Suspiciuni de frauda la transferurile elevilor de clasa a IX-a de la un liceu la altul. Corpul de Control al ministrului Educatiei verifica inspectoratele scolare din 4 judete

de Raluca Pantazi     HotNews.ro
Joi, 13 august 2015, 14:57 Actualitate | Esenţial


Evaluarea Nationala
Foto: Agerpres
Ministerul Educatiei verifica transferurile elevilor care acum intra in clasa a IX-a, dintr-un liceu in altul si de la un profil la altul, in 4 judete. Vasile Salaru, secretar de stat in preuniversitar, a declarat pentru HotNews.ro ca sunt cazuri in care elevi cu medii de admitere mici la liceu au fost transferati acum la licee unde ultima medie de admitere o depaseste cu mult pe cea a tinerilor transferati. "Vom anula aceste transferuri facute ilegal", a precizat pentru HotNews.ro oficialul.

In prezent, Corpul de Control al ministrului Educatiei, Sorin Cimpeanu, verifica situatia in judetul Suceava, iar de luni va efectua controale in Prahova, Bihor si Braila.

Vasile Salaru, secretarul de stat pe invatamant preuniversitar in Ministerul Educatiei, a declarat pentru HotNews.ro ca "situatii in care noi avem dubii mari vizavi de legalitatea in care s-au realizat transferurile sunt:
 • Prahova - din 264 de cereri de transfer inregistrate, 252 au fost solutionate pozitiv. Noi avem suspiciuni in 202 cazuri.
 • Bihor - din 236 de cereri inregistrate, 191 au fost solutionate pozitiv. Noi credem ca 128 sunt in afara metodologiei.
 • Braila - din 70 de cereri de transfer inregistrate, 69 au fost solutionate pozitiv si avem dubii cu privire la 43 de cazuri".
Concret, dupa repartizarea computerizata a elevilor la liceu, multi parinti au depus in aceste judete cereri ca elevii sa fie mutati de la liceul la care fusesera admisi la licee unde acestia nu au putut intra, avand media prea mica.

Este prima oara cand Ministerul Educatiei verifica situatia transferurilor elevilor, imediat dupa admiterea la liceu, a afirmat pentru HotNews.ro secretarul de stat. Acesta a precizat ca sunt si "multe judete unde putem da exemple de buna-practica, cum ar fi Alba, Arad, Iasi, Bacau, Timis, unde toate transferurile au fost realizate corect".

Salaru a explicat ca prima verificare a transferurilor elevilor care acum intra in clasa a IX-a s-a realizat la nivelul Ministerului Educatiei, pe baza datelor trimise de inspectoratele scolare judetene, "si am constatat ca in unele judete trebuie sa trimitem Corpul de Control al ministrului Educatiei".

In raportarea pe care au facut-o inspectoratele catre Minister, dincolo de numarul de transferuri a fost inclus si motivul pentru care s-a solicitat transferul. "In conditiile in care motivul este altul decat cel legal - si ne-am uitat la ultima medie de admitere in liceu si media elevului si am vazut ca media e mai mica - am vazut ca apar suspiciuni. Legea prevede clar ca, in cazul in care vorbim despre gemeni sau tripleti, daca unul a intrat la liceul A, atunci si celalalt frate intra la acelasi liceu, noi suplimentand locurile. Dar este singurul caz unde criteriul mediei nu primeaza. In rest, media primeaza, pentru ca un elev cu media 9:60 nu poate intra in liceul unde ultima medie de admitere a fost 9.61, dar unul cu 8:60 intra prin transfer. Cer respectarea legii si a ierarhiei de admitere la liceu", a declarat pentru HotNews.ro secretarul de stat pe preuniversitar, Vasile Salaru.

Oficialul a anuntat ce se va intampla la inspectoratele scolare unde suspiciunile se vor confirma: "Vom anula aceste transferuri facute ilegal. Nu ii voi mai propune dl ministru Cimpeanu ca inspectorii generali si generali adjuncti care se fac vinovati de aprobari in afara metodologiei sa ocupe posturi de conducere in inspectoratele scolare respective, ceea ce inseamna ca dupa 1 septembrie nu vor mai ocupa posturi de conducere. (...) Daca in raportul corpului de control gasim elemente de incalcare flagranta e legii, atunci sesizam organele competente".

"Eu cred ca tot efortul societatii romanesti este ca, in orice domeniu de activitate, sa se respecte legea. Asta incercam sa facem si noi, nu sa pedepsim pe cineva. Sa nu se produca un dezavantaj pentru ceilalti elevi", a precizat pentru HotNews.ro Vasile Salaru. 

Care este cadrul legal in baza caruia se fac aceste transferuri, inainte de a incepe clasa a IX-a

Metodologia de organizare si desfasurare a admiterii la liceu prevede urmatoarele:

Art. 54. (1) In perioada 26 - 28 iulie 2011, comisia de admitere judeteana/a municipiului Bucuresti rezolva situatiile speciale aparute dupa repartizarea computerizata: situatii medicale speciale, schimburi de elevi, redistribuirea candidatilor gemeni, distribuire sau redistribuire pe locuri ramase libere, pentru apropiere de domiciliu, corectarea unor erori de transcriere gresita in baza de date computerizata a optiunilor exprimate de elevi etc.

(2) Nu se va depasi numarul maxim de 30 de elevi la clasa si se va respecta, in toate cazurile, criteriul referitor la media de admitere. Deciziile se iau in plenul comisiei de admitere judetene/a municipiului Bucuresti, dupa inventarierea tuturor cazurilor existente la nivelul judetului/municipiului Bucuresti.

(3) Deciziile comisiei de admitere judetene/a municipiului Bucuresti se iau cu majoritate de voturi, cu consemnare intr-un proces-verbal, si sunt facute publice prin afisare la sediul inspectoratului scolar.


Citeste mai multe despre   
9474 vizualizari

 • -1 (3 voturi)    
  un mare fâsss---iar se fac ca lucreaza (Joi, 13 august 2015, 15:50)

  andrecc [anonim]

  Ministerul care gestioneaza cea mai arbitrara evaluare nationala din lume face acum o campanie de imagine menita sa ascunda problemele reale din educatie.

  O sa ii cred ca lupta impotriva coruptiei cand voi vedea ca sistemul devine transparent si responsabilizat. Includ aici atat "secreta" comisie care organizeaza testele nationale, cat si inteleptul colectiv care regurgiteaza aberantele programe scolare.
  • +4 (6 voturi)    
   precizare - mafia transferurilor e nociva (Joi, 13 august 2015, 16:51)

   andrecc [anonim] i-a raspuns lui andrecc

   Nu ma intelegeti gresit, mafia pilosilor transferabili trebuie desfiintata neaparat. Dar ministerul asta, asa cum e organizat acum nu e deloc credibil si nu are cum sa ia masuri serioase. In plus, evaluarea nationala e atat de arbitrara incat notele obtinute nu fac o departajare corecta. Sunt incurajati cei care se pregatesc fix pentru teste, gandirea logica si creativitatea sunt descurajate iar baremurile sunt absolut aberante.

   Cum in legatura cu elaborarea testelor nu exista niciun fel de transparenta, nicio dezbatere iar feedback-ul e imposibil, credibilitatea sistemului e zero barat. Nici componenta comisiilor de autori de teste nu e cunoscuta, nu se cunosc competentele membrilor si nu pot fi trasi la raspundere.

   Iar rezultatele se vad in clasamente si chiar in mentalitatea functionarilor citati in articol. Daca 9.60 e nota minima de acces intr-un liceu, avem o problema: inseamna ca testele nu sunt capabile sa faca diferenta intre elevi (cateva zecimi pot fi rodul intamplarii), sunt prea simple sau prea putin relevante. Naravul e vechi si ceausist: si pe atunci trebuiau date note mari ca sa ni se arate cat de competent e tot poporul comunist.
   • 0 (0 voturi)    
    scoala este f vinovata pentru cum arata societatea (Vineri, 14 august 2015, 9:16)

    scoala vinovata [anonim] i-a raspuns lui andrecc

    Dupa asa profesori, asa elevi. Sa ne mai miram duipa aceea ca societatea arata asa cum arata!! Sistemul de educatie din Romania invata copiiii cum sa se descurce pe langa lege, sa minta, sa fure, sa NU FIE CORECTI!!!

    Rolul scolii este mai important decat al parintilor, pentru ca daca nu permite frauda, nici parintii nu au sanse de reusita si incurajeaza si generalizeaza hotia!
 • +5 (7 voturi)    
  Timis...buna practica......SERIOS? (Joi, 13 august 2015, 15:58)

  Daniel [anonim]

  In anul 2013, gloriosul an USL, baiatul meu a descoperit brusc, in 15 Septembrie ca printre colegii noi sunt si fosti colegi de gimnaziu a caror medie era mult sub ultima medie de admitere la liceul respectiv...suna cunoscut....?!

  Pentru marii detectivi ai ministerului:
  1. Aduceti-va aminte ca este o lista a elevilor admisi pe site-ul ministerului: www.edu.ro
  2. Cititi ultima medie de la fiecare liceu
  3. faceti o lista...stiti sa faceti?
  4. cereti lista elevilor de la fiecare clasa a liceelor 'dorite'
  5. Comparati listele
  6. Gasiti elevii
  7. Amendati-i pe cei raspunzatori!

  Domnii profesori s-au simtit foarte lezati cand Funeriu i-a pus la treaba si a incercat sa stabileasca un cod de conduita in randul lor.
  Au sarit ca arsi...
  Din 2012 au inceput iar sa fure ca-n codru.....

  Este de ajuns sa observi mediile de intrare de la un liceu asa-zis bun.
  Ex: C.D. LOGA Timisoara, anii 2011 / 2012 / 2013 /2014....

  Oh, dar suntem tot timpul surprinsi nu-i asa?
  • +2 (2 voturi)    
   Adaugire (Joi, 13 august 2015, 17:10)

   Mircea Ciobanu [anonim] i-a raspuns lui Daniel

   Si mai faceti urmatoarele:
   8. Vedeti cine sunt parintii elevilor aparuti suplimentar.
   9. Cercetati ce trafic de influenta s-a facut pentru a se realiza transferul.
 • +1 (3 voturi)    
  Se poate generaliza ușor... la nivel de țară ! (Joi, 13 august 2015, 16:17)

  Florin [anonim]

  In clasa băiatului meu de la liceul Nicolae Iorga din București au "apărut" vreo 4 elevi "peste noapte", când era în clasa 9-a.
  Ultima medie a celor repartizați la profilul respectiv în clasă a fost 8,20, așa că nu este de mirare cum s-au înghesuit "piloșii" acolo !
 • 0 (2 voturi)    
  Lupul e paznic la oi (Joi, 13 august 2015, 16:57)

  cetateanul [anonim]

  Acest Vasile Salaru este unul dintre exponentii unui sistem profund viciat. Ca si multi alti reprezentanti ai ministerului.
  Nu se poate face curatenie intr-un sistem in care nu exista nici un fel de transparenta decizionala, in care banii sunt cheltuiti cum vrea directorul unitatii, in care functiile de conducere sunt ocupate de cine trebuie, nu de cine merita ( in ciuda mascaradei concursurilor organizate) in care lipsa de caracter e lege, in care profesorii sunt din ce in ce mai slab pregatiti si din ce in ce mai obedienti fata de superiori, pentru a-si asigura o viata calduta.
 • +2 (4 voturi)    
  Buzau - evaluare nationala 2015 (Joi, 13 august 2015, 17:02)

  Maria [anonim]

  Dar contestatiile de anul acesta !!!
  Cum se face ca nu se verifica nimic?
  Cum se poate ca la evaluare sa ai nota 8 la lb romana si dupa contestatie sa ai nota 9,40 ?
  Ce verificari face Ministerul Educatiei ?
  Dar se poate daca esti copil de profesor de lb romana la liceu " ffff bun " in Buzau sau nepoata de inspector general adjunct in Inspectoratul scolar judetean Buzau !!!
  Si nu sunt doar 2 cazuri in Buzau , sunt zeci de cazuri.
  Toate astea de ce nu sunt verificate ?

  Este f grav ce se intampla !
  • +1 (1 vot)    
   .... (Joi, 13 august 2015, 18:43)

   tirolez [utilizator] i-a raspuns lui Maria

   Buzaienii sunt niste oameni care se inteleg bine unii cu altii si se ajuta. N-a intrat copilul unde trebuia? Cum sa-i stricam viitorul?
 • +2 (4 voturi)    
  Admitere Ploiesti (Joi, 13 august 2015, 17:05)

  Stan Gheorghe [anonim]

  Asa se intampla in fiecare an. Este valabil si pentru clasa a V-a. Unii dau examene si altii intra pe usa din dos in toamna.
  Chiar si anul acesta la Ploiesti, la examen clasa a V-a au fost admisi elevi cu certificate Cambridge care aveau doar 2 stelute la una dintre activitati ( trebuiau min. 3 la fiecare activitate). A verificat cineva de la inspectorat?

  In septembrie, doamna diriginta o sa anunte ,, Avem 5 noi colegi in clasa noastra. Trebuie sa strangem de la fiecare parinte 30-50 lei, ca sa achizitionam banci pentru colegii noi.'' Colegii noi care nu au dat examen, au venit pe usa din dos, prin transfer....... Nenumarate cazuri de acest gen. Cine plateste ? Parintii celor care intra prin examen ( banci pentru cei din dos),,..... atat! Inspectoratul nu , directorul de scoala nu, dirigintele nu!
  • 0 (0 voturi)    
   io zic asa... (Vineri, 14 august 2015, 10:15)

   brita [utilizator] i-a raspuns lui Stan Gheorghe

   ori isi deschid parintii larg baierile pungii, ori isi deschid gura si spun ce au pe inima....
 • 0 (2 voturi)    
  Si acesta era un obiectiv al psd prin prea desele (Joi, 13 august 2015, 17:50)

  ty [utilizator]

  modificari a legi educatiea prin ordonante de urgenta. Doar vor avea nevoie si peste vreo 10 ani de votanti.
  - Daniel Funeriu: Ordonanta de modificare a legii educatiei este un viol in grup la adresa educatiei nationale (97 modificari a legii educatiei prin ordonanta doar cu aceasta ocazie)
  http://www.hotnews.ro/stiri-esential-17604659-daniel-funeriu-ordonanta-modificare-legii-educatiei-este-viol-grup-adresa-educatiei-nationale.htm
  - prin ordin de ministru s-a complectat prevederile legale in ce priveste mutarea elevilor cu punctul f) "in alte situatii exceptionale, cu aprobarea consiliului de administratie al inspectoratului scolar."
  Nu cred ca o institutie care are atributii de control intr-un sistem trebuie sa devina si jucator. Ar fi interesant de aflat de cate ori s-a apelat la aceasta solutie exceptionala.
  http://www.hotnews.ro/stiri-esential-13737597-ministerul-educatiei-simplificat-procedurile-transfer-elevilor-scoala-alta.htm
  Dupa ce au ciopartit cu ordonante legea educatiei acum psd vrea sa faca o noua lege a educatiei. Interese . . .
 • +2 (4 voturi)    
  consecinta unui examen dezastruos (Joi, 13 august 2015, 21:17)

  alex [anonim]

  Asa cum spunea cineva mai sus cauza acestor situatii este modalitatea de evaluare absolut deficitara ...faptul ca intre nota 10 si 9.50 sunt o multime de candidati ...cel putin 25 % din promotia unui judet ...asta inseamna ori ca avem o multime de genii ori ca subiectele sunt arbitrare si nu fac nici un fel de departajare a elevilor...de fapt subiectele asa cum au fost ele nu au vizat decat modul in care elevii memoreaza si regurgiteaza apoi informatia cat mai fidel cu ceea ce invata la meditatii... nivelul lor de intelegere sau de gandire asupra unui probleme este din ce in ce mai redus insa notele sunt din ce in ce mai mari ...este aberant ...iar chestia transferurilor nu este decat o consecinta a acestui fapt ...
  • -2 (2 voturi)    
   .... (Joi, 13 august 2015, 23:39)

   tirolez [utilizator] i-a raspuns lui alex

   De unde cifrele astea? Multi nici macar nu iau nota 5. Exemplu, scoala de la mine din cartier. Avem 3 licee in apropiere. Cam in fiecare an aceeasi poveste: din aprox. 70 de copii nici macar 30 nu reusesc sa fie admisi la unul dintre ele si ajung sa faca naveta prin diferite colturi ale orasului pe la colegiul tehnic x y z. Si vorbesc de licee unde ultima medie este sub 9, nu intre 10 si 9.50, ca atunci ar mai intra vreo 7 copii din toata scoala.
 • 0 (0 voturi)    
  ipoteza? (Vineri, 14 august 2015, 11:09)

  curios [anonim]

  daca in medie un transfet costa 500 euro, cati bani s-au vehiculat?
  daca DNA aresteaza vreo 2-3 si la anul nu se fac decat jumatate din transferuri se dubleaza sau se tripleaza " atentia" ????
  Triasca Sindicatul din Invatamant si ai lui sefi " lipiti pamantului" .....
 • 0 (0 voturi)    
  verificati!!! (Vineri, 14 august 2015, 12:27)

  prof vigilent [anonim]

  Se fac multe transferuri care incalca legea, nu doar inainte de inceperea scolii, cat mai ales dupa. Asa se face ca de la 28 de elevi in clasa, ajung sa fie 35-36 . Daca s-ar face verificari in toate judetele, ar fi foarte bine. Nu cred ca numarul conteaza atat de mult, cat legalitatea transferurilor.


Abonare la comentarii cu RSS

Buchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version