EXCLUSIV Suspiciuni de plagiat in teza de doctorat a lui Neculai Ontanu, primarul Sectorului 2 si secretar general UNPR, care si-a facut lucrarea sub indrumarea lui Gabriel Oprea

de Emilia Sercan     HotNews.ro
Marţi, 11 august 2015, 18:47 Actualitate | Esenţial


Neculai Ontanu si coordonatorul sau de doctorat, Gabriel Oprea
Foto: Agerpres
O analiza comparativa arata ca o parte insemnata din teza de doctorat a lui Neculai Ontanu este copiata din cateva carti si articole aparute anterior. Primar al Sectorului 2, general maior in rezerva, secretar general al UNPR si doctor in stiinte militare si informatii, Ontanu l-a avut drept profesor coordonator pe vicepremierul Gabriel Oprea, pentru teza de doctorat pe care a sustinut-o anul 2009. Oprea a fost acuzat la randul lui ca a copiat lucrarea de doctorat din surse multiple, fara a respecta normele academice de citare si atribuire, dar a fost exonerat de institutia care judeca aceste cazuri. Neculai Ontanu, Primarul Sectorului 2, este doar unul dintre "soldatii" din "armata" de doctoranzi coordonati de catre generalul Gabriel Oprea in obtinerea titlului de doctor, formata din Florian Coldea, Mihai Stanisoara, Romeo Raicu, Loredana Radu, Remus Span, George Balan, Ionel Marin, Dumitru Zamfir sau Ioan Sandru.
 • Am trimis un set de intrebari catre Neculai Ontanu si Gabriel Oprea, dar acestia nu au transmis un punct de vedere pana la momentul publicarii articolului. Vom actualiza articolul cand vom avea punctele de vedere ale celor doi
Neculai Ontanu si-a inceput studiile doctorale la Academia de Politie "Alexandru Ioan Cuza" in 2006, acolo unde Gabriel Oprea era la acea vreme profesor si conducator de doctorate. Relatia de prietenie dintre Gabriel Oprea si Naculai Ontanu este una de notorietate inca din perioada in care ambii erau membri PSD.

In 2008, cand Oprea s-a mutat la Academia Nationala de Informatii "Mihai Viteazul" (ANI), si-a luat dupa el si doctoranzii, inclusiv pe Neculai Ontanu, dar si pe Florian Coldea (general SRI, prim adjunct al directorului SRI), Dan Marcel Barbut (director al Organismului de Licentiere Feroviare Roman) sau Loredana Radu (nepoata lui Gabriel Oprea si avocata lui Victor Ponta), cu totii obtinand in final diploma de doctor emisa de scoala universitara a Serviciului Roman de Informatii.

Teza de doctorat a lui Ontanu are titlul "Managementul protectiei infrastructurii critice" si se intinde pe 313 pagini, fara bibliografie si anexe. Analiza textului arata ca cea mai mare parte a tezei este copiata din surse multiple: carti, articole stiintifice, site-uri ale unor institutii sau documente oficiale ale unor organisme interne si internationale. Practic, putine paragrafe din continutul tezei in baza careia secretarul general al UNPR si-a obtinut titlul de doctor ii apartin.

La fel ca si Gabriel Oprea, primarul Sectorului 2 preia pagini intregi, capitole in integralitatea lor sau articole stiintifice de la cap la coada fara sa utilizeze ghilimele sau note de subsol, semne distincte recunoscute ca parte a tuturor conventiilor nationale si internationale de citare. In unele cazuri, secretarul general al UNPR face trimitere catre sursa originala a informatiilor cu nota de subsol, dar fara a folosi de ghilimele, asa cum cer normele academice de citare acceptate la nivel international, insa in cele mai multe situatii nu apeleaza nici la ghilimele si nici la note de subsol.

La fel ca si Gabriel Oprea, mentorul si prietenul sau, in cazul tezei lui Ontanu este copiat nu doar continutul unor lucrari, ci si notele de subsol. De altfel, potrivit normelor academice, citarea unui autor se face prin utilizarea ghilimelelor, insotite de trimiteri catre referintele bibliografice de unde s-a facut preluarea. In cele 313 pagini din teza lui Ontanu, ghilimelele nu sunt folosite nici macar o singura data.

Chiar primul paragraf din introducerea tezei de doctorat a lui Neculai Ontanu este preluat din lucrarea "Protectia infrastructurii critice in spatiul euroatlantic", coordonata de dr. Mihai Macuc si Catalina Predoiu, si care ii are drept autori pe prof. univ. dr. Marian Rizea, Mariana Marinica, Lucian Dumitrache, Alexandru Barbasura si Catalin Ene (cartea a aparut la Editura ANI, in 2008).

"Perioada care cuprinde sfarsitului secolului al XX-lea si inceputul celui actual este marcata semnificativ de prezenta a doua procese complexe si dinamice - globalizarea si integrarea. Ele evoca interdependenta si interactiunea progresiva in dezvoltarea societatilor umane. Aceasta dubla tendinta este mai vizibila in domeniile economic si politic, care, avand efecte cotidiene, capteaza atentia constanta a tuturor. Ca fenomen, globalizarea nu putea sa nu influenteze aspectele legate de securitatea nationala, siguranta oamenilor si informatiilor, a institutiilor nationale si internationale".

Analiza comparativa arata ca paginile 12-40 din lucrarea de doctorat a lui Neculai Ontanu sunt identice cu paginile 5-30 din lucrarea "Protectia infrastructurii critice in spatiul euroatlantic".

Marian Rizea, colonel in rezerva al SRI, unul dintre autorii acestei lucrari, nu a dorit sa faca niciun comentariu referitor la aceasta situatie.   


Foto stanga: Teza de doctorat a lui Neculai Ontanu, cu titlul "Managementul protectiei infrastructurii critice" / Foto dreapta: Cartea "Protectia infrastructurii critice in spatiul euroatlantic", coordonata de dr. Mihai Macuc si Catalina Predoiu  


Foto stanga: Teza de doctorat a lui Neculai Ontanu, cu titlul "Managementul protectiei infrastructurii critice" / Foto dreapta: Cartea "Protectia infrastructurii critice in spatiul euroatlantic", coordonata de dr. Mihai Macuc si Catalina Predoiu


Foto stanga: Teza de doctorat a lui Neculai Ontanu, cu titlul "Managementul protectiei infrastructurii critice" / Foto dreapta: Cartea "Protectia infrastructurii critice in spatiul euroatlantic", coordonata de dr. Mihai Macuc si Catalina Predoiu


Foto stanga: Teza de doctorat a lui Neculai Ontanu, cu titlul "Managementul protectiei infrastructurii critice" / Foto dreapta: Cartea "Protectia infrastructurii critice in spatiul euroatlantic", coordonata de dr. Mihai Macuc si Catalina Predoiu

Capitolul numarul III din teza de doctorat este identic cuvant cu cuvant cu o parte din cartea lui Radu Andriciuc, "Managementul protectiei infrastructurii critice" (aparuta la Editura Psihomedia in 2008). De altfel, titlul tezei de doctorat a lui Neculai Ontanu este identic cu cel al lucrarii lui Radu Andriciuc. Daca in cazul figurilor preluate din cartea colonelului (r) Andriciuc, Ontanu citeaza sursa, nu acelasi lucru se intampla in cazul textului. Astfel, tot ceea ce apare intre paginile 9 si 26 ale cartii lui Andriciuc este preluat in bloc de Ontanu in teza sa la paginile 77 - 95.  Mai departe, paginile 26 la 44 din cartea lui Radu Andriciuc apar ad litteram intre paginile 105 - 126 in teza lui Ontanu. Colonelul Andriciuc ne-a declarat ca dupa aparitia articolului se va adresa Academiei Nationale de Informatii si va avea o reactie publica referitoare la acest fapt.


Foto stanga: Teza de doctorat a lui Neculai Ontanu, cu titlul "Managementul protectiei infrastructurii critice" / Foto dreapta: Radu Andriciuc, "Managementul protectiei infrastructurii critice"


Foto stanga: Teza de doctorat a lui Neculai Ontanu, cu titlul "Managementul protectiei infrastructurii critice" / Foto dreapta: Radu Andriciuc, "Managementul protectiei infrastructurii critice"

In teza lui Neculai Ontanu nu apar doar fragmente preluate integral din cartile unor autori consacrati in studiul infrastructurii critice, ci si din articole stiintifice publicate in diverse reviste de specialitate. Un articol stiintific care apare ad litteram in teza lui Ontanu este cel semnat de Liviu Muresan, presedintele executiv al Fundatiei EURISC, intitulat "Geopolitica si abordarea conceptului de protective a infrastructurilor critice nationale", publicat in numarul 1 din 2009 al revistei Alarma (ianuarie 2009). Liviu Muresan nu a putut fi contactat pentru un punct de vedere.Acuzatiile de plagiat in cazul lui Neculai Ontanu aduc pentru prima data Academia Nationala de Informatii "Mihai Viteazu", aflata in subordonarea Serviciului Roman de Informatii, dar si comunitatea stiintifica din domeniul stiintelor militare si intelligence in mijlocul unui scandal de plagiat.

Prof. univ. dr. Constantin Onisor, seful Scolii Doctorale a Academiei Nationale de Informatii, ne-a declarat ca in aceasta perioada toata lumea se afla in concediu, insa dupa reluarea activitatii didactice se va face o evaluare a situatiei: "O lucrare trebuie atent studiata dupa o seama de criterii pentru a se vedea daca este intentie de furt sau s-a dorit sa se dea o coloratura lucrarii. Punctul meu de vedere la modul general este ca trebuie sa vedem cat este intentionalitate si cat este neglijenta". Profesorul Onisor ne-a mai declarat ca se va constitui o comisie la nivelul scolii doctorale, care va da un verdict in acest caz. "Acest verdict va fi trimis spre analiza Senatului ANI, care va da la randul sau un verdict. Lucrurile astea sunt foarte serioase si nu conteaza ca e vorba de nu stiu cine, coordonat de nu stiu cine".

Risca Neculai Ontanu sa fie acuzat de fals in acte publice? In 2009, regulamentele Academiei Nationale de Informatii prevedeau semnarea unei declaratii pe proprie raspundere privind originalitatea tezei. O astfel de declaratie se facea sub incidenta Codul Penal care prevede falsul in acte publice. Cu toate acestea, in acest caz nu este clar cine ar trebui sa se sesizeze din punct de vedere penal.

Profesorul universitar dr. Cristian Troncota, primul decan si primul sef al Scolii Doctorale a Academiei Nationale de Informatii, ne-a declarat ca inca din 2007, anul infiintarii ANI, au fost introduse declaratiile pe proprie raspundere prin care doctoranzii isi asumau responsabilitatea fata de respectarea standardelor de calitate si etica profesionala si originalitatea continutului tezelor de doctorat. "Nu ne valida Ministerul Educatiei daca nu am fi avut un astfel de regulament care sa prevada aceste declaratii. Cand se depunea teza la secretariatul scolii doctorale, era insotita si de aceasta declaratie. Este vorba despre responsabilitatea penala individuala a doctorandului intr-un astfel de caz pentru ca e vorba despre fals in acte publice", ne-a mai declarat Cristian Troncota.

Desi a reusit sa-si obtina doctoratul, studiile universitare urmate de Neculai Ontanu sunt incerte avand in vedere ca acesta nu face referire in CV-ul personal, de pe site-ul Primariei Sectorului 2, la facultatea pe care a absolvit-o. Cert este ca in 1986, Ontanu a fost propus pentru a fi admis in anul I la Academia "Stefan Gheorghiu", la Institutul pentru pregatirea cadrelor in problemele conducerii social - politice. La acea vreme, actualul primar al Sectorului 2, general maior in rezerva, secretar general al UNPR si doctor in stiinte militare si informatii era fierar betonist.

In data de 1 iulie, HotNews.ro a publicat o analiza a tezei de doctorat a lui Gabriel Oprea, asupra careia planau suspiciuni de plagiat. Indiciile de plagiat se bazau pe urmatoarele argumente:
 • pagini intregi din teza de doctorat a lui Gabriel Oprea erau identice cu pasaje din alte lucrari fara utilizarea ghilimelelor
 • paragrafele identice cuvant cu cuvant erau marcate cu note de subsol, insa si acestea erau preluate din alte carti
 • lucrarile din care s-a copiat cel mai frecvent erau ale prof. univ. dr. Ion Neagu, coordonatorul de doctorat a lui Gabriel Oprea si prof. univ. dr. Nicolae Volonciu, membru in comisia de sustinere a doctoratului lui Gabriel Oprea
 • multi autori pe care ii indica in notele de subsol nu au fost inclusi in bibliografia lucrarii, insa acesti autori erau mentionati in textele originale
 • ordinea in care au fost aranjate subcapitolele din lucrarea doctorala a lui Gabriel Oprea este identica cu ordinea subcapitolelor din tratatul coordonatorului sau, prof. univ. Ion Neagu.
In ciuda acestor evidente, Consiliul de Etica din subordinea Ministerului Educatiei a emis intr-un timp record un raport in care se spunea ca "suspiciunea de plagiat nu se confirma". Acelasi organism l-a albit si pe premierul Victor Ponta in 2012 atunci cand acesta a fost acuzat de plagiat de catre revista Nature. De altfel, acest organism are atributii de verificare a tezei de doctorat si in cazul lui Neculai Ontanu, avand in vedere prevederea din art. 28, litera c, potrivit careia Consiliul de Etica este obligat sa se sesizeze in cazul unor persoane cu functii de demnitate publica.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

10023 vizualizari

 • +19 (21 voturi)    
  Nu e plagiat (Marţi, 11 august 2015, 19:05)

  Daniels22026 [utilizator]

  A folosit fonturi diferite de litere. Nici alinierea in pagina nu este aceeasi. Procurorii lui Tiberiu Nitu vor confirma. Nu e plagiat.
 • -6 (12 voturi)    
  M-am uitat fugitiv... (Marţi, 11 august 2015, 19:16)

  cititoare [utilizator]

  Dar din primele pagini vad ca e trecuta nota la paragrafele respective cu sursa de rigoare.
  • +2 (4 voturi)    
   ... (Miercuri, 12 august 2015, 11:14)

   pathfinder [utilizator] i-a raspuns lui cititoare

   Doamna "cititoare" cam cat crezi matale ca-i procentul de citari acceptat la astfel de "opere"?
   1. 15-20%
   2. 40-60%
   3. 80-90%

   Ha?
 • +14 (16 voturi)    
  Prima intrebare: (Marţi, 11 august 2015, 19:19)

  rutger [utilizator]

  Ontanu a absolvit scoala generala de 8 clase ? Unde, cand si cum ? Dupa aia vorbim si de idei mai sofisticate !
 • +11 (13 voturi)    
  asta e beleaua? (Marţi, 11 august 2015, 19:20)

  prof [anonim]

  in cazul asta, plagiatul ar fi ultima problema. Cum sa faca Ontanu doctorat sub coordonarea lui Oprea? Ce-a ajuns doctoratul? 'tu-i serviciile lui de Bucuresti, oras plin de fii, nepoti si alti clienti!
 • +16 (18 voturi)    
  Tovarasi la plagiat (Marţi, 11 august 2015, 19:27)

  Ochii_pe_voi [utilizator]

  Pontac, Oprea Ontanu,.... toate lichelele politruce si-au luat doctoratul prin plagiat gratie complicitatii politrucei ECATERINA ANDRONESCU, ea insasi o nulitate si groparul invatamintului romanesc. E.A. e complice la toate furturile fesenisto=securiste, ciuma care a distrus ROMANIA.
 • +13 (15 voturi)    
  soc si groaza! (Marţi, 11 august 2015, 19:32)

  Natasa [utilizator]

  Ontanu a plagiat!! Nu cred! Cum naiba sa ne mai ia cineva in serios invatamantul romanesc daca un individ cu IQ spre retard mintal a ajuns nu numai sa treaca de bacalaureat (acum cativa ani s-au scris niste articole timide pe tema asta si de ajutorul dat de directorul Mihai Alexandru), dar sa-si ia si doctoratul!!! Desi degradarea invatamantului romanesc poate sa nu aiba efecte vizibile pe termen scurt, pe termen lung duce la un dezastru in toate domeniile! Chiar si invatamantul comunist, ciuntit si cenzurat cum era, producea varfuri reale si un om cu doctorat insemna ceva. Acum, orice copil inteligent trebuie sa plece in strainatate pentru ca studiile si munca lui sa valoreze ceva! In Romania Ontanu e doctor, Oprea e doctor si lista de politicieni carora nu le-a fost suficient ca si-au luat bac-ul dupa ce au ajuns la putere este foarte lunga. Probabil frustrarea din scoala generala, unde toti intelegeau ce li se preda numai ei nu, se manisfesta acum si ne dovedesc ca pot cumpara orice.
 • +15 (17 voturi)    
  Va rog sa verificati si voi (Marţi, 11 august 2015, 19:36)

  math_2 [utilizator]

  Acest politruc semidoct (muncitor apoi maistru principal) este acum un alt geniu al Carpatilor DOCTOR si GENERAL MAIOR in rezerva. Este un alt exemplu al imposturii si coruptiei generalizate din aceasta tara (cu rauri multe si cu frunze si cu flori) sugrumata de o clasa politica multilateral dezvoltata.
  Mi-a fost imposibil sa gasesc la ce Universitate si CAND a studiat Neculai Ontanu. Daca gaseste cineva un CV pe bune va rog sa postati un link.
 • +1 (3 voturi)    
  doctorii si politistii (Marţi, 11 august 2015, 20:12)

  MihneaUrsu [anonim]

  se stie, cei mai caterincosi
 • +13 (15 voturi)    
  investigati cauza si efectul fenomenului (Marţi, 11 august 2015, 20:42)

  apollo [anonim]

  Ziaristii ar trebui sa-si concentreze investigatiile jurnalistice asupra cauzei si efectului acestui fenomen de obtinere a titlui de doctor de catre persoanele cu functii publice. E foarte clar ca 99.9% dintre lucrarile de doctorat, obtinute in universitatile din Romania, de catre persoanele cu functii publice, sunt plagiate. Doctoratele se obtin in mod normal de catre persoane care au inclinatie dovedita catre cercetare, cei care activeaza aproape exclusiv in mediul academic. Faptul ca un personaj ca Gabriel Oprea este si indrumator de doctorat explica foarte clar de ce oameni ca Ontanu si Coldea detin titlul de doctor in stiinte. As vrea sa aflu de ce acest apetit extraordinar pentru titlul de doctor. Poate o asfel de investigatie jurnalistica ne va explica cariera academica a domnului posibil viitor prim-ministru. Dovediti si apoi explicati opiniei publice ca de fapt acesti "doctori" nu sunt altceva decat niste impostori. Demascati felul in care se obtin doctoratele in universitatile din Romania si aratati pe cei care perpetueaza acest sistem. Nu uitati ca fenomenul e mai vechi decat ne asteptam. Am avut pana acum 25 de ani un academician fabricat in universtitatile din Romania. Necazul este ca persoanele cu adevarat pregatite si merituoase din domeniul academic nu au loc in articolele ziaristilor de acesti impostori.
  • 0 (0 voturi)    
   foarte corect! (Miercuri, 12 august 2015, 15:26)

   samka [utilizator] i-a raspuns lui apollo

   sper ca eforturile Emiliei si ale HN vor zgudui sistemul asta porcesc, altfel orice titlu universitar obtinut in Romania va deveni o gluma - daca nu a devenit deja :(
   pentru securici va fi payback si lectie - ce se intampla cand nu investesti in HR, ci doar in cumetrii
 • +2 (6 voturi)    
  Hotii preiau puterea (Miercuri, 12 august 2015, 7:56)

  Stef_and [utilizator]

  Nu e de mirare ca in Romania, dupa ce 1000 de romi sunt pregatiti prin reconversie profesionala devin, cei care se angajeaza 40 la numar, devin agenti de paza, adica punem lupul paznic la oi. Asa si cu astia!
 • +4 (4 voturi)    
  ... (Miercuri, 12 august 2015, 11:12)

  pathfinder [utilizator]

  Mie mi se pare incredibil.

  Deci individu' asta si-a dat doctoratul (asa plagiat cum este) fara a avea studii universitare.
  Stau ca prostu' si ma intreb: aia de la Academia de Politie "Alexandru Ioan Cuza" sau aia de la Academia Nationala de Informatii "Mihai Viteazul" ce acte i-au cerut doctorandului la inscriere respectiv transfer?!?
  Halucinant...

  P.S. WTF?!?
 • +4 (4 voturi)    
  :) (Miercuri, 12 august 2015, 11:15)

  Natasa [utilizator]

  Ma intreb cine a dat minusurile la articolul asta :) E bine ca cineva il iubeste si crede in el, asta daca nu cumva ii e frica sa nu cada o data cu Ontanu cand s-o indura DNA-ul sa-l intrebe si pe asta de sanatate!
  Eu as face asa cu asta: i-as da o dictare cu nivel de clasa a 4a si daca reuseste sa ia 5 sa nu-i mai fie pus la indoiala doctoratul!
 • +3 (3 voturi)    
  Despre Consiliul de Etica (Miercuri, 12 august 2015, 13:06)

  Ioan B. [anonim]

  Conform informatiilor din articol, Consiliul de Etica din subordinea Ministerului Educatiei se pricepe la "albit".
  Oare n-ar fi mai bine sa se infiinteze un Consiliu de Plagiat(e), iar actualul Coniliu de Etica sa se ocupe de detergenti?
 • 0 (0 voturi)    
  idee (Miercuri, 12 august 2015, 13:51)

  Natasa [utilizator]

  "Drumul de la fierar betonist la doctor" poate fi titlul cartii pe care o va scrie in inchisoare dl. Doctor Ontanu :) Cele doua admiratoare care dau minusuri sunt poftite sa-i arate cat de loiale ii sunt!
 • 0 (0 voturi)    
  Ontanu (Miercuri, 12 august 2015, 23:54)

  pro-e [anonim]

  Ce titlu de articol e asta ?

  Cum adica suspiciuni de plagiat ?

  Exista cineva pe planeta care crede ca Ontanu si-a scris teza de doctorat cu adevarat, fara sa fi plagiat ?
 • 0 (0 voturi)    
  Teza de doctorat.. (Duminică, 16 august 2015, 18:27)

  Condruz [anonim]

  Am observat cu stupoare ca majoritatea evazionistilor au cite 15 facultati,diplome.ca isi folosesc desteptaciunea in a fura ,a excroca;dl Ontanu a facut din Pantelimon o floare.Asta este dupa mine teza dlui de doctorat.Ce ma intereseaza pe mine sau pe altul zeci de diplome folosite de hoti care nu fac nimic ptr populatia din sectorul lor? Asta ne dorim,nu borduri inalte sa ne rupa masinile ,bagate obligatoriu pe git de ,,gulere albe" care au palate fara un tablou sau biblioteca..
 • 0 (0 voturi)    
  parere (Luni, 17 august 2015, 16:29)

  MirceaOrdean1 [anonim]

  „Suspiciuni de plagiat in teza de doctorat a lui Neculai Ontanu, primarul Sectorului 2 si secretar general UNPR, care si-a facut lucrarea sub indrumarea lui Gabriel Oprea...”
  .
  De ce bănui că demersul a pornit de la niște tipi care ar dori grozav să-i la locul la anul dlui Neculai, în fruntea Primăriei sectorului 2?
  Și care tipi, altminteri, șed mai prost cu putința de a capta electoratul acelei șesimi de București...?
  .
  O săgeată către dl Oprea, în același timp, nu poate strica deloc, subtililor politicieni cu pricina.
  .
  PS
  M-ar fi mirat ca dl Onțanu SĂ NU PLAGIEZE.
  Așa fu moda.
  Și cîți stăm a medita ce ne aduce viața, peste 20 ani de la prezent?
  CAM NIMENI.
 • 0 (0 voturi)    
  Acuzatii nefondate (Marţi, 1 septembrie 2015, 9:32)

  Popescu [anonim]

  Dragi postaci!!!
  De ce acuzati omul? El nu are nicio vina. In astfel de cazuri, este foarte probabil ca vinovatii sunt cei care au scris lucrarea. Cautati-i pe pe acestia si supuneti-i blamului public. Intrebati-i de beneficiile avute de pe urma participarii la intocmirea lucrarii... ( aici cam au dreptate sa spuna ca nu poti acuza de foloase necuvenite niste oameni care au muncit). Dvs. acuzati beneficiarul... Banuiesc ca el nu a facut decat sa semneze lucrarea, sa sustina prezentare acesteia in fata COMISIEI si sa ia TITLUL DE DOCTOR IN...Si probabil 15% la salariu.
  Gresiti cand faceti acuzatii selective. Cautati si veti vedea ca sunt f.f.f. multi decidenti care isi comanda teze de doctorat, cu complicitatea institiutiilor care acorda titlul de doctor. Nu este nimic ceva deosebit dupa anul 1990. Sa fiti sanatosi.


Abonare la comentarii cu RSS

Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by