Presedintele moldovean Nicolae Timofti va convoca miercuri Consiliul Suprem de Securitate, pentru a discuta situatia economico-financiara si social-politica din tara, scrie unimedia.info. Imediat dupa ce a fost investit in functie, Valeriu Strelet a convocat in sedinta Comitetul National de Stabilitate Financiara la care s-a discutat despre recuperarea banilor furati si despre soarta celor trei banci jefuite.

Luni, 3 august, premierul a mentionat ca subiectul privind lichidarea "Bancii de Economii", "Bancii Sociale" si "Unibank" va fi discutat miercuri, la sedinta noului Executiv, scrie dw.de.

"Scenariul vizand lichidarea celor trei banci presupune mai multe masuri prealabile: transferul functiilor trezoreriale, transferul functiilor de plata a pensiilor, evaluarea consecintelor cu privire la angajatii acelor banci. Am dat indicatii ca sa primim raspunsuri clare, pentru ca miercuri sa putem adopta decizii", a spus Strelet.

El a dat asigurari ca "actiunile in acest sens vor fi prompte, etapizate si cu rezultate", astfel incat, "la momentul cand se va decide retragerea licentelor, sa nu existe nici un fel de blocaj in sistem".

Premierul a atentionat ca lichidarea celor trei banci este principala conditie a FMI pentru negocierea unui nou acord de imprumut.

"Cel mai probabil, misiunea FMI va veni in Republica Moldova in prima decada a lunii septembrie si noi trebuie sa fim pregatiti", a mentionat premierul proaspat investit.