Ministerul externe de la Bucuresti a emis doua informatii de calatorie prin care instiinteaza romanii ce sunt sau se vor deplasa in Italia si Croatia, ca cele doua tari se vor afla sub coduri rosii de canicula.

Republica Italia

Ministerul Afacerilor Externe informeaza cetatenii romani care se afla, tranziteaza sau doresc sa se deplaseze in Italia ca Servicul Meteorologic al Aeronauticii Militare italiene a anuntat temperaturi foarte ridicate in majoritatea regiunilor italiene, in special in zonele din nord-vestul tarii. In campia Padului sunt anuntate temperaturi de peste 36-38 grade in timpul zilei, cu tendinta de canicula in orele dupa-amiezii si seara. Meteorologii avertizeaza ca noul val de caldura africana va aduce in peninsula cele mai ridicate temperaturi din aceasta vara. Maximele de temperatura sunt prevazute pentru zilele de vineri, 7 si sambata, 8 august 2015. In marile centre urbane din regiunile Piemonte, Lombardia si in nordul Toscanei se pot inregistra temperaturi pana la 40de grade.

De duminica, 9 august 2015, sunt asteptate fenomene de instabilitate atmosferica accentuata, cu caracter local, in special in zonele din nord-vestul tarii, incepand din zona subaplina si extinzandu-se treptat spre campia piemonteza si lombarda. Exista pericolul de ploi torentiale, cu cantitati mari de apa pe metrul patrat. Reamintim ca fenomene atmosferice extrem de violente de acest fel s-au produs in regiunea Veneto si la Florenta saptamanile precedente.

Traficul rutier este codificat cu nivel rosu pentru acest sfarsit de saptamana si pentru cel viitor. Vineri, 7 august 2015, pe doua dintre principalele autostrazi italiene, A1(Milano-Napoli) si A14 (Bologna-Taranto) s-au inregistrat accidente de circulatie care au produs cozi kilometrice, fortele de ordine si autoritatile sanitare intervenind pentru a acorda asistenta calatorilor obligati sa stea mai multe ore blocati pe autostrada.

Croatia

Ministerul Afacerilor Externe informeaza cetatenii romani care se afla, tranziteaza sau doresc sa se deplaseze in Republica Croatia ca Institutul Meteorologic local a emis o avertizare privind un nou val de caldura care va traversa teritoriul croat incepand cu ziua de 7 august 2015 si se prognozeaza sa se manifeste cel putin in urmatoarele 7 zile, astfel:

  • zonele din jurul Knin, Rijeka, Split si Dubrovnik vor avea temperaturi extrem de ridicate > 35 grade C;
  • totodata, sunt asteptate temperaturi extreme, care vor depasi 35 grade C in cea mai mare parte a tarii, inclusiv in regiunile Zagrebului si Slavoniei;
  • au fost emise avertizari cod rosu de canicula pentru perioada 7 - 10 august 2015 pentru regiunile Dubrovnik, Knin, Rijeka, Split, iar pentru regiunile Zagreb si Karlovac in intervalul 8 - 9 august 2015;
  • au fost emise avertizari cod portocaliu de temperaturi ridicate in perioada 8 - 10 august 2015 pentru regiunile Osijek si Gospic;
  • restul teritoriului croat se afla, de asemenea, sub avertizare meteorologica cod galben.

Situatia infrastructurii de circulatie rutiera, feroviara si aeriana poate suferi modificari de la o ora la alta.