Ministerul de Externe l-a convocat pe ambasadorul Ungariei la Bucuresti, dupa un interviu in Romania Libera

de I.R.     HotNews.ro
Luni, 10 august 2015, 15:18 Actualitate | Esenţial


Ministerul Afacerilor Externe anunta ca l-a convocat luni dimineata pe insarcinatul cu afaceri al Ambasadei Ungariei la Bucuresti, domnul Nagy Karoly Zoltan, care tine momentan locul ambasadorului Ungariei la Bucuresti aflat in concediu, in urma interviului acordat de ambasadorul Zakonyo Botond cotidianului Romania Libera. MAE precizeaza ca Botond a facut aprecieri "inacceptabile si lipstie de deferenta" fata de premierul roman, despre care a spus ca si-a  construit imaginea prin opozitie cu premierul ungar, Viktor Orban: "Victor, baiatul bun, si Viktor, baiatul rau. European, social-democrat, pentru rolul de Victor cel bun, si nationalist, antieuropean, pentru rolul celalalt."

Potrivit Romania Libera, Botond considera ca in relatiile romano-ungare sunt lucruri mai importante de rezolvat decat cele cu fotografiile postate pe Facebook de premierul Viktor Orban. Diplomatul atrage atentia ca Romania refuza sa termine 10 drumuri transfrontaliere care ar urma sa lege cele doua tari, ca nu este asigurata folosirea limbii maghiare in administratia publica si in educatie. In ce priveste autonomia Tinutului Secuiesc, ambasadorul ungar crede ca aceasta va avea loc atunci cand maghiarii de acolo "se vor purta ca niste oameni autonomi".
 
Redam integral comunicatul MAE referitor la discutiile avute cu Nagy Karoly Zoltan:


"Urmare interviului recent acordat de ambasadorul Ungariei la Bucuresti, domnul Zakonyi Botond, cotidianului Romania Libera, Ministerul Afacerilor Externe l-a convocat in cursul acestei dimineti pe insarcinatul cu afaceri a.i. al Ambasadei Ungariei la Bucuresti, domnul Nagy Karoly Zoltan, care tine momentan locul ambasadorului Ungariei la Bucuresti, aflat in concediu.

In cadrul discutiei, partea romana si-a exprimat dezacordul puternic fata de continutul declaratiilor facute de ambasadorul Zakonyi Botond cu privire la ansamblul relatiilor bilaterale romano-ungare. Acestea demonstreaza, odata in plus, faptul ca partea ungara nu este inca pregatita sa respecte cadrul general al relatiei bilaterale si fundamentele politico-juridice ale acesteia, si anume Tratatul de intelegere, cooperare si buna vecinatate, semnat in 1996, si Declaratia de Parteneriat Strategic, semnata in 2002. Partea romana a reiterat apelul ferm ca aceasta relatie bilaterala sa fie tratata cu maxima responsabilitate, in virtutea principiului bunei vecinatati si a statutului comun de state membre UE si NATO.

In mod special, MAE a subliniat caracterul complet inadecvat al declaratiilor din perspectiva raportarii la mandatul de reprezentare al ambasadorului unui stat in statul de resedinta, mai ales in ceea ce priveste aprecierile inacceptabile si lipsite de deferenta la adresa Prim-ministrului Romaniei.

De asemenea, a fost subliniat faptul ca aceste declaratii nu reflecta adecvat stadiul discutiilor bilaterale pe temele invocate in interviu.

In acest context, au fost reiterate pozitiile MAE fata de postarea pe contul de Facebook al premierului ungar a unor simboluri revizioniste, promovarea lor de catre seful guvernului ungar nefiind in conformitate cu cadrul juridic si politic bilateral.

Totodata, au fost amintite reprezentantului Ambasadei Ungariei la Bucuresti elementele de actualitate, nerelevate, din pacate, in interviu, privind respectivele teme, inclusiv prin trimitere la concluziile, agreate de comun acord, ale vizitei ministrului roman al afacerilor externe la Budapesta, din 7 mai 2015. Astfel, partea romana a reamintit stadiul la zi al discutiilor bilaterale pe temele de interes economic, respectiv in domeniul asigurarii drepturilor persoanelor apartinand minoritatilor nationale. Pe palierul cooperarii economico-sectoriale, s-a mentionat faptul ca o serie de proiecte recente au fost materializate la initiativa partii romane, cum este reluarea, in iulie 2014, a lucrarilor Comisiei economice mixte, dupa o intrerupere de patru ani.

Pe cale de consecinta, s-a aratat ca, desi este clamat interesul Budapestei pentru realizarea unei infrastructuri de transport de care sa beneficieze deopotriva Romania si Ungaria, din declaratiile Ambasadorului Ungariei lipsesc referirile la proiectul recent finalizat privind conexiunea autostrazilor A1-M43, la a carui inaugurare a participat Prim-ministrul Romaniei, subliniind in acest mod importanta pe care Romania o acorda proiectelor de acest fel. Cele ¬10 drumuri transfrontaliere¬ care ar urma sa lege cele doua state sunt, conform dispozitiilor Acordului interguvernamental privind legaturile rutiere peste frontiera de stat romano-ungara, drumuri de interes local (destinate traficului de persoane si de marfuri pana in 3,5 t), precum si piste de biciclete, semnificatia economica a acestora fiind redusa, raportat la eforturile financiare care ar trebui investite pentru deschiderea acestor drumuri traficului in regim permanent. Referitor la cooperarea in domeniul energetic, partea romana a reamintit cooperarea pentru realizarea proiectelor de conectare a retelelor de gaze, in cadrul Grupului la nivel inalt pentru conectivitate in domeniul gazelor naturale in Europa de Centrala si de Sud Est (CESEC). A reamintit, de asemenea, ca, in privinta finalizarii gazoductului Arad ¬ Szeged, cele doua parti colaboreaza strans, prin Transgaz si FGZS (compania ungara omoloaga, membra a grupului MOL). Cele doua companii au incheiat un acord tehnic in scopul promovarii unui proiect de investitii comun din fonduri comunitare, prin programul Proiectelor de Interes Comun, care vizeaza elementele de infrastructura necesare pentru asigurarea cresterii capacitatii actuale de livrare de gaz in curs reversibil, pana la 1,75 miliarde mc pe an, la punctul Csanadpalota.

In ceea ce priveste chestiunea minoritatilor nationale, a fost reiterat interesul partii romane pentru reluarea cat mai rapida a discutiilor in cadrul Comitetului de specialitate romano-ungar de colaborare in problemele minoritatilor nationale, partea romana fiind in asteptarea invitatiei promise de partea ungara, de continuare la Budapesta a dialogului la nivel de co-presedinti ai Comitetului. Asa cum a fost evidentiat de partea romana in repetate randuri, Comitetul de specialitate romano-ungar de colaborare in problemele minoritatilor nationale este singurul for de dialog convenit intre parti pentru a aborda probleme de aceasta natura. Abordarile unilaterale sunt de natura sa afecteze relatia bilaterala si climatul de intelegere inter-etnica.

Nu in ultimul rand, partea romana a atras atentia ca declaratiile referitoare la un eventual statut de autonomie, bazat pe criterii etnice, echivaleaza cu o imixtiune in afacerile interne ale Romaniei. A evidentiat ca autonomia pe criteriul etnic contravine cadrului constitutional roman in vigoare, iar drepturile colective nu fac parte din standardele europene in materie de minoritati, fiind de altfel excluse conceptual din planul relatiei bilaterale prin Tratatul de intelegere, cooperare si  buna vecinatate intre Romania si Republica Ungara, semnat la Timisoara,  la 16 septembrie 1996 (Tratatul politic de baza)."

7079 vizualizari

 • +7 (17 voturi)    
  asteptam de la solii Orbanistanului (Luni, 10 august 2015, 15:22)

  un domn [utilizator]

  Scuze Adresate Oficial Poporului Roman pentru atrocitatile de la Ip si Traznea
  • -10 (14 voturi)    
   daca ai fi obiectiv (Luni, 10 august 2015, 15:51)

   stefan2008 [utilizator] i-a raspuns lui un domn

   ai mentiona si de la ce au inceput atrocitatile respective... dar nah... este mai simplu (si in stilul istoriei predate de comunisti) sa scoti din context lucrurile.
   • +2 (4 voturi)    
    crimele (Luni, 10 august 2015, 17:52)

    amanda13 [utilizator] i-a raspuns lui stefan2008

    nu au scuza! Mai ales cand ucizi prunci. In locul tau mi-ar fi rusine, dar am trait destul in HarCov sa stiu ca neamul vostru nu are asa ceva.
    • -3 (3 voturi)    
     vezi ca (Luni, 10 august 2015, 22:44)

     stefan2008 [utilizator] i-a raspuns lui amanda13

     poate suntem neamuri btw...
  • -3 (7 voturi)    
   Asteptati? (Luni, 10 august 2015, 16:34)

   Iuliu [anonim] i-a raspuns lui un domn

   Tu in numele cui vorbesti?
   Si daca tot vorbesti, poate povestesti cite ceva si despre "Garzile lui Maniu". E bine ca lumea sa afle adevarul pina la capat.

   Dar banuiesc ca nici macar nu stii despre ce e vorba in chestiune.
   • -2 (4 voturi)    
    stie doar ca... (Luni, 10 august 2015, 22:49)

    stefan2008 [utilizator] i-a raspuns lui Iuliu

    asa-i cand esti batut in cap si o vezi numai pe-a ta.
    Asa-i pe timp de razboi si asa au facut toti: motii lui Avram Iancu, Horea Closca si Crisan... etc... cine crede ca au crutat copii sau femei habar n-are pe ce lume se afla.
 • +6 (8 voturi)    
  mi se pare normal (Luni, 10 august 2015, 15:42)

  Xorciser [utilizator]

  E o regula elementara de diplomatie ca ambasadorul sa nu se implice in poltiica tarii unde este la post.
 • +7 (13 voturi)    
  foarte tare (Luni, 10 august 2015, 15:52)

  stefan2008 [utilizator]

  Deci Ministerul de Externe este oripilat de faptul ca s-a luat ala de Monta, dar nu are nimic impotriva Jobbik, etc.
  • +5 (5 voturi)    
   Ratare (Luni, 10 august 2015, 16:50)

   Tescovin [utilizator] i-a raspuns lui stefan2008

   Ministerul de Externe nu are în atribuții să se ocupe de ce fac / spun toți exaltații. De acest lucru se pot ocupa, după caz, Poliția, Procuratura sau Spitalul de Neuropsihiatrie.
 • -6 (14 voturi)    
  celalalt (Luni, 10 august 2015, 15:53)

  mentopic [utilizator]

  eu unul as prefera sa avem si noi un viktor - baiat rau ca prim ministru, m-am saturat de 26 de ani sa tot lingem kururile altora
  • +2 (4 voturi)    
   linsul (Luni, 10 august 2015, 16:14)

   Lec [anonim] i-a raspuns lui mentopic

   Prietene , in lumea de azi , nu exista decat doua turme:

   Unele care ling si altele care se lasa linse
   Asa ca atat Victor cat si Viktor fac perte din careva dintre cele doua de mai sus

   Trecerea dintr-o turma in alta, o poti face eventual , daca ai bomba atomica

   dixit
  • +5 (7 voturi)    
   Ghinion (Luni, 10 august 2015, 16:54)

   Tescovin [utilizator] i-a raspuns lui mentopic

   Dacă ăsta e criteriul după ar trebui aleși PM-ii, atunci nici cu Orbănică nu mi-e rușinică. La cât a lustruit el posteriorul lui Putinică, poate să-și aranjeze și freza într-însul.
 • +5 (7 voturi)    
  .... (Luni, 10 august 2015, 16:02)

  pathfinder [utilizator]

  Sa (ne) radem putin de vecinii nostri, in limba turca...

  Macaristan -> Ungaria
  Bulgaristan -> Bulgaria
  Sırbistan -> Serbia

  Romanya -> Romania
  Avusturya -> Austria
  Rusya -> Rusia
  Fransa -> Franta
  s.a.m.d...

  Maghiarii sa nu uite ce-au fost si ce-au ramas.
  Adicatelea ...stan! ;)
 • +1 (3 voturi)    
  Numai unu-i, Victor penalul premier (Luni, 10 august 2015, 16:10)

  Plagarus [utilizator]

  Daca si-a furat si "doctoratul " ce o mai fi smenuit nefericitul mandru roman Viorel ?
 • +1 (9 voturi)    
  Sa le aducem aminte (Luni, 10 august 2015, 16:19)

  iobag roman [anonim]

  cred ca astia au uitat repede de 1918. Trebuie repede sa facem din nou o iesire la iarba verde in BUDA..cu 1-2 divizii..si pe urma le dam autonomie doar in PESTA.. De restul judetului uNGARIA vorbim mai tarziu si numai daca sunt cuminti.
 • 0 (8 voturi)    
  Deferenta fata de Ponta?! (Luni, 10 august 2015, 16:28)

  Luca si Matei [anonim]

  Aprecieri "inacceptabile si lipsite de deferenta" fata de premierul roman???
  Deferenta fata de Ponta??????
  Pe ce lume traieste Aurescu si ministerul lui?

  Am ajuns sa inteleg ca nu Ceausescu a fost primul vinovat de absurditatea vietii din Romania pina in 1989. Teatrul absurd a continuat bine merci si fara el si vad ca fiecare nou politruc roman se cazneste din rasputeri sa atinga culmi ale nebuniei inca neexplorate pina la el.

  Amarita tara.

  p.s. bine, hai ca stiu ca totul e hartuiala "diplomatica" etc., ca asa am vazut noi pe la altii ca se face politica, tralala, ca incidentul fabricat face parte dintr-un plan mult mai mare...

  Poate expulzam si un atasat cultural al ambasadei, sau vreun secretar III, sa le aratam noi...

  Sintem, prin politrucii nostri, ca niste copii de gradinita nespalati la fund, dar care isi arata muschii, scuipa si injura de mama. Vai de noi...
  • +1 (3 voturi)    
   bine! (Luni, 10 august 2015, 16:57)

   ..13 [utilizator] i-a raspuns lui Luca si Matei

   Ei cu ai lor si noi cu alde Monta.

   Trista zona!
 • 0 (4 voturi)    
  Mesaj catre AUrescu!!! (Luni, 10 august 2015, 17:05)

  ..13 [utilizator]

  TOATA COMUNITATEA internationala stie CINE ESTE PONTA si cate parale face!

  Inadmisibil ca MONTA sa faca ceea ce a facut cu comisia care avea sarcina de a examina originalitatea lucrari sale.

  NU EXISTA in TOATA EUROPA un personaj mai mincinos ca MONTA. Poate doar PUTIN.

  La fel de bine comunitatea internationala a stiut si a luat masuri in cazul 0049!

  Inadmisibil ca 0049 sa vina sa invete tineri diplomati si mai ales sa aiba acceptul Ministrul MAE pentru ceea ce se organizeaza!

  Unde este aplecarea catre realele valori ale unei democrati; respectul fata de democratie si STATUL DE DREPT?

  Diplomatia nu este pentru a ascunde mizeria sub pres, ci este pentru a gasi solutii intelepte, pasnice cand ai de a face cu nebunii si cu amenintarile venite de la nebuni.

  Monta este un nebun si trebuie cel putin tratat pentru ceea ce sufera, daca nu cumva si inchis la racoare, daca instanta va decide astfel.

  Nu este ceva politic - este doar ceva care tine de prevenirea si pastrarea unei sanatati minine la nivel de natie.

  In rest NUMAI de BINE sa auzim!
  • 0 (2 voturi)    
   0049 (Luni, 10 august 2015, 23:00)

   stefan2008 [utilizator] i-a raspuns lui ..13

   dau o bere daca imi pui subtitrarea
 • +1 (1 vot)    
  Afara ... (Luni, 10 august 2015, 20:17)

  Mihai Viteazu [anonim]

  hai sa-l lasam deocamdata pe "iubitul" nostru premier si sa ne unim in fata magariei, nesimtirii si tupeului unui asa zis ambasador care incalca elementarea regula a diplomatiei, aceea de a face politica si de a indemna cetatenii romani de etnie maghiara la incalcarea constitutiei.
  este o ofensa grava adusa natiunii romane.
  hai sa ne unim si cerem m.a.e. declararea acestuia "persona non grata" si expulzarea din romania respectiv interzicerea accesului 100 ani pe teritorul tarii.
  e timpul sa aratam din nou ca "pe aici nu se trece".
  ne-am saturat de jigniri si de ofense!
  mae de cine va este frica?


Abonare la comentarii cu RSS

Buchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version