august 1902, iar de peste un secol sarbatoarea marinarilor atrage atentia publicului atat prin ceremonii militare si religioase, cat si prin momente specifice vietii si traditiilor marinarilor', se arata intr-un comunicat de presa remis Agerpres de Statul Major al Fortelor Navale.

Anul acesta, potrivit SMFN, sarbatorirea Zilei Marinei Romane are loc in contextul implinirii a 155 de ani de la crearea Marinei Militare Romane moderne de catre domnitorul Alexandru Ioan CUZA, in anul 1860

Zeul Neptun va da startul sarbatorii in portul turistic Mangalia

O serie de manifestari publice vor fi organizate, sambata, in portul turistic din Mangalia, cu prilejul Zilei Marinei Romane, Zeul Neptun fiind cel care va da startul jocurilor marinaresti.

Primaria Mangalia a informat ca evenimentele vor debuta, incepand cu ora 10,00, cu salutul Garzii de Onoare, arborarea drapelului si a marelui pavoaz, precum si un ceremonial religios, oficiat de un sobor de preoti din cadrul Protoieriei Mangalia.

Ulterior, va avea loc sfintirea ancorei de flori, care va fi aruncata in mare.

Dupa alocutiunile oficialitatilor si retragerea Garzii de Onoare, Zeul Neptun va debarca pe cheu de la bordul ambarcatiunii Harbour si va da startul jocurilor si concursurilor marinaresti, pe mare si pe uscat. Totodata, se vor desfasura exercitii de insertie si extractie cu salturi din elicopter si scafandri, inspectie la bordul unei nave suspecte, stingere de incendiu si salvare pe mare.

Pe tot parcursul zilei de sambata, in portul turistic Mangalia vor avea loc parade de ambarcatiuni si spectacole artistice, iar seara se va incheia cu muzica militara, retragerea cu torte si focuri de artificii.