Sistemele de securitate din Romania au fost tinta unui bombardament informatic. De ieri pana azi specialistii SRI au blocat aproape 40.000 de tentative de virusare. Asta inseamna peste 800 de atacuri cibernetice pe ora. Ce e mai rau nu a trecut, avertizeaza si expertii americani. Bancile din tara noastra ar putea fi tinta unui alt atac in urmatoarea perioada, potrivit Digi24.

Sorin Sava, ofiter de presa al SRI: "In intervalul 12-13 august anul curent, au fost inregistrate aproximativ 38.000 de astfel de alerte. Alerte care au fost materializate in urma receptionarii unor mesaje e-mail cu atasamente malitioase de tip ransomeware, ceea ce inseamna criptare de date si solicitare de recompensa. Vorbim atat despre institutii private cat si de institutii guvernamentale."

Cu alte cuvinte, infractorii cibernetici au incercat sa intre in bazele de date ale statului si apoi sa ceara recompense ca sa renunte la atacuri.

O alta tinta a hackerilor sunt bancile, spun ofiterii SRI. Tinba v3 este cea mai noua varianta a unui virus care se instaleaza in computerele utilizatorilor de internet banking. Informaticienii IBM Security X-Force au dezvaluit ca troianul va ataca cel putin 12 banci din tara noastra.

Bogdan Botezatu, expert in securitate cibernetica: "Nu este primul virus de acest tip, am mai avut cel putin trei campanii diferite anul acesta, dar este unul dintre cei mai sofisticati pe care i-am vazut pana acum. Este un virus foarte mic, care vine foarte usor pe calculator, se instaleaza aproape automat si apoi face frauda clasica.", potrivit Digi24.