Din cauza secetei pedologice prelungite, lucrarile agricole (araturi in vederea insamantarilor de toamna) se vor desfasura pe cu dificultate, se apreciaza in prognoza agrometeorologica realizata de ANM.

Potrivit unei informari privind seceta realizata de Administratia Nationala de Meteorologie la data de 10 August 2015, continutul de umiditate pe adancimea de sol 0-100 cm, in cultura de porumb, inregistreaza valori scazute si deosebit de scazute, pe aproape intreg teritoriul agricol al tarii, cu exceptia unor suprafete din nordul, centrul si sudul Transilvaniei, unde aprovizionarea cu apa a solului se situeaza in limite satisfacatoare.

In intervalul 11 - 17 august 2015, vremea va fi caniculara in majoritatea zonelor, astfel ca frecvent vor fi temperaturi maxime de 35...37 de grade si local, in special la campie, se vor atinge valori in jurul a 38 de grade.

Regimul pluviometric se va mentine in general deficitar, doar spre sfarsitul intervalului fiind posibile averse locale in regiunile vestice si pe arii restranse in restul teritoriului.

Fenomenul de seceta pedologica cu diferite grade de intensitate (moderata, puternica si extrema) se va semnala in continuare in cea mai mare parte a teritoriului agricol, zonele cele mai afectate fiind cele din estul, sud-estul, sudul si vestu tarii, unde deficitele de apa in sol vor fi cuprinse intre 970-2200 mc/ha, ca urmare a mentinerii regimului de temperaturi din aer mai ridicat decat in mod obisnuit si a precipitatiilor deficitare din aceasta perioada.