Un sit arheologic din Gherghesti (Vaslui), unde au fost descoperite de curand fragmente dintr-un schelet apartinand elefantului gigant, Deinotherium, specia Deinotherium giganteum, a fost aproape distrus dupa ce panza de sac cu care fusesera acoperite fragmentele de schelet a fost furata. In dimineata de joi, 13 august, specialistii care fac cercetari la situl de la Gherghesti au gasit locul vandalizat de hoti, scrie publicatia locala Vremeanoua.ro.

La situl arheologic de la Gherghesti lucreaza o echipa de specialisti din doua mari centre univesitare, Iasi si Cluj, impreuna cu sapte studenti arheologi si geologi, coordonati de drd. Laurentiu Urache, muzeograf la Muzeul "Vasile Parvan" din Barlad. Ei au inceput o noua sesiune de sapaturi si cautari in nisiparia unde au descoperit recent un sit arheologic plin de fragmente fosile ale elefantului gigant, Deinotherium, specia Deinotherium giganteum.

Echipa ce cercetare terminsae de scos la suprafata miercuri seara inca doua parti componente ale scheletului elefantului gigant: osul hummerus si o parte din clavicula. Pe oase a fost pusa o substanta pentru intarire, iar apoi acestea au fost acoperite cu o panza mare de sac. Joi dimineata, ei au gasit locul vandalizat de hoti, care furasera panza de sac, iar parte din osul hummerus descoperit era distrus

"Avem o sapatura in dezvoltare, practic am continuat lucrarile aici unde este o acumulare de fosile, de oase si probabil dintr-un exces de curiozitate, cineva a deranjat situl, aducand distrugeri materiale. Oasele sunt fragmentate, sunt sparte, a disparut o bucata de panza fara valoare, dar dupa cum vedem, a capatat o valoare pe care noi nici nu o banuiam, de vreme ce a disparut! Vom incerca sa mai salvam ce a mai ramas. Vom incerca sa le extragem repede, pentru ca, asa dupa cum vedeti, avem probleme. Nu aveam de ce sa le extragem repede, tocmai ca sa le cosolidam. Ieri le-am consolidat si astazi trebuia sa le scoatem de maniera profesionala. Dar, asta este situatia, am venit in , cum spuneau colegii mei de la Cluj! Eu vad ca un fel de viol, aceasta vandalizare a sitului. Sper macar ca au fost sapte, numarul fatidic al violatorilor ", a spus profesorul dr. Vlad Codrea, de la Universitatea din Cluj.

"Lucrarile vor continua, fara discutie, dar ce s-a intamplat acum nu face altceva decat sa ne ingreunezefoarte tare munca de restaurare. Este singurul aspect care l-a provocat luarea acelei panze si distrugerea bucatii de os. Tocmai am gasit o bucata din osul Hummerus, o jumatate din omoplat, cat si alte oase, coaste si elemente din schelet. Tocmai lucram la Hummerus pentru ca starea lui naturala este destul de precara, il preparasem cu solutie si astazi trebuia sa-l extragem complet", afirma si muzeograful barladean Laurentiu Ursache.

Profesorul dr. Vlad Codrea arata ca "Descoperirea este remarcabila. Este foarte bine ca Laurentiu a scos deja partile cele mai relevante, adica dintii animalului (mandibula aproape intreaga), pentru ca este vorba de un schelet al urmasilor proboscienilor, adica a elefantilor care sunt astazi. Deinotherium, specia Deinotherium giganteum, apare intr-o perioada numita miocenul inferior si isi continua existenta in special in Europa pana tarziu, la inceputul pliocenului . Descoperirea este fabuloasa, si numele ii spune - animalul infricosator, dar el nu era asa infricosator, era doar mare, avea peste patru metri inaltime. Este bine ca s-a gasit acest animal, mai ales ca deja in judetul Vaslui a fost descoperit acum 120 de ani, un alt schelet de Deinotherium gigant, care a devenit emblema Muzeului Antipa din Bucuresti."

Echipa de cercetatori va continua sapaturile la situl de la Gherghesti pana la sfarsitul saptamanii viitoare.