La initiativa ministruluide interne, Gabriel Oprea, MAI a elaborat un proiect de modificare a doua articole din Codul Penal privind ultrajul in sensul majorarii pedepselor pentru aceste fapte, informeaza un comunicat de presa al ministerului.

Potrivit sursei citate initiativa are scopul de a descuraja actiunile violente indreptate impotriva reprezentantilor autoritatii statului.

Decizia MAI vine in conditiile in care in weekend un politist de la Rutiera a fost accidentat grav de un om de afaceri turc ce nu a respectat semnalele regulamentare de oprire ale politistului si l-a acrosat cu masina, dupa care l-a purtat pe capota 400 de metri, pana agentul a cazut pe partea carosabila. Agentul este in spital in stare foarte grava.

Conform propunerii legislative, faptele, asa cum sunt ele prevazute in Codul Penal, comise asupra unui politist, jandarm, procuror sau judecator, aflati in exercitarea atributiilor de serviciu sau in legatura cu exercitarea acestor atributii urmeaza a se sanctiona cu pedeapsa prevazuta pentru acea infractiune, ale carei limite se majoreaza cu doua treimi.

Totodata, proiectul de modificare include majorarea pedepselor pentru faptele de ultraj care au ca victime celelalte categorii de functionari publici care indeplinesc functii ce implica exercitiul autoritatii de stat.

Aceasta decizie are ca scop inasprirea pedepselor pentru acest tip de fapte si implicit intarirea autoritatii celor care reprezinta statul roman si ale caror atributii de serviciu sunt exercitate in domeniul prevenirii faptelor antisociale si aplicarii legii.

Protectia prin legea penala asigurata angajatilor MAI si celorlalti functionari investiti cu autoritatea statului reprezinta o garantie a exercitarii atributiilor ce le revin acestora si nicidecum un privilegiu, se spune in comunicatul ministerului.

¬Evenimentele inregistrate in ultimul timp, cat si analizele pe care le-am facut cu structurile de specialitate ale MAI, ma determina sa am aceasta initiativa. Sustin cu tarie, ca cei care reprezinta autoritatea statului trebuie sa fie respectati si mai bine protejati de lege¬, a afirmat viceprim-ministrul pentru securitate nationala, ministrul afacerilor interne, Gabriel Oprea.

Proiectul de act normativ a fost inaintat Ministerului Justitiei, avand in vedere competentele acestuia de reglementare a cadrului normativ si institutional al sistemului judiciar si al infaptuirii justitiei ca serviciu public.

Conform analizelor realizate la nivelul Politiei Romane, in anul 2014 au fost sesizate 591 de fapte de ultraj, iar in primele 6 luni ale anului 2015, au fost sesizate 247.