Ioan Luca Vlad, consilier al Casei Regale: Principele Nicolae a fost chiar usurat de decizia Regelui Mihai / Sentimentul de antreprenoriat e foarte greu de dezvoltat in cadrul Casei Regale

de Raluca Pantazi     HotNews.ro
Luni, 10 august 2015, 18:55 Actualitate | Esenţial


Principele Nicolae si Ioan Luca Vlad, consilier al Casei Regale
Foto: Facebook
Nicolae Medforth-Mills este astazi plecat din tara, are un statut privat si nu mai joaca niciun rol public in familia regala, a declarat pentru HotNews.ro consilierul Casei Regale Ioan Luca Vlad. Casa Regala a anuntat ca Regele Mihai i-a retras nepotului sau Nicolae titlul de Principe si l-a exclus din linia de succesiune la tron, de la 1 august. Contactat de HotNews.ro, Ioan Luca Vlad a explicat ca Regele Mihai a luat aceasta decizie, "dar el a fost in asentiment cu ea si poate chiar usurat de aceasta decizie". Acesta a precizat ca, din momentul in care va deveni sef al Casei Regale, Principesa Margareta poate modifica linia succesorala.

Casa Regala a anuntat astazi ca, "in ziua de 1 august 2015, Majestatea Sa Regele Mihai a semnat un document prin care a retras nepotului sau Nicolae, fiul Principesei Elena, titlul de 'Principe al Romaniei' si calificativul de 'Alteta Regala'. De asemenea, Regele a exclus pe Nicolae din Linia de Succesiune la Coroana Romaniei". Decizia Regelui Mihai nu este insotita, insa, si de o explicatie. Nepot al Regelui Mihai, Nicolae Medforth-Mills (30 de ani) a primit in 2010 titlul de "Principe al Romaniei". De la acel moment si pana la 1 august 2015, el a fost al treilea mostenitor al tronului, dupa Principesa Margareta si Principesa Elena (mama sa).

Rep: Unde este, in prezent, Nicolae Medforth-Mills?
Ioan Luca Vlad: In prezent, toti membrii familiei regale sunt in afara tarii, in activitati private. Regele Mihai este in Elvetia, Principele si Principesa Margareta sunt plecati din tara, la fel si Nicolae.

Rep: Care este traseul sau, in continuare?
Ioan Luca Vlad: Statutul sau este unul privat, de astazi numele sau civil este domnul Nicolae Mihai Medforth-Mills. Este o persoana privata, membru al familiei regelui ca nepot, dar nu mai are niciun rol public in familia regala. Ce va face pe plan personal? Aceasta decizie ii deschide o suta de cai.

Tot ceea ce nu putea pana acum: poate sa se implice in business, in activitati caritabile, isi poate continua activitatile din Kenya - a lucrat pentru marina kenyana, face cursuri de supravietuire pentru copii - deci are foarte foarte multe oportunitati si orice persoana din mediul privat care are un tanar de 30 ani cu aceasta experienta fantastica pe care a avut-o in Romania - sigur ca va vrea sa lucreze cu el.

Rep: Activitatile de mai sus sunt incompatibile cu statutul de Principe al Romaniei pe care Nicolae l-a avut pana la 1 august?
Ioan Luca Vlad:
Intr-o anumita masura, da, pentru ca un membru al familiei regale nu se poate implica in activitati de business si in lucruri care il tin prea departe de Romania, pentru ca aici este un potential conflict de interese: Casa Regala nu poate lua pur si simplu partea unei firme, ci prin colaborari publice si foarte stricte. De asemenea, el nu putea avea o pozitie executiva, ci doar una formala. Daca vrei sa te faci trader, nu poti fi membru al familiei regale.

Rep: A fost Nicolae cel care a cerut sa iasa din linia de Succesiune la Coroana Romaniei?
Ioan Luca Vlad: Nu. Regele a luat aceasta decizie, dar el a fost in asentiment cu ea si poate chiar usurat de aceasta decizie. Acest gen de restrictii reprezentau o povara pe care si el o resimtea.

Rep: A avut oferte de a lucra in mediul privat?
Ioan Luca Vlad: Da, i s-au propus si el a vazut ca putea sa fie extraordinar in ele si se pricepea. Este vorba despre sentimentul de antreprenoriat, care e foarte greu de dezvoltat in cadrul Casei Regale.

Rep: Ce firme i-au propus sa-l angajeze sau anumite colaborari?
Ioan Luca Vlad: Nu va pot spune. In momentul in care discutam viata sa privata, acestea sunt decizii pe care le va lua el. Va pot da un singur exemplu, care este cel mai frumos, desi nu stiu numele firmei: compania cu care a lucrat in Kenya si care organizeaza aceste tururi sportive pentru copii dezavantajati. Deci la proiectele din Kenya se poate intoarce. Si in orice caz nu este vorba de firme romanesti, ci de firme internationale.

Rep: Din momentul in care va deveni sef al Casei Regale, Principesa Margareta poate modifica linia succesorala?
Ioan Luca Vlad: Da. Exista aceasta posibilitate, asa cum scrie in normele fundamentale. Este important ca decizia nu este o pedeapsa, ci o decizie luata in asentimentul Principelui Nicolae. Nu vine in urma unei greseli. Dinastia si Coroana merg mai departe si vor putea sa fie mai puternice, stiind ca el va putea sa joace un rol privat.

Rep: Nicolae a devenit angajat, in mediul privat, de la 1 august si pana acum?
Ioan Luca Vlad: Nu a devenit angajat nicaieri. Urmeaza o perioada de reflectie, nu se schimba lucrurile peste noapte. Avea o colaborare cu Curtea Veche care va inceta sau va lua o noua forma.

Rep: Cel mai probabil, se va angaja in Romania sau in strainatate?
Ioan Luca Vlad: Din cate ma astept, nu va fi in Romania. Va fi in Kenya sau in Europa, daca intra in business, nimic nu il opreste.

Consilierul Casei Regale a declarat anterior, pentru Digi24, ca a fost vorba despre o "nepotrivire de idei intre idealurile principelui si privatiunile cerute de aparteneta la Casa Regala". Potrivit acestuia, "rolul de Principe presupunea implicarea totala, 24 de ore din 24", iar "cand esti in public ca reprezentant al Casei Regale trebuie sa ai o anumita atitudine, sa suporti anumite privatiuni".

Linia de succesiune la Tron, in prezent

Seful Casei Regale a Romaniei este Regele Mihai I si, potrivit Statutului Casei Regale, Linia de Succesiune la Tron si la Sefia Casei Regale a Romaniei este urmatoarea:

1. Principesa Mostenitoare Margareta
Principesa Margareta este prima fiica a Regelui Mihai si a Reginei Ana. Pe 30 decembrie 1997, Principesa Margareta a fost desemnata de catre Regele Mihai sa-i succeada in toate drepturile si prerogativele. Citeste aici mai multe despre Principesa Margareta

2. Principesa Elena
Principesa Elena este a doua fiica a Regelui Mihai si a Reginei Ana. Este mama a doi copii: Principele Nicolae, nascut in 1985, si Elisabeta-Karina, nascuta in 1988. Citeste aici mai multe despre Principesa Elena

3. Elisabeta Karina
Este fiica Principesei Elena si sora Principelui Nicolae.

(Din 2010 si pana la 1 august 2015, pe locul 3 in linia de succesiune la tron era Nicolae)

4. Principesa Sofia
Este a patra fiica a Regelui Mihai si a Reginei Ana. Are un copil: Elisabeta Maria Biarneix. Citeste aici mai multe despre Principesa Sofia

5. Elisabeta Maria Biarneix

6. Principesa Maria
Este a cincea fiica a Regelui Mihai si a Reginei Ana. Citeste aici mai multe despre Principesa Maria

Statutul Casei Regale prevede ca "linia de Succesiune poate fi modificata de Seful Casei Regale a Romaniei".

Cum a aratat linia de succesiune la tron anterior deciziei din 1 august 2015 a Regelui Mihai, aici

Citeste si:


Citeste mai multe despre   
17941 vizualizari

 • +6 (6 voturi)    
  ... (Luni, 10 august 2015, 18:59)

  tirolez [utilizator]

  Nici macar nu-l cheama Nicolae in acte, il cheama Nicolas.
  • +1 (1 vot)    
   seamana cu excluderea (Marţi, 11 august 2015, 13:07)

   Alin [anonim] i-a raspuns lui tirolez

   Dupa cum nici macar nu-l cheama Nicolae in acte ci Nicolas tot asa e si cu excluderea pentru ca in acte nu va fi niciodata regele Romaniei din moment ce traim in continuare intr-o republica.
   Altfel spus a fost exlus de la ceva ce nu ar fi avut niciodata :)
 • +1 (5 voturi)    
  Domnul Nicolae. (Luni, 10 august 2015, 19:13)

  MirceaGeorgescu1 [anonim]

  Poate-l angajeaza cineva pe post de bona!
 • 0 (6 voturi)    
  Cred ca regulile casei regale (Luni, 10 august 2015, 19:15)

  mr_mojo [utilizator]

  Ar trebui impuse si funcționarilor de rang înalt ( parlamentari, miniștri) pentru a evita fara dubii conflictul de interese.
  Păcat ca Romania nu are șansa de a continua ceea ce s-a intrerupt o data cu abdicarea regelui Mihai; astăzi am fi fost mult in fata.
 • +5 (7 voturi)    
  minciuni marca Vlad (Luni, 10 august 2015, 19:20)

  ..13 [utilizator]

  Cica

  .. un membru al familiei regale nu se poate implica in activitati de business...este un potential conflict de interese,..

  Hai, ma lasi!

  Pot spune deschis ceea ce cred:

  S-a Indragostit Printul Nicolae si nu mai vrea sa revina in RO.

  Nu este nici primul si nici ultimul. Ceea ce conteaza din punctul meu de vedere este sa poata sa faca decizii corecte si sa aiba o viata minunata alaturi de persoana pe care o iubeste.

  A dezvolta un business presupune multa munca si daca obstructiile incep sa apara - marca stimabilul atotdistept Duda&Co/ secu RO - atunci sigur te duci pana in Kenia si NU TE MAI INTORCI.

  Regele desi nu a avut o viata prea usoara a avut totusi parte de o mare iubire care i-a alinat fiecare zi din viata. si in prezent este iubit si ingrijit de familia sa.

  Margareta poate sa dezvolte business-ul dar nu doreste. Sa puna mana sa actioneze ca poate! Beneficiul va fi al familiei Regale - isi pot schimba traiul si abordarea vietii - cred ca Regele ar iubi putina adrenalina generata de business.

  Mult succes mai departe!
  Fara ifose,
 • +5 (7 voturi)    
  Principele Nicolae era simpatic. (Luni, 10 august 2015, 19:36)

  vali47 [utilizator]

  Și nu corespundea principiilor Casei Regale cu mutre acre,stafidite.Așa ca falsul principe Duda,care nu a știut să-și joace rolul și a devenit tot mai antipatic.
 • +6 (12 voturi)    
  Fara suparare (Luni, 10 august 2015, 19:44)

  mihai [anonim]

  dar pt.noi romanii obisnuiti in afara de retrocedari, nu prea intelegem ce cautati pe la noi? De cand v-a dat nenea Iliescu mosiile inapoi, Mihai si familia sa au devenit asa de tacuti. E pacat sa fii asa tacut cand trebuie sa fii un model de moralitate si etica intr-una dintre cele mai corupte tari din UE. Sa nu mai vorbim ca ati gasit sa-l decorati pe Oprescu. Bravo!!!
 • +1 (5 voturi)    
  jocul acesta, (Marţi, 11 august 2015, 9:57)

  victor L [utilizator]

  de-a "casa regala" intr-o Republica este ca jocul copiiilor "de-a mama si de-a tata".
  • +6 (6 voturi)    
   Cu unchi securist (Marţi, 11 august 2015, 10:01)

   Ochii_pe_voi [utilizator] i-a raspuns lui victor L

   Pe post de principe. E drept, ca actor isi joaca bine rolul. O fi aflat si tinarul Nicholas in ce "inalta societate" a intrat alaturi de Dudulica.
 • +3 (3 voturi)    
  hilar (Marţi, 11 august 2015, 10:34)

  subcultura [utilizator]

  "Principele si Principesa Margareta sunt plecati din tara". Asta cam spune totul despre starea lucrurilor.
  Corect ar fi fost "Principesa Margareta si Principele Consort ... bla bla"
 • 0 (2 voturi)    
  regele a murit... (Marţi, 11 august 2015, 11:04)

  demaGOGU [utilizator]

  ...traiasca regele?
 • +4 (4 voturi)    
  Ce-ti poate face-o DUDA! (Marţi, 11 august 2015, 11:24)

  mcv [utilizator]

  Prin acest gest nu cred ca mai are cineva vreo indoiala asupra faptului ca aceasta CR lucreaza... pe romaneste.
  Isi EXCLUD unicul nepot din toate cele, desfiintandu-l ca OM, anuntandu-ne pe noi ca acest membru al CR este lipsit de modestie, necumpatat, fara principii morale, lipsit de respect si egoist, dar ca aceasta excludere nu este o pedeapsa, ci o oportunitate de afaceri ce i se acorda baiatului.
  "Majestatea Sa a afirmat ca Familia Regala si societatea romaneasca din acele vremuri vor avea nevoie de o carmuire sub semnul modestiei, bine cumpanita, cu principii morale, respect si mereu cu gandul la ceilalti"
  Aceasta este "scrisoarea de recomandare" data de bunic, nepotului, care -l va insoti pe acest baiat pe drumul sau in viata.
  Ma intreb: oare REGELE MIHAI va apuca sa plece din aceasta lume, inainte de a afla de DECIZIA pe care "cica", a LUAT-O?!
  Ma duc sa-mi tai DUZII din gradina!


Abonare la comentarii cu RSS

Buchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version