Salariile scazute din sistemul de stat continua sa creasca nervozitatea medicilor din Romania. Pe retelele sociale s-a format un grup informal alcatuit din peste 6000 de membri si intitulat: „Medicii gata de greva! Solicitam salarii decente”. Initiativa nu pare a fi una sindicala, desi sindicatele din domeniu, ineficiente in ultimii 5 ani, au inceput sa posteze pe grupul respectiv. Medicii solicita salariul de baza de 1000 de euro, garzi platite, medicamente pentru pacienti, asigurarea consumabilelor in spitale si spitale in care sa nu „ne cada tavanul in cap sau sa miroasa a mucegai”.

Grupul creste de la ora la ora, ajungand la aproximativ 6000 de membri la ora publicarii acestei stiri (nu poate fi stabilit cati dintre acestia sunt cadre medicale). Obiectivul grupului este „eliminarea statutului de functionar public al medicului si salarii decente”. Chemarile la greva si modalitatile de punere in practica sunt in centrul discutiei.

Solicitarile grupului includ:

  • Vrem un statut de medic (ca pantru asta am invatat atat);
  • Vrem salariul de baza la jumatatea nivelului din UE (adica 1000 euro);
  • Vrem ca garzile sa fie platite;
  • Vrem respectarea contractului de munca (7 ore/zi de munca, 24 ore garda apoi liber);
  • Vrem medicamente ca sa avem cu ce trata pacientii;
  • Vrem consumabile (in multe spitale manusile sau simpla ata chirurgicala reprezinta un lux);
  • Vrem aparatura pe care o au colegii nostri din alte tari;
  • Vrem spitale, nu cazemate in care ne cade tavanul in cap si miroase a mucegai;
  • Vrem deblocarea posturilor de medici specialisti/primari pentru ca nu este normal sa termini un rezidentiat intr-un anumit domeniu, sa fie nevoie in spital de tine, dar in acelasi timp sa nu existe locuri.

In toamna lui 2013, sindicatele din sanatate au scos in strada 5000 de oameni, printre principalii organizatori fiind Vasile Astarastoae, presedintele de atunci al Colegiului Medicilor, ulterior condamnat definitiv pentru incompatibilitate. Marirea salariilor se numara si in 2013 printre solicitari, impreuna cu cererea „ne-negociabila” de dublare a salariilor medicilor rezidenti. Niciuna dintre masuri nu a fost satisfacuta de guvernanti, rezidentii primind doar o bursa de aproximativ 150 de Euro.

In 2011, medicii din Cehia au declansat la randu-le o greva, solicitarile fiind legate tot de veniturile prea mici. Mii de medici cehi si-au scris atunci demisiile, riscandu-se blocarea sistemului.