Regele Mihai a decis sa-l excluda pe nepotul sau, principele Nicolae, din linia de succesiune la tron, pe 1 august, in cadrul unei intalniri la resedinta din Elvetia la care au participat membrii Consiliului Regal Ioan Luca Vlad, Mihnea Constantinescu, principele Radu Duda si in absenta chiar a lui Nicolae. Familia Regala a publicat fotografii "cu Majestatea Sa stand pe scaun in capul mesei", inconjurat de sfatuitorii sai, si "atunci a fost momentul cand decizia a fost luata", a declarat pentru HotNews.ro consilierul Casei Regale Ioan Luca Vlad. Nimeni nu s-a opus excluderii lui Nicolae.

Familia Regala a publicat pe site-ul romaniaregala.ro mai multe fotografii de la sedinta din 1 august 2015 a Consiliului Regal, in cadrul careia Regele Mihai a decis sa-i retraga nepotului Nicolae titlul de "Principe al Romaniei" si sa-l excluda din Linia de Succesiune la Coroana Romaniei. De la decizie a lipsit chiar Principele Nicolae.

Click pentru a mari fotografia:

Fotografiile il infatiseaza pe Regele Mihai, alaturi de Principele Radu, de consilierul Casei Regale Ioan Luca Vlad si de Mihnea Constantinescu - ambasador cu insarcinari speciale pentru securitatea energetica, fost purtator de cuvant al premierului Petre Roman, fost consilier al premierilor Theodor Stolojan, Adrian Nastase, Calin Popescu Tariceanu si Victor Ponta (Sursa si detalii).

Click pentru a mari fotografia:

In acelasi set de fotografii, publicat pe 5 august 2015, pe langa momentul deciziei excluderii Principelui Nicolae sunt surprinse si momente care ii infatiseaza pe Principele Radu, Principesa Margareta si Mihnea Constantinescu la masa intr-un restaurant, zambitori, langa Regele Mihai, intr-o atmosfera relaxata, desi sunt realizate in zilele de 29 iulie-3 august, deci in preajma datei la care unul dintre membrii Casei Regale a primit o lovitura.

Click pentru a mari fotografia:

Click pentru a mari fotografia:

Imaginile sunt insotite de urmatorul mesaj: "In zilele de 29 iulie - 3 august, Altetele Lor Regale Principesa Mostenitoare si Principele Radu au vizitat pe Majestatile Lor Regele Mihai si Regina Ana, in Elvetia. Majestatile Lor petrec intreaga vara la resedinta elvetiana, urmand sa decida asupra programului de calatorii din a doua jumatate a anului. In luna septembrie, Regina Ana va aniversa varsta de 92 de ani, iar la 25 octombrie, Regele Mihai va implini 94 de ani".

HotNews.ro l-a contactat pe consilierul Casei Regale Ioan Luca Vlad, pentru a afla detalii despre momentele surprinse in aceste fotografii. Pana la ora publicarii acestui articol, Mihnea Constantinescu nu a putut fi contactat.

Ioan Luca Vlad, consilier al Casei Regale

Ioan Luca Vlad, consilier al Casei Regale

Foto: Facebook

Rep: Decizia a fost luata in cadrul vizitei facute in perioada 29 iulie - 3 august de Principesa Mostenitoare si Principele Radu la Regele Mihai si Regina Ana, in Elvetia?

Ioan Luca Vlad: Da. Sunt pozele cu Majestatea Sa stand pe scaun in capul mesei, atunci a fost momentul cand decizia a fost luata. Fotografia aceea este chiar din 1 august.

Rep: Cine a facut propunerea?

Ioan Luca Vlad: Nu vorbim despre asta. Regele a avut o perioada lunga de discutii inainte. Aceasta decizie a fost luata pe 1 august la acea intalnire, dar ideea era demult in inima Regelui, atunci si-a exprimat-o. Am facut draftul, Consiliul Regal, din care face parte si domnul Mihnea Constantinescu, Principele Radu, Principesa Margareta si alte persoane cu care ne-am consultat la distanta. In cadrul Consiliului Regal se fac consultari prealabile, pentru a vedea efectele. Este o comunicare.

Am facut draftul deciziei si al comunicatului de presa. Documentul principal a fost semnat de Majestatea Sa Regele, dar ambele au fost vazute si aprobate de Majestatea Sa. Nu e ceva care sa fi trecut pe langa, sa fi omis in procesul acesta decizional.

Majestatea Sa era intr-o stare extraordinara, vorbim despre un om cu o capacitate de a reactiona si a lua decizii fantastica pentru varsta de 94 de ani. A luat aceasta decizie in deplina cunostinta de cauza si a cerut sa o respectam si sa o prezentam ca atare.

Rep: A fost cineva care s-a opus excluderii Principelui Nicolae sau care a formulat o alta opinie decat cea finala?

Ioan Luca Vlad: Din cate am eu cunostinta, nu a fost nimeni din Consiliul Regal. Dar Consiliul Regal face doar niste sugestii, Regele este singurul care ia decizia. Putea ca in Consiliul Regal sa fie membri care sa zica nu, desi nu au fost, si tot Majestatea Sa era cel care decidea.

Rep: Cati membri are Consiliul Regal si cine sunt acestia?

Ioan Luca Vlad: Consiliul Regal este format din 8 persoane, dar este o chestiune confidentiala, un instrument cu care lucreaza Regele. Atat Mihnea Constantinescu, cat si eu, Principele Radu si Principesa Margareta sunt membri in Consiliul Regal.

Rep: Cum se intra in Consiliul Regal?

Ioan Luca Vlad: Strict prin numirea de catre Regele Mihai a unor persoane care au lucrat de mult timp alaturi de Majestatea Sa, in special la nivelul de consiliere personala, si care sunt oameni din toate categoriile socio-profesionale, oameni cu experienta masiva aflati in special spre sfarsitul carierei, care pot da un sfat intelept. Eu sunt o exceptie totala.

Rep: De cand au inceput discutiile care au dus la excluderea principelui Nicolae din linia de succesiune la tron?

Ioan Luca Vlad: Nu exista o data exacta. Asemenea semne de intrebare se ridica la un moment in gand, apoi se si verbalizeaza. Nu exista o data certa. Majestatea Sa a observat si, la un moment dat, a decis sa ia aceasta decizie, cu motivarea ca se gandeste la viitorul Casei Regale atunci cand Nicolae ar fi urmat sa vina la succesiune, dupa incheierea domniei Principesei Margareta.

Rep: Vorbim de un interval de un an, in interiorul caruia s-au discutat aceste lucruri?

Ioan Luca Vlad: Nu vreau sa fac o estimare care nu-si are locul. Eu nu stiu ce a discutat in trecut cu Principele Nicolae. Stiu ca in ultima perioada s-a ridicat aceasta problema si s-a decis pe 1 august.

Rep: Nemultumirile au fost ridicate de Principele Radu si Principesa Margareta?

Ioan Luca Vlad: Prefer sa nu deschid o cutie a lucrurilor care sunt private pentru Familia Regala.

Rep: De ce discutiile s-au dus in lipsa Principelui Nicolae?

Ioan Luca Vlad: Pentru ca era plecat din tara, intr-o calatorie deja programata. El a fost informat ulterior.

Rep: Dar vizita aceasta a Principesei Margareta si a Principelui Radu, la care ati participat si dumneavoastra, la Regele Mihai era planificata?

Ioan Luca Vlad: Vizita altetelelor lor regale este normala la parintii Principesei. A noastra nu era, dar am fost acolo pentru aceasta discutie. Am fost invitati sa participam.

Rep: Au existat discutii si cu Nicolae, i s-a spus care sunt plangerile la adresa lui?

Ioan Luca Vlad: Termenul de plangere este nepotrivit, dar s-a discutat despre decizia Majestatii Sale, a fost informat si despre momentul in care urma sa fie facuta publica. Nu stiu ce a discutat in familie, imi inchipui ca Majestatea Sa a discutat si direct, s-au si vazut in Elvetia relativ recent. Nu sunt lucruri publice. Se discuta in familie.

Rep: De ce este la discutii Mihnea Constantinescu, care sunt legaturile formale sau informale cu Casa Regala?

Ioan Luca Vlad: Este membru al Consiliului Regal, din momentul 2008 sau 2009.

Informatii de background

Principele Nicolae

Principele Nicolae

Foto: Facebook/ Casa Regala a Romaniei

Casa Regala a anuntat ieri ca Regele Mihai i-a retras nepotului sau Nicolae titlul de "Principe al Romaniei" si ca l-a exclus din Linia de Succesiune la Coroana Romaniei, pe 1 august 2015. Nicolae era al treilea mostenitor al tronului, dupa Principesa Margareta si Principesa Elena (mama sa).

Regele Mihai nu a oferit nicio explicatie pentru aceasta decizie, in afara de urmatoarele: "In calitate de Sef al Casei si Familiei Regale ale Romaniei, Regele Mihai a luat deciziile de mai sus cu gandul la Romania timpurilor care vor veni dupa incheierea domniei si vietii fiicei sale, Margareta, Custodele Coroanei. Majestatea Sa a afirmat ca Familia Regala si societatea romaneasca din acele vremuri vor avea nevoie de o carmuire sub semnul modestiei, bine cumpanita, cu principii morale, respect si mereu cu gandul la ceilalti".

Decizia este cu atat mai ciudata, cu cat Nicolae a fost facut Principe tot printr-o decizie, din 2005, a Regelui Mihai. Tanarul a venit din Anglia pentru a se stabili definitiv in Romania in 2010, cand a implinit 25 de ani, a primit titlul de "Principe al Romaniei", a fost numit succesor la tron si a preluat din atributiile Regelui Mihai. Pana la 1 august 2015, a fost pe locul al treilea in ordinea succesiunii la tron, dupa matusa sa - Principesa Margareta, si dupa mama sa - Principesa Elena. Acum, locul lui Nicolae a fost ocupat de sora sa, Elisabeta Karina.

Decretul semnat de Regele Mihai pe 1 august 2015, prin care l-a exclus pe Principele Nicolae din linia de succesiune la tron:

Click pentru a mari fotografia:

Sursa foto: www.familiaregala.ro

Citeste si: