UPDATE 15.50Operatiunile de cautare a planorului care a decolat joi de la Ghimbav si nu a mai revenit la baza au fost extinse in judetele Neamt si Harghita, la cautari luand parte si cinci avioane apartinand Aeroclubului Romaniei, potrivit unui comunicat al Ministerului Transporturilor, citat de Mediafax.

Echipa condusa de George Rotaru, directorul Aeroclubului Romaniei, va continua cautarile in zona Brasov-Sinaia-Fagaras-Reghin-Toplita-Piatra Neamt-Onesti-Nehoiu-Sinaia-Brasov, potrivit unui comunicat al Ministerului Transporturilor.

|Am reluat in dimineata aceasta cautarile alaturi de colegii nostri de la Ministerul Afacerilor Interne si Ministerul Apararii Nationale cu patru avioane conduse de pilotii recunoscuti ai Aeroclubului Romaniei. In acest moment, am mai adus inca un avion si inca 10 piloti. Este si mai greu de cautat si gasit in conditiile in care este vorba despre un planor, care stim bine ca nu beneficiaza de aparatura specifica. Mai ales, in astfel de conditii, vom continua cautarile| a declarat Dragos Titea, secretar de stat in Ministerul Transporturilor.

Pilotul planorului disparut, Mircea Craciun, are 57 de ani si este instructor la Aeroclubul Brasov, fiind un pilot cu foarte multa experienta.

Comandantul Aeroclubului Brasov, Stelian Cojocaru, a afirmat ca joi, atunci cand a fost tractat de pe Aerodromul Ghimbav, pilotul Mircea Craciun a spus ca intentioneaza sa zboare aproximativ doua- trei ore, fiind vorba despre un zbor de "verificare dupa asamblare", se arata intr-un comunicat al ROMATSA.

Pilotul urma sa zboare in spatiul aerian necontrolat, care reprezinta o clasa de spatiu pentru care nu este obligatorie depunerea unui plan de zbor, iar pentru acest spatiu pilotul poate primi informatii la cerere. Potrivit ROMATSA, Mircea Craciun nu a luat legatura radio cu compartimentul de informare a zborurilor pentru a solicita informatii.

"Pe ecranele radar nu au existat niciun fel de informatii primite de la transponderul planorului. Potrivit relatarilor comandantului Aeroclubului Brasov, acesta a fost in legatura radio numai cu conducatorul de zbor de la Aerodromul Ghimbav", se precizeaza intr-un comunicat trimis ROMATSA.

UPDATE 10.41 Incepand din aceasta dimineata ministerul de interne a suplimentat fortele care participa la misiunea de cautare a pilotului planorului disparut joi 6, numarul acestora ajungand la peste 850 de pompieri, jandarmi, politisti, militari, salvamontisti, padurari si voluntari, informeaza un comunicat MAI.

In urma analizelor care au avut loc la finalul primei zile de cautari, vicepremierul Gabriel Oprea a dispus ca un numar de 210 pompieri din ISU Dolj, Teleorman, Valcea, Bacau, Vrancea, Alba, Mures, Calarasi si din Unitatea Ciolpani, sa se alature fortelor mobilizate deja pentru aceasta operatiune complexa de cautare.

Aceste forte suplimentare au intrat in dispozitiv in aceasta dimineata avand la dispozitie 8 autocamioane si 4 senilate (3 in Brasov si una in Prahova). Misiunile de astazi se vor desfasura in judetele Brasov, Prahova, Arges si Dambovita.

Totodata, in judetul Brasov a fost amplasat un punct de comanda mobil coordonat de prim-adjunctul sefului IGSU, care va conduce din teren operatiunile de cautare de la sol.

Componenta aeriana a misiunilor de astazi este asigurata de 2 elicoptere ale MAI si 4 ale MApN, acestora urmand sa li se alature aparate de zbor apartinand Aeroclubului Romaniei.

Primele zboruri de cautare au inceput in jurul orei 6.30, fiind vizata, in prima faza, zona Bran, Sinaia, Predeal.

La fel ca in ziua de vineri, au fost stabilite sectoare de cautare, atat pentru echipajele de la sol, cat si pentru aparatele de zbor.

Operatiunile de cautare a planorului care a decolat joi de la Ghimbav si nu a mai revenit la baza, sistate pe timpul noptii, au fost reluate sambata dimineata, echipelor care participa la actiune alaturandu-li-se forte de la Inspectoratele pentru Situatii de Urgenta Vrancea si Bacau, informeaza Mediafax.

Sambata dimineata, la ora 7.00, au fost reluate cautarile planorului care a disparut, joi, dupa ce a fost lansat de pe aerodromul din Ghimbav, a anuntat Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta Prahova, care participa la actiunile de cautare.

Conform sursei citate, forte de la Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta Vrancea si Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta Bacau au venit in sprijinul celor care participa la operatiunea de cautare a planorului in zonele muntoase din mai multe judete.

Operatiunile de cautare a planorului disparut fusesera sistate vineri seara, din cauza ca zona unde aveau loc este una dificila si de risc, inclusiv pentru salvatori, declara secretarul de stat in MAI Raed Arafat, care adauga ca exista chiar riscul sa ajunga la planor, dar sa nu-l depisteze planorul chiar daca ajungeau la el.

Joi, in jurul orei 21.50, Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta Brasov a fost sesizat de catre ROMATSA ca un planor care a decolat in jurul orei 12.30 din zona Aerodromului Ghimbav nu a mai revenit la baza.

Din datele obtinute a reiesit ca pilotul aparatului de zbor are 56 de ani, "mare experienta" si executa un zbor privat in zona Postavarul, potrivit MAI.

Procurorii de la Parchetul Curtii de Apel Brasov s-au sesizat din oficiu joi, pe rolul acestei unitati constituindu-se un dosar penal cu privire la faptul ca in aceeasi zi planorul, care a decolat fara un plan de zbor la ora 12.30, a disparut, iar pilotul, singura persoana aflata la bord, nu a mai contactat reprezentantii Aeroclublului Ghimbav sau familia si nu a mai revenit la baza.

Potrivit unui comunicat transmis, vineri, de Parchetul Curtii de Apel Brasov, din primele verificari a reiesit ca "pilotul a inchiriat de la Aeroclubul Ghimbav serviciul de transport al planorului proprietate personala, iar in temeiul acestei relatii contractuale" a fost dus cu un avion in Masivul Postavarul, de unde a decolat.

"Procurorii brasoveni solicita ajutorul opiniei publice cu orice informatie care poate duce la identificarea planorului, viata pilotului depinzand de trecerea timpului", se mai arata in comunicatul citat.

De asemenea, MAI anunta, vineri dupa-amiaza, ca peste 650 de persoane si 99 de vehicule si aeronave participa la cautarea planorului.

"Alaturi de elicopterele MAI si MApN la aceasta operatiune participa patru avioane apartinand Aeroclubului Romaniei si un elicopter apartinand unei firme private. Pentru acoperirea eficienta a perimetrului de cautare fiecare aeronava desfasoara misiuni in zone prestabilite. Alaturi de fortele Ministerului Afacerilor Interne si Ministerului Apararii Nationale sunt implicate resurse de la Salvamont, Ocolul Silvic si Transsylvania Offroad Club", mai arata MAI.

La randul lor, reprezentantii ROMATSA au anuntat ca pilotul planorului a folosit ultima data telefonul mobil joi, la ora 13.06, in timp ce traversa statiunea Predeal.

De asemenea, sursa citata mentiona ca, potrivit reglementarilor in vigoare, pentru zborul in aceasta clasa de spatiu aerian nu este obligatorie depunerea unui plan de zbor, iar pilotul poate obtine informatii la cerere.