Operatiunile de cautare a planorului disparut joi au fost reluate. Salvatorii vizeaza in special zona Brasovului, dupa ce au primit poze cu un aparat in zbor realizate cu putin timp inaintea disparitiei

de I.C.     HotNews.ro
Duminică, 9 august 2015, 10:01 Actualitate | Esenţial


Cautarile pilotului planorului disparut pe 6 august vor continua si duminica, din dispozitia viceprim-ministrului pentru securitate nationala Gabriel Oprea, acestea urmand a fi extinse si in judetul Buzau, informeaza un comunicat transmis Agerpres de Ministerul Afacerilor Interne.

Conform sursei citate, decizia a fost luata in urma sedintei operative care a avut loc la nivelul punctului de comanda inaintat din judetul Brasov si a analizelor efectuate la Centrul National de Conducere Integrata din MAI. La sedinta operativa care a avut loc in seara zilei de sambata au participat reprezentantii tuturor fortelor implicate in actiunile de cautare din ultimele 48 de ore - pompieri, jandarmi, politisti, militari, salvamontisti, piloti civili ai Aeroclubului Romaniei si voluntari.

Totodata, avand in vedere ca sambata echipele de salvatori au primit din partea unui cetatean mai multe fotografii realizate in ziua de joi, in judetul Brasov, care surprindeau un planor aflat in zbor, pentru verificarea zonei respective duminica vor avea loc mai multe cautari terestre si aeriene, inclusiv cu ajutorul unor parapante si motoparapante, care pot zbura la joasa inaltime, precizeaza comunicatul de presa.

Operatiunile aeriene si cele de la sol sunt monitorizate prin Centrul National de Conducere Integrata al MAI, vicepremierul Gabriel Oprea fiind informat permanent de derularea acestora.

Conform MAI, in cursul zilei de sambata, in operatiunea de cautare au fost implicate 850 de forte si 12 aeronave.

In seara zilei de 6 august, in jurul orei 21,50, Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta Brasov a fost sesizat de ROMATSA despre faptul ca un planor care a decolat in jurul orei 12,30 din zona Aerodromului Ghimbav nu a mai revenit la baza.

Ora 12:36
Planorul este cautat in judetul Brasov, dupa ce echipajele de salvatori au primit de la o persoana mai multe poze, realizate joi, cu un planor aflat in zbor, operatiunile urmand sa se desfasoare astazi si in Dambovita, Prahova, Arges si Buzau, transmite Mediafax. Secretarul de stat in MAI, Raed Arafat, a declarat pentru sursa citata ca Ministerul Transporturilor investigheaza motivele pentru care disparitia planorului a fost anuntata cu intarziere, aparatul de zbor decoland joi la amiaza de la Ghimbav, iar autoritatile au fost anuntate dupa noua ore ca nu a revenit la baza.

"Avand in vedere ca sambata echipele de salvatori au primit din partea unui cetatean mai multe fotografii realizate in ziua de joi, in judetul Brasov, care surprindeau un planor aflat in zbor, pentru verificarea zonei respective, astazi vor avea loc mai multe cautari terestre si aeriene, inclusiv cu ajutorul unor parapante si motoparapante, care pot zbura la joasa inaltime", se arata intr-un comunicat trimis Mediafax de Ministerul Afacerilor Interne (MAI).

Secretarul de stat in MAI, Raed Arafat, a declarat pentru Mediafax ca operatiunile de cautarea se vor desfasura astazi si in judetele Dambovita, Prahova, Arges si Buzau.

Potrivit purtatorului de cuvant al Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Buzau, George Cretu, echipele de salvatori vor face cautari in zona Varfului Penteleu din Muntii Buzaului si vor incerca sa ajunga pana la Lacul Vulturilor.

La actiunile de duminica participa aproximativ 900 de forte apartinand MAI, Ministerului Apararii Nationale (MApN), Salvamont, Directiilor Silvice, Serviciilor Voluntare pentru Situatii de Urgenta si voluntari.

De asemenea, la operatiunile de cautare aeriana participa cinci elicoptere ale MAI si MApN si cinci avioane ale Aeroclubului Romaniei.

Comandantul Aeroclubului Brasov, Stelian Cojocaru, a afirmat ca joi, atunci cand a fost tractat de pe Aerodromul Ghimbav, pilotul Mircea Craciun a spus ca intentioneaza sa zboare aproximativ doua- trei ore, fiind vorba despre un zbor de "verificare dupa asamblare", se arata intr-un comunicat al ROMATSA.

Joi, in jurul orei 21.50, Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta Brasov a fost sesizat de catre ROMATSA ca un planor care a decolat in jurul orei 12.30 din zona Aerodromului Ghimbav nu a mai revenit la baza.

Din datele obtinute a reiesit ca pilotul aparatului de zbor are 57 de ani, "mare experienta" si executa un zbor privat in zona Postavarul, potrivit MAI.

Romatsa anunta ca pilotul Mircea Craciun a folosit ultima data telefonul mobil joi, la ora 13.06, in timp ce traversa statiunea Predeal.

De asemenea, sursa citata mentioneaza ca, potrivit reglementarilor in vigoare, pentru zborul in aceasta clasa de spatiu aerian nu este obligatorie depunerea unui plan de zbor, iar pilotul poate obtine informatii la cerere.

"Acesta nu a intrat in legatura radio cu ACC Bucuresti sau cu compartimentul de informare a zborurilor pentru a solicita informatii. Pe ecranele radar nu au existat niciun fel de informatii primite de la transponderul planorului. Potrivit relatarilor comandantului Aeroclubului Brasov, acesta a fost in legatura radio numai cu conducatorul de zbor de la Aerodromul Ghimbav. Prima informatie referitoare la eveiment a fost primita de catre Romatsa de la comandantul Aeroclubului Brasov joi, la ora 21.39. Dupa raportarea mentionata mai sus, s-a trecut la punerea in aplicare a procedurilor operationale SAR (cautare-salvare), potrivit prevederilor Regulamentului aprobat prin HG nr. 741/2008 si s-au declansat operatiunile specifice. (...) Toate aceste informatii au fost transmise prin sistemul SAR la Inspectoratele pentru situatii de urgenta din zona si adiacente zonei. In jurul orei 23.30, Sistemul National pentru Apeluri de Urgenta a informat ca la ora 13.06, pilotul a folosit telefonul mobil la traversul localitatii Predeal, fapt care a determinat reevaluarea zonei de cautare", se arata intr-un comunicat al ROMATSA.

Secretarul de stat in MAI, Raed Arafat, a declarat pentru Mediafax ca Ministerul Transporturilor investigheaza motivele pentru care disparitia planorului a fost anuntata cu intarziere, aparatul de zbor decoland joi la amiaza de la Ghimbav, iar autoritatile au fost anuntate dupa noua ore ca nu a revenit la baza.

2798 vizualizari

 • +6 (12 voturi)    
  Demisii de uregenta si centru in apuseni. (Duminică, 9 august 2015, 10:07)

  Gore [anonim]

  Trebuie facut urgent un centru de criza format de taranii din apuseni pentru ca ei s-au dovedit singurii in masura sa gaseasca aeronave pierdute de "autoritatili statului". Sunt singurii oameni care si-au demonstrat competenta in domeniu iar institutiile abilitate s-au dovedit a fi ZERO. Demisia de urgenta a lui Arafat si toara conducerea smurd, isu, autoritatea aeronautica, mai si scoarerea posturilor la concurs, dar un concurs real bazat pe competenta nu pe pile, relatii sau apartenenta la un clan mafiot...
  • +2 (10 voturi)    
   Ce-are SMURD a face?! (Duminică, 9 august 2015, 11:33)

   ion pop [anonim] i-a raspuns lui Gore

   SMURD = Serviciul Mobil de Urgenţǎ, Reanimare şi Descarcerare.

   Care dintre cuvintele alea fac ca SMURD să fie vinovat că un planorist a pornit la drum fără o radiobaliză?

   Care dintre cuvintele alea fac ca SMURD să fie responsabil pentru găsirea pilotului și epavei?

   Dacă ar fi fost găsită epava și cei de la SMURD n-ar fi ajuns la timp acolo (partea de URGENȚĂ), atunci da.

   Dacă ar fi ajuns la pilot și nu l-ar fi putut reanima, deși starea sa ar fi permis asta (partea de REANIMARE), atunci da.

   Dacă ar fi găsit planorul și n-ar fi putut scoate pilotul afară (partea de DESCARCERARE), atunci da.

   SMURD nu operează nici elicoptere, nici servicii de radiolocație, nici nu este un serviciu de tip SAR.

   Dacă e nevoie de demisia conducerii SMURD, atunci motivele pot fi indiferența față de situația salariaților ori ale centrelor UPU, slaba pregătire medicală a acestora ori carențe administrative.

   Conducerea SMURD are tot atâtea motive să-și dea demisia în cazul ăsta, pe câte are, să zicem, Avicola Slobozia.

   Propun însă demisia învățătoarei dumitale, și a profesorilor care ți-au dat diploma de absolvire a școlii, pentru felul în care scrii :)
   • -4 (12 voturi)    
    oare? (Duminică, 9 august 2015, 12:34)

    Gore @ion pop [anonim] i-a raspuns lui ion pop

    Draga Ion Pop, lucrezi cumva la smurd sau ai meamuri acolo?
    Ca altfel nu se poate explica interventia ta lipsita de sens si apararea fara scop a acestei institutii.
    Se dovedeste vinovata alaturi de celelalte institutii ale statului, care in loc de o interventie profesionista, fac doar demonstratii de forta inutila si circ mediatic.
    Singura solutie este demisia de urgenta a lui Arafat si toata conducerea smurd, isu, autoritatea aeronautica, mai, mapn, si scoarerea posturilor la concurs, dar un concurs real bazat pe competenta nu pe pile, relatii sau apartenenta la un clan mafiot...
    Ne-am saturat de loaze si bezaidele in toate functiile statului si abonamante la buget, vrem oameni competenti, in care sa putem avea incredere si care sa rezolve toate problemele in mod profesionist. Nu mai vrem circ mediatis si justitie la tv, vrem profesionalism si fapte concludente.
    • +3 (7 voturi)    
     Destept "comentariu" (Duminică, 9 august 2015, 15:00)

     mopsu [utilizator] i-a raspuns lui Gore @ion pop

     n-am ce zice. O fi avand si SMURD belele, dar cei de la Aviatie (sunt multe agentii si autoritati) cum pot lasa sa zboare tot soiul de miniavioane si planoare fara sistem de identificare? Cam cat ne costa mobilizarea pentru a salva un om inconstient si infatuat, (ca el nu enimeni) pe noi cei care nu beneficiem de medicamente?
     • +1 (7 voturi)    
      :) (Duminică, 9 august 2015, 15:48)

      ion pop [anonim] i-a raspuns lui mopsu

      Nu, nu există tot felul de "agenții și autorități", ci doar una singură: Autoritatea Aeronautică Română.

      Iar ei lasă planoarele să zboare pentru că e perfect legal, ca și pe restul planetei, atâta vreme cât pilotul își asumă răspunderea (lucru pe care și dl. Crăciun îl făcuse) și documentele aeronavei și pilotului sunt în bună regulă. Acest lucru se numește "aviație generală" și este reglementat legal. Și la noi, și peste tot.

      Nu vreau să comentez la adresa așa-zisei infatuări a aviatorilor români, dar aș vrea să te întreb: cam cât ai fi tu dispus să ne coste mobilizarea cu pricina? O mie de euro? O sută? Zero? Pe ce criterii decizi că X merită căutat, dar Y nu merită? De la câte ore de zbor în sus își pierde un pilot ("ca el nu e nimeni") dreptul la serviciile SAR?

      Spațiul aerian de pe planeta Pământ este împărțit în clase, iar în spațiul în care zbura planorul, identificarea era opțională. Punct. Nu a încălcat nimeni niciun regulament, și nicio agenție nu și-a neîndeplinit atribuțiile -- cel puțin, nu de data asta.
      • +1 (5 voturi)    
       Asa o fi (Duminică, 9 august 2015, 19:35)

       mopsu [anonim] i-a raspuns lui ion pop

       dar doresc sa nu ne coste nici un ban , sa-si plateasca fiecare o asigurare mare. Banii nu se duc la oamenii bolnavi care au construit structurile aviatiei din Romania ci pe grasimea unor imbuibati care-si permit aceste jucarioare scumpe. Nu incerca aiureli cu spatii aeriene, cu o singura agentie, pe banii celor multi fura toti.
  • -1 (7 voturi)    
   Destul cu planorul (Duminică, 9 august 2015, 16:35)

   utilizator1 [utilizator] i-a raspuns lui Gore

   A devenit preocupare naționala, guvernul nu mai doarme de grija multicampionului național la un sport la care era singurul participant. Nu ne pasa de planor si nici de boierul care s-a pierdut si nici nu avem chef ca din impozitele noastre sa fie plătită căutarea lui.
   • 0 (6 voturi)    
    boier (Duminică, 9 august 2015, 16:43)

    ion pop [anonim] i-a raspuns lui utilizator1

    Cam ce avere maximă trebuie să am, ca să se justifice căutarea mea? Sunt și eu curios, în caz că vreodată pățesc ceva.
    • 0 (4 voturi)    
     in cautarea boierului-pilot (Duminică, 9 august 2015, 17:45)

     utilizator1 [utilizator] i-a raspuns lui ion pop

     Cine a zis ca iti trebuie avere? Daca ai pile si relatii plateste statul pentru tine, adica prostimea.

     Boierul este o persoana care face parte din aristocratia feudala caracteristica Romaniei vremurilor noastre si care se bucura de privilegii care nu li se cuvin prostimii.

     E clar si simplu de ce este cautat acest boier de care nu ar fi auzit nimeni niciodata daca nu s-ar fi dus la plimbare cu planorul personal.
  • -2 (4 voturi)    
   lasati arabul in pace! (Duminică, 9 august 2015, 16:56)

   Dianora [anonim] i-a raspuns lui Gore

   De aparatele de zbor cazute ar trebui sa se ocupe Romatsa, aia populata cu pensionari reangajati si jupanite cu lefuri babane, recte Ministerul Transporturilor. Se pare ca simpaticii aia inca n-au aflat ca se pot depista aparatele de zbor prin transponder, nu doar prin mobilul aviatorului. Avionul ala disparut in Malaezia a fost urmarit prin satelit peste tot oceanul fara sa se amestece vreun serviciu de urgenta. Acu'e totusi bine ca nu i-a dat cuiva prin cap sa pregateasca vreun atentat, ca le intra celor de la Romatsa in birouri cu aparatul fara sase prinda cineva macar ca zboara prin zona.
 • +6 (6 voturi)    
  Planorul (Duminică, 9 august 2015, 11:31)

  Planorul [anonim]

  Planorul a zburat joi dupa-amiaza. Niste amici ai mei care au fost joi in muntii Ciucas mi-au povestit ca in intervalul orar 13-16 a plouat torential, cu fulgere si vant. Parerea mea personala este ca planorul a nimerit in furtuna respectiva, si s-a prabusit.
  Asta ar explica si de ce nu exista nici un martor, intr-o zona turistica destul de cirulata,care sa-l fi vazut cazand : pentru ca toata lumea era la adapost din cauza ploii.
  Cercetarile ar trebui limitate la zona, destul de restransa, in care joi dupa-amiaza a plouat.
  • +1 (3 voturi)    
   Spune-le autoritatilor, (Duminică, 9 august 2015, 14:48)

   emil bobu [utilizator] i-a raspuns lui Planorul

   din cate vad, au mare nevoie de ajutor.
 • +5 (5 voturi)    
  De ce... (Duminică, 9 august 2015, 21:13)

  dragos_k [utilizator]

  ...trebuie cautat un tip care practica o activitate foarte riscanta de 850 de oameni platiti din impozitele noastre?
  • -1 (1 vot)    
   ... fara ofensa... (Luni, 10 august 2015, 13:15)

   Rodi [anonim] i-a raspuns lui dragos_k

   ... daca ar fi fost sotia/sora/prietena/logodnica ta in aceasta situatie ai mai fi pus aceasta intrebare? ... fara ofensa, doar intreb...
   • 0 (0 voturi)    
    Exact... (Luni, 10 august 2015, 15:38)

    dragos_k [utilizator] i-a raspuns lui Rodi

    ...aceeasi intrebare as fi pus-o! Omul ala se dadea cu planorul "just for fun". Nu stiu ce ati vrea voi sa se faca cu taxele pe care le platiti, da' despre ale mele stiu sigur ca n-as vrea sa fie cheltuite "just for fun". In momentul in care practici "sporturi extreme", trebuie sa fiii constient ca esti singurul repsonsabil pentru ce se intampla si, poate cu exceptia familiei, nimeni n-are nicio obligatie sa-ti salveze pielea.
    • -1 (1 vot)    
     ... tot fara ofensa... (Luni, 10 august 2015, 17:58)

     Rodi [anonim] i-a raspuns lui dragos_k

     ... atunci sa ne lasam si de schi pentru ca ne putem rataci in munti si se irosesc banii comunitatii pe salvamontisti "just for fun"-ul schiorilor, sa inchidem litoralul pentru ca se pot ineca oameni pentru al caror "fun" trebuie platiti salvamari sa-i caute, sa mergem la Paris pe jos pentru ca uneori pilotii sinucigasi ne trantesc de munti "just for fun" iar rudele victimelor cer risipa de bani comunitari pentru recuperare... si ar mai fi... E vremea sa ne obisnuim ca in lumea civilizata oamenii se ajuta SI in cazuri extreme... Agree? :)
     • 0 (0 voturi)    
      Este... (Marţi, 11 august 2015, 8:48)

      dragos_k [utilizator] i-a raspuns lui Rodi

      ...vorba despre folosirea rationala si proportionala a resurselor. Ai 10 salvamari pe o plaja unde sunt cateva mii de oameni, ai 10 salvamontisti pe un munte unde schiaza tot cateva mii de oameni. Dar aici avem exact pe dos: cateva mii il cauta pe unu' cu exces de adrenalina.
      • 0 (0 voturi)    
       ... si argumente... (Marţi, 11 august 2015, 17:22)

       Rodi [anonim] i-a raspuns lui dragos_k

       ... pro si contra ar fi fara numar. Accept argumentele tale, dar ma indoiesc de afirmatia "... aceeasi intrebare as fi pus-o!.." chiar daca ar fi fost prietena/sotia/logodnica personala. Il cunosc personal pe Mircea Craciun si mi-as dori enorm sa-l stiu inapoi, bine si intreg alaturi de cei dragi ai lui. O viata de om, oricine ar fi, orice pasiune ar avea este pretioasa ...
  • -1 (1 vot)    
   eroiii tastaturii (Luni, 10 august 2015, 13:20)

   vali [anonim] i-a raspuns lui dragos_k

   Pentru ca traim intr-o societate civilizata!
 • +1 (1 vot)    
  Arafatul pe toate canalele ?! (Luni, 10 august 2015, 18:17)

  Plagarus [utilizator]

  Poate ar fi mai bun ca cititor de promter la Guvern !


Abonare la comentarii cu RSS

Buchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version