Un proiect de lege privind functionarea asociatiilor de locatari propune sanctiuni dure: Cei care isi inunda vecinii ar putea plati amenzi de pana la 10.000 de lei

de Alina Neagu     HotNews.ro
Marţi, 4 august 2015, 15:42 Actualitate | Esenţial


Un proiect de lege privind infiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari, publicat pe site-ul Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, propune sanctiuni dure pentru cei care aduc prejudicii celorlalti locatari. Una dintre marile noutati aduse de proiectul de lege este prevederea ca locatarii care isi inunda vecinii vor fi pasibili de amenzi de pana la 10.000 de lei. "Neexecutarea de catre proprietar a lucrarilor de intretinere, reparatii sau de inlocuire a elementelor de constructii si instalatii aflate in proprietatea sa individuala, daca aceasta este de natura sa aduca prejudicii celorlalti proprietari" se sanctioneaza "cu amenda de la 4.000 lei la 10.000 lei", se arata in proiectul de lege postat pe site-ul Ministerului Dezvoltarii.

 • Textul integral al proiectului de lege, in documentul atasat.

Proiectul de act normativ a fost publicat pe site-ul Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice pe data de 29 iunie 2015 si se afla in dezbatere publica, eventualele observatii si propuneri putand fi trimise pe adresa ministerului.

"Unele prevederi ale cadrului normativ in vigoare reglementeaza limitativ problematica coproprietatii si a condominiului. Cadrul legislativ referitor la proprietatea comuna indiviza si la administrarea condominiilor este necesar a fi remodelat, deoarece in prezent acesta nu ofera suficiente solutii pentru problemele proprietarilor din condominii si noile moduri de viata si locuire, nu asigura o clara reprezentare si corelare a rolurilor actorilor publici si privati in noile conditii ale transformarilor socio-rezidentiale ale oraselor si satelor si ale pietei imobiliare si, mai ales, nu stabileste regulile si principiile care sa directioneze actiunile lor in vederea asigurarii conditiilor durabile de locuit, la standarde europene", se arata in expunerea de motive a proiectului de lege.

12205 vizualizari

 • +18 (20 voturi)    
  Genial (Marţi, 4 august 2015, 15:52)

  Mihaiio [utilizator]

  Fiecare raspunde pentru tevile din apartament. Dar daca tevile nu sunt inlocuite de 25 de ani indiferent de motive, ce vina are proprietarul ca isi inunda vecinii?

  Tevile se inlocuiesc pe toate coloana si nu doar intr-un apartament. Nu are sens. Mai repede, proiectul de lege ar trebui sa spuna ca Asociatia de locatari este buna de plata in cazul in care un vecin este inundat.

  Cat despre tevile interne ale apartamentului (alimentare din coloana principala pana la robinet): aici este problema proprietarului. Proprietarul trebuie sa isi faca asigurare obligatorie, iar firmele de asigurari sa plateasca daunele.

  Proiectul de lege pare sa fie cu dedicatie pentru firmele de asigurari.
  • +12 (14 voturi)    
   mhm (Marţi, 4 august 2015, 17:01)

   Stefan85 [utilizator] i-a raspuns lui Mihaiio

   Chiar ai impresia ca faceau ceva pt cetatean?

   E clar ca e facut ca sa te determine sa iti faci asigurarea aia de locuinta, insa ATENTIE nu pe aia obligatorie de 20 euro, aia acopera inindatiile naturale, ci pe alea care incep de pe la 50 euro (un fel de casco).

   Pb ca firmele de asigurari o duc cam rau.
  • +8 (10 voturi)    
   Se poate (Marţi, 4 august 2015, 19:01)

   VictorS [utilizator] i-a raspuns lui Mihaiio

   sa fie cu dedicatie pentru firmele de asigurari, eu la asigurari m-am gandit incepand cu titlul articolului.

   Care titlu este un pic cam agresiv, risti aceasta amenda daca nu ai asigurare si nu te intelegi cu vecinii, victime ale inundatiei, deci trebuie sa faci eforturi.
   Eu am asigurare, am inundat o data si am fost inundat de cateva ori, se poate intampla absolut oricui.

   Dar intr-un fel trebuie reglementata convieturea la bloc, de care imi amintesc cu foarte putina placere.
 • +3 (15 voturi)    
  Foarte bine! (Marţi, 4 august 2015, 16:02)

  Alfabetix [utilizator]

  Trebuie reglementat mai clar traiul in comun la bloc, dar si legile trebuiesc aplicate, ceea ce nu se prea intampla.
  Mitocanul traieste pe principiu "fac ce vreau la mine in casa", iar administratorul inalta din umeri.
  • +10 (12 voturi)    
   Si cu ... (Marţi, 4 august 2015, 18:57)

   Casargoz [utilizator] i-a raspuns lui Alfabetix

   Racordurile flexibile made-in china ce faci?
   Dai in judecata producatorul?
 • +6 (12 voturi)    
  se cam impute treaba (Marţi, 4 august 2015, 16:26)

  Watcherss [utilizator]

  cine plm crede ca un batran care nu are bani de medicamente are bani sa-si repare / schimbe tevile de la baie (de exemplu)? daca nu are bani sa le schimbe, va avea bani sa plateasca 4000 lei amenda?

  mai mult, asigurarea obligatorie a locuinte nu acopera si astfel de incidente?! adica platesc asigurare degeaba?
  • +7 (9 voturi)    
   Sau un proprietar (Marţi, 4 august 2015, 16:41)

   Close [utilizator] i-a raspuns lui Watcherss

   Care a inchiriat si nu a declarat chiriasul... Sau o conducta de care era administratia responsabila si incearca sa o arunce pe spatele proprietarului.

   Si multe altele.
  • +6 (8 voturi)    
   Asigurarea obligatorie cuprinde: (Marţi, 4 august 2015, 17:18)

   ty [utilizator] i-a raspuns lui Watcherss

   cutremure, alunecari de teren si inundatii. Nu e vorba de inundatiile datorate vecinilor si lipsesc incendiile. Acestea pot fi facute separat de cei ce doresc.
   Si acest proiect este facut cu dedicatie. Sau convins ca pentru populatie sunt suficiente minciunile televizate.
 • +4 (8 voturi)    
  De retinut din lege: (Marţi, 4 august 2015, 17:47)

  bigbrother [utilizator]

  Chestia cu 10.000 amenda se aplica pentru " neexecutarea de către proprietar a lucrărilor de întreţinere, reparaţii sau de înlocuire a elementelor de construcţii şi instalaţii aflate în proprietatea sa individuală, dacă aceasta este de natură să aducă prejudicii celorlalţi proprietari".

  Adica e vorba de bunul cuiva, nu partile comune ale blocului. Dar asta ramane oricum la latitudinea locatarilor care decid cum este rezolvata aceasta problema, si doar in cazul in care nu poate fi rezolvata amiabil, abia atunci se trece la suturile de rigoare din partea asociatiei.

  Nu cunosc varianta actuala a legii dar ma bucur ca se specifica cine si ce poate face intr-un bloc, faptul ca este nevoie de autorizari pentru a darama si a schimba destinatia initiala (cine stie cate blocuri sunt in pericol datorita Gigeilor care au daramat pereti in nestire) dar..cine va cunoaste aceste prevederi? Raman iar pierdute fara a fi comunicate locatarilor?

  Cred ca un rezumat din aceasta lege ar fi mai mult decat bine venit pentru fiecare locatar si aici administratiile ar trebui sa se ocupe sa faca asta, a.i sa se previna situatiile neplacute care se pot intampla si din necunoasterea legii.
 • +12 (14 voturi)    
  O cretinatate (Marţi, 4 august 2015, 18:00)

  AdrianBorza [utilizator]

  Daca inunda pe cineva pe pagubit il intereseaza despagubiri, nu amenda platita statului. Adica pagubitul ramane cu paguba, statul isi ia o taxa pe inundatie? Iar statul poate sa il execute silit pe faptas prin ANAF, pagubitul nu poate.
 • +1 (7 voturi)    
  ministerul are intotdeauna dreptate.../ (Marţi, 4 august 2015, 18:45)

  Dedalus [utilizator]

  Este doar o noua modalitate de a strange bani la buget pentru a-I distribui priviegiatilor si celor care nu vor sa munceasca.

  Ce sa-i trimiti ministerul ca observatii si propuneri?!

  Vor trece legea asta pentru ca au nevoie de bani la buget sa cumpere voturi.

  Incet-incet ne indreptam spre un soi de fascism de tip romanesc.

  Am mai spus: se doreste sa fie doar putine firme si acelea foarte mari, sa fie putine partied -daca se poate unul singur, sa fie totul centralizat si din banii buetului sa fie platita toata lumea fie ca lucreaza fie ca nu.

  Se pregateste si o noua clasa de privilegiati, un fel de NSDAP mascat.
 • +5 (7 voturi)    
  Sa fim atenti...... (Marţi, 4 august 2015, 20:34)

  8736 [utilizator]

  ......daca iti inunzi vecinul , platesti amenda. Unde se duc acesti bani ? Ca orice amenda se face venit la bugetul local. Asigurarea apartamentului nu te salveaza de plata amenzilor , ci doar de plata despagubirilor pentru repararea pagubelor. Ce jigodii !
  • +5 (7 voturi)    
   FOARTE BINE PUNCTAT!!! (Marţi, 4 august 2015, 22:58)

   LiviuX [utilizator] i-a raspuns lui 8736

   Doar o noua metoda de a scoate bani de la populatie, ca doar e tare bogata... Oare isi dau seama ca deja au ieftinit prea multe si raman fara bani si acum incearca sa acopere din gauri pe orice cale?
 • +3 (5 voturi)    
  Mda (Marţi, 4 august 2015, 21:13)

  Cetateanu [utilizator]

  Nu prea inteleg: mie-mi pare aceeasi lege (230/2007) da mai proasta:
  Hotararile se iau cf noii legi de majoritatea proprietarilor. (daca mie nu-mi scapa ceva) incalca dreptul de proprietate. Una e sa ai o garsoniera de 10mp si alta un apartament de 200 mp. Deci conform dreptului de proprietate ar trebui sa existe un vot cenzitar cam ca la SA pe numar de actiuni.
 • +1 (1 vot)    
  si statul isi vrea partea (Miercuri, 5 august 2015, 13:45)

  edx [utilizator]

  Pai cum se poate sa nu isi ia si statul partea?
  Pentru astfel de incidente se plateste pagubitului (direct de proprietarul responsabil sau de catre asigurarea sa daca are). Numai ca statului nu ii iesea nimic din afacerea asta asa ca s-a gandit sa puna de o amenda. Ce mai conteaza paguba si despagubirea corecta daca se plateste amenda statului nu?
 • 0 (0 voturi)    
  noua lege a asociatiilor de propietari (Vineri, 11 martie 2016, 7:16)

  MihaiTrancanau [anonim]

  trebuie reglementat prin noua lege faptul reparatiilor la acoperisul plat.Pe scara mea s-a inlocuit vechiul acoperis facut de multi ani cu smoala si carton asfaltat etc.S-a stabilit un pret total pentru toata scara.Blocul are 4 etaje si cite 3 apartamente pe etaj-unul cu 2 camere si 2 cu 3 camere.Lucrare completa s-a efectuat ,adica decopertare totala pina la beton,degresare,curatire a stratului vechi,numai in dreptul-pe verticala-apartamentelor cu 2 camere,puninde-se doua straturi de membrane noi, iar la cele cu 3 camere s-a pus peste vechitura de carton asfaltat,care era de pe vremea comunistilor,un singur strat de membrana,nu 2 ,cum s-a pus la ap.cu 2camere.La plata, noi am platit mult mai mult,fata cei la care s-a facut lucrarea completa, nu s-a luat in considerare ca lucrarea nu a fost facuta uniform peste tot,ca noi pe verticala suntem cu treaba noastra-coloana de utilitati separata(apa ex.),acoperis separat,cota indiviza la terenul de sub bloc(care acum ni l-a pus la impozit).Nu mi se pare corect..... va rog reglementati prin lege.


Abonare la comentarii cu RSS

Buchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version