Magistratii de la Inalta Curte de Casatie si Justitie vor dezbate marti un nou termen in dosarul ANRP in care fosta sefa a DIICOT Alina Bica este judecata pentru fapte de coruptie in legatura cu retrocedarea unor terenuri. Tot la instanta suprema este programat si dosarul disjuns din ANRP, in care sunt judecati separat Alina Bica si Adriean Videanu pentru infractiuni care nu au legatura cu retrocedarea terenurilor, scrie Agerpres.

Pe 19 iunie, Curtea Suprema a decis sa conexeze cele doua dosare ANRP, cunoscute ca 'Bica 1' si 'Bica 2', in care este judecata Alina Bica. Dosarul 'Bica 1' a fost trimis in instanta in luna decembrie 2014, Alina Bica fiind acuzata de abuz in serviciu cu consecinte deosebit de grave, fapta savarsita ca secretar de stat si reprezentanta Ministerului Justitiei in cadrul Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor din cadrul Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor.

Au fost deferiti justitiei pentru aceeasi fapta si alte persoane care erau in componenta comisiei: Crinuta Dumitrean, presedinte ANRP, Dragos Bogdan si Lacramioara Alexandru, toti in stare de arest preventiv, Sergiu Diacomatu, vicepresedinte ANRP, Catalin Teodorescu, actualmente deputat, Oana Vasilescu, jurist, sef birou in MJ, toti sub control judiciar, si Remus Baciu, condamnat definitiv la 5 ani pentru coruptie in alta cauza.

De asemenea, au mai fost deferiti justitiei evaluatorul Emil Nutiu, in stare de arest preventiv, si omul de afaceri Stelian Gheorghe, sub control judiciar, ambii pentru complicitate. 'In 15 martie 2011, inculpatii Dumitrean, Diacomatu, Teodorescu, Baciu, Bica, Vasilescu, Bogdan si Alexandru, in calitate de membri ai comisiei, prin exercitarea abuziva a atributiunilor de serviciu (...), au aprobat, in unanimitate, raportul de evaluare intocmit de expertul evaluator Emil Nutiu, din cadrul SC Business Evaluator SRL, prin care valoarea unui teren de peste 13 hectare a fost stabilita la 377.282.300 lei. Aceasta reprezinta o supraevaluare a terenului cu 263.327.559 lei, ceea ce a provocat un prejudiciu echivalent cu aceasta suma in dauna bugetului de stat si a facilitat obtinerea unor avantaje patrimoniale de catre Gheorghe Stelian si alte persoane', sustin procurorii.

Dosarul 'Bica 2' a fost trimis de DNA in instanta pe data de 26 februarie, Adriean Videanu fiind acuzat de complicitate la abuz in serviciu daca functionarul a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, el stand in arest preventiv in perioada 31 ianuarie - 6 februarie.

In acest dosar, Dorin Cocos este acuzat de trafic de influenta (doua fapte) si dare de mita, iar fiul acestuia, Alin Cocos, de complicitate la trafic de influenta si complicitate la dare de mita. Alina Bica a fost trimisa in judecata pentru luare de mita (doua fapte), abuz in serviciu (doua fapte) si favorizarea faptuitorului (doua fapte), iar Ionut Florentin Mihailescu este acuzat de complicitate la luare de mita.

Potrivit DNA, la 14 iunie 2014, Alina Bica a primit, prin intermediul fostului sau consilier Ionut Mihailescu si in cote parti egale cu acesta, un teren in suprafata de 4.425 metri patrati in Snagov, judetul Ilfov.