La sediul DIICOT Oradea au fost aduse pentru audieri, joi, 20 de persoane implicate intr-un dosar in care se acuza eliberarea a peste 14.000 de retete fictive si un prejudiciu de circa 700.000 de euro, informeaza un comunicat al Directiei.

Procurorii impreuna cu ofiterii de politie judiciara si cu sprijinul Directiei Regionale Antifrauda Fiscala au efectuat in 27 noiembrie 2014 67 de perchezitii domiciliare pe raza municipiului Oradea si judetul Bihor ( Spitalul Clinic Municipal "Dr. Gavril Curteanu" Oradea - Sectia Oncologie, mai multe farmacii si cabinete medicale individuale ale unor medici de familie), in cadrul unei actiuni vizand destructurarea unui grup infractional format din 50 persoane, specializat in infractiuni de evaziune fiscala, inselaciune si fals, aminteste sursa citata.

Potrivit DIICOT, in cauza exista suspiciunea rezonabila ca in perioada 2012-2014 membrii gruparii au generat activitati de fraudare a Fondului National Unic de Asigurari Sociale de Sanatate prin cresterea artificiala a cuantumului vanzarilor aferente medicamentelor cu si fara contributie personala utilizata in tratamentul ambulatoriu si a medicamentelor si materialelor sanitare specifice, care se acorda pentru tratamentul in ambulatoriu al bolnavilor inclusi in unele programe nationale cu scop curativ si implicit a sumelor raportate si ulterior decontate Casa Nationala de Asigurari de Sanatate.

Potrivit unui comunicat ANAF de joi, inspectorii antifrauda au efectuat in perioada octombrie 2014 - august 2015 verificari privind respectarea prevederilor legislatiei fiscale si contabile de catre sase firme din Bihor, avand ca obiect de activitate comercializarea cu produse farmaceutice.

Pentru medicamentele achizitionate fictiv, una dintre aceste societati a solicitat ulterior decontarea acestora la Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate Bihor, in baza unui numar de 13.444 de retete emise fictiv, cu complicitatea unor medici de familie si medici specialisti din judetul Bihor, in numele unor pacienti care nu au beneficiat in fapt de tratamentele respective, arata ANAF.

Operatiunile de achizitie/livrare declarate si inregistrate in contabilitate, in perioada 2012-2015, de catre societatile din circuit au avut la baza operatiuni fictive, fiind create circuite scriptice de tranzactionare, cu scopul de a crea in mod artificial TVA deductibila si de a diminua nelegal impozitul pe profit datorat.

Firmele fantoma interpuse in lantul evazionist, respectiv societati care figurau cu sediul social la adrese din mediul rural, au fost infiintate pe numele unor interpusi, persoane cu cetatenie romana si domiciliu in judetul Bihor. Societatile in cauza nu au avut angajati, nu au depus la termene toate declaratiile fiscale, parte dintre acestea nedeclarand achizitii sau livrari, mai transmite Agentia Nationala de Administrare Fiscala.