Procesul celor sapte tineri din Valeni, acuzati de viol, a ajuns aproape de o prima pronuntare, o sentinta a Judecatoriei Vaslui fiind asteptata pentru luni, 17 august, informeaza Agerpres. Vineri, intr-o sedinta care a durat aproape 9 ore, instanta vasluiana a finalizat audierea atat a celor sapte tineri, care sunt acuzati ca in noiembrie 2014 au violat o eleva, cat si a victimei acestora.

In cadrul sedintei de vineri, care a fost secreta, cu usile inchise, a fost audiat si un martor.

Sedinta a fost intrerupta de mai multe ori, avocatii tinerilor acuzati de viol solicitand recuzarea judecatorului de sedinta.

Pe de alta parte, pe parcursul zilei, in fata Judecatoriei Vaslui, sustinatorii acuzatilor si cei ai victimei s-au certat, proferand injurii unii la adresa altora. Acestia au fost la un pas de a se incaiera, dar au fost despartiti de fortele de ordine.

Cei sapte tineri din Valeni acuzati de viol au fost intampinati, vineri dimineata, cu huiduieli si fluieraturi de peste 600 de vasluieni veniti in fata Judecatoriei Vaslui, unde s-a desfasurat un nou termen al procesului.

'"Puscaria!", "Castrarea!"', au strigat oamenii.

Mai multi localnici din Valeni care au venit la Vaslui pentru a-i sustine moral pe cei sapte tineri au fost huiduiti si, ulterior, alungati din piateta centrala a orasului.

"Nu va e rusine? Ne-ati facut judetul de ras!", "Ati venit sa faceti ordine si la noi in oras?", "Nu va e rusine, nu aveti mame, surori? Daca ar pati si ele ce a patit fata, tot i-ati sustine? Fugiti la casele voastre!", au strigat mai multi vasluieni catre grupul de localnici din Valeni. Acestia din urma au fost condusi de fortele de ordine in afara pietei.

Mai multe efective de jandarmi si politisti au fost prezente la fata locului, pe tot parcursul zilei, pentru a asigura ordinea, fiind nevoite sa si intervina in anumite momente.

Eleva violata de cei sapte tineri beneficiaza de sedinte de consiliere psihologica oferite gratuit de Centrul Judetean de Resurse si Asistenta Educationala.

Pe 10 noiembrie 2014, in jurul orei 19,00, eleva s-a intalnit in municipiul Vaslui cu doi tineri, care s-au oferit sa o conduca acasa cu masina. Cei doi tineri au mers cu autoturismul pe un camp din apropierea localitatii Valeni, unde si-au mai chemat alti patru prieteni care au intretinut raporturi sexuale cu eleva impotriva vointei acesteia. Ulterior, tinerii s-au deplasat pe un alt camp din apropierea localitatii Moara Domneasca, unde a mai fost chemat un tanar care a fortat victima sa intretina raporturi sexuale pana cand aceasta si-a pierdut starea de constienta.

Cei sapte tineri au fost trimisi in judecata pe 8 decembrie 2014, sub acuzatia de viol si lipsire de libertate, toti in stare de arest preventiv.

Pe 2 aprilie 2015, trei dintre tineri - Boicu Ionut Bogdan, Rotaru Alin Dumitru si Surleac Ioan - au recunoscut acuzatiile si au cerut sa fie judecati prin procedura simplificata, iar la acelasi termen un magistrat a decis ca ei sa fie judecati in arest la domiciliu. Decizia nu a fost contestata de Parchetul de pe langa Judecatoria Vaslui, reprezentat in sala de judecata de procurorul Ingrid Botezatu.

Magistratii judecatoriei Vaslui au dispus, pe 19 iunie, inlocuirea masurii arestului la domiciliu cu cea a controlului judiciar.

In urma reactiilor din partea societatii civile, a politicienilor si a simplilor cetateni care au transmis mesaje de sustinere pentru fata abuzata, Consiliul Superior al Magistraturii si Parchetul General au dispus verificari privind legalitatea procedurilor si a deciziei pronuntate in acest caz.