Cautarile pilotului planorului disparut pe 6 august vor continua si duminica, din dispozitia viceprim-ministrului pentru securitate nationala Gabriel Oprea, acestea urmand a fi extinse si in judetul Buzau, informeaza un comunicat transmis Agerpres de Ministerul Afacerilor Interne.

Conform sursei citate, decizia a fost luata in urma sedintei operative care a avut loc la nivelul punctului de comanda inaintat din judetul Brasov si a analizelor efectuate la Centrul National de Conducere Integrata din MAI. La sedinta operativa care a avut loc in seara zilei de sambata au participat reprezentantii tuturor fortelor implicate in actiunile de cautare din ultimele 48 de ore - pompieri, jandarmi, politisti, militari, salvamontisti, piloti civili ai Aeroclubului Romaniei si voluntari.

Totodata, avand in vedere ca sambata echipele de salvatori au primit din partea unui cetatean mai multe fotografii realizate in ziua de joi, in judetul Brasov, care surprindeau un planor aflat in zbor, pentru verificarea zonei respective duminica vor avea loc mai multe cautari terestre si aeriene, inclusiv cu ajutorul unor parapante si motoparapante, care pot zbura la joasa inaltime, precizeaza comunicatul de presa.

Operatiunile aeriene si cele de la sol sunt monitorizate prin Centrul National de Conducere Integrata al MAI, vicepremierul Gabriel Oprea fiind informat permanent de derularea acestora.

Conform MAI, in cursul zilei de sambata, in operatiunea de cautare au fost implicate 850 de forte si 12 aeronave.

In seara zilei de 6 august, in jurul orei 21,50, Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta Brasov a fost sesizat de ROMATSA despre faptul ca un planor care a decolat in jurul orei 12,30 din zona Aerodromului Ghimbav nu a mai revenit la baza.

Ora 12:36 Planorul este cautat in judetul Brasov, dupa ce echipajele de salvatori au primit de la o persoana mai multe poze, realizate joi, cu un planor aflat in zbor, operatiunile urmand sa se desfasoare astazi si in Dambovita, Prahova, Arges si Buzau, transmite Mediafax. Secretarul de stat in MAI, Raed Arafat, a declarat pentru sursa citata ca Ministerul Transporturilor investigheaza motivele pentru care disparitia planorului a fost anuntata cu intarziere, aparatul de zbor decoland joi la amiaza de la Ghimbav, iar autoritatile au fost anuntate dupa noua ore ca nu a revenit la baza.

"Avand in vedere ca sambata echipele de salvatori au primit din partea unui cetatean mai multe fotografii realizate in ziua de joi, in judetul Brasov, care surprindeau un planor aflat in zbor, pentru verificarea zonei respective, astazi vor avea loc mai multe cautari terestre si aeriene, inclusiv cu ajutorul unor parapante si motoparapante, care pot zbura la joasa inaltime", se arata intr-un comunicat trimis Mediafax de Ministerul Afacerilor Interne (MAI).

Secretarul de stat in MAI, Raed Arafat, a declarat pentru Mediafax ca operatiunile de cautarea se vor desfasura astazi si in judetele Dambovita, Prahova, Arges si Buzau.

Potrivit purtatorului de cuvant al Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Buzau, George Cretu, echipele de salvatori vor face cautari in zona Varfului Penteleu din Muntii Buzaului si vor incerca sa ajunga pana la Lacul Vulturilor.

La actiunile de duminica participa aproximativ 900 de forte apartinand MAI, Ministerului Apararii Nationale (MApN), Salvamont, Directiilor Silvice, Serviciilor Voluntare pentru Situatii de Urgenta si voluntari.

De asemenea, la operatiunile de cautare aeriana participa cinci elicoptere ale MAI si MApN si cinci avioane ale Aeroclubului Romaniei.

Comandantul Aeroclubului Brasov, Stelian Cojocaru, a afirmat ca joi, atunci cand a fost tractat de pe Aerodromul Ghimbav, pilotul Mircea Craciun a spus ca intentioneaza sa zboare aproximativ doua- trei ore, fiind vorba despre un zbor de "verificare dupa asamblare", se arata intr-un comunicat al ROMATSA.

Joi, in jurul orei 21.50, Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta Brasov a fost sesizat de catre ROMATSA ca un planor care a decolat in jurul orei 12.30 din zona Aerodromului Ghimbav nu a mai revenit la baza.

Din datele obtinute a reiesit ca pilotul aparatului de zbor are 57 de ani, "mare experienta" si executa un zbor privat in zona Postavarul, potrivit MAI.

Romatsa anunta ca pilotul Mircea Craciun a folosit ultima data telefonul mobil joi, la ora 13.06, in timp ce traversa statiunea Predeal.

De asemenea, sursa citata mentioneaza ca, potrivit reglementarilor in vigoare, pentru zborul in aceasta clasa de spatiu aerian nu este obligatorie depunerea unui plan de zbor, iar pilotul poate obtine informatii la cerere.

"Acesta nu a intrat in legatura radio cu ACC Bucuresti sau cu compartimentul de informare a zborurilor pentru a solicita informatii. Pe ecranele radar nu au existat niciun fel de informatii primite de la transponderul planorului. Potrivit relatarilor comandantului Aeroclubului Brasov, acesta a fost in legatura radio numai cu conducatorul de zbor de la Aerodromul Ghimbav. Prima informatie referitoare la eveiment a fost primita de catre Romatsa de la comandantul Aeroclubului Brasov joi, la ora 21.39. Dupa raportarea mentionata mai sus, s-a trecut la punerea in aplicare a procedurilor operationale SAR (cautare-salvare), potrivit prevederilor Regulamentului aprobat prin HG nr. 741/2008 si s-au declansat operatiunile specifice. (...) Toate aceste informatii au fost transmise prin sistemul SAR la Inspectoratele pentru situatii de urgenta din zona si adiacente zonei. In jurul orei 23.30, Sistemul National pentru Apeluri de Urgenta a informat ca la ora 13.06, pilotul a folosit telefonul mobil la traversul localitatii Predeal, fapt care a determinat reevaluarea zonei de cautare", se arata intr-un comunicat al ROMATSA.

Secretarul de stat in MAI, Raed Arafat, a declarat pentru Mediafax ca Ministerul Transporturilor investigheaza motivele pentru care disparitia planorului a fost anuntata cu intarziere, aparatul de zbor decoland joi la amiaza de la Ghimbav, iar autoritatile au fost anuntate dupa noua ore ca nu a revenit la baza.