Cu un top 5 al cartilor de citit vara asta, criticul si istoricul literar Dan C. Mihailescu ne spune care sunt cartile pe care ni le recomanda, dar si ce citeste zilele acestea. Pe primul loc in lista de titluri pentru cititorii HotNews.ro: Paul Morand, "Bucuresti". Plus: ce le recomanda soferilor pentru cele patru ceasuri Bucuresti-Sibiu, ca sa devina "un om de altadata. Adica un om si jumatate".

Dan C. MihailescuFoto: HotNews / DP

HotNews.ro l-a intrebat pe cunoscutul critic si istoric literar Dan C. Mihailescu - care sunt 5 recomandari de lectura, pentru vara asta. Vezi mai jos raspunsurile sale, oferite via e-mail.

Rep: Ce carti nou-aparute ne recomandati vara asta, pentru concediu, si de ce?

Dan C. Mihailescu: Am topul cu cinci tilturi deja in cartusiera:

1) Paul Morand, Bucuresti, Ed. Humanitas. Cartea unui calator frenetic, insurat cu Elena Chrissoveloni Sutu (greco-romanca, spita de bancheri, fermecator de apriga femeie) si pentru care Bucurestii se recomandau Europei ca o irezistibila "cura de nepasare". Citita azi, dupa 80 de ani, ne este oglinda vie si la bine si la rau.

2) Jean d'Ormesson, Ciudata e lumea, pana la urma, Ed. Baroque. Spectacolul magnetizant al unui academician octogenar care lupta, cu seducatoare jovialitate, sa-l impace pe Dumnezeu cu stiinta, sa imbine placerile cu ratiunea, sa amestece conservatismul cu liberalismul, pe scurt: sa arda paradoxuri in numele dulcetii de-a fi.

3) Donna Tartt, Sticletele, Ed. Litera. Nu degeaba o lauda Stephen King. Fie ca v-ati format gustul romanesc la scoala lui Dickens, fie ca ati deschis ochii pe Jan McEwan aveti aici un roman zdravan, simfonic, musculos si nevrotic totodata, leac perfect de compensat insomniile caniculare.

4) Gabrielle Zevin, Viata de poveste a lui A.J.Fikry, Editura Nemira. Carte romantioasa, pentru patimasii bibliofili, cu zone de inefabil anacronic, cearcane sprintene si bucurii duioase. Poveste de dragoste printre rafturi de librarie, cu hachite haioase si-un final de-o nobila tristete.

5) Regal de vara Salvador Dali la Humanitas: Jurnalul unui geniu reeditat simultan cu Chipuri ascunse, singurul roman scris (in 1943) de divinul nebun al ceasurilor lichefiate, deghizat huysmansian intr-un Des Esseintes adorator abstinent, iubind in absolut, dar inseland cu nonsalanta si, oricum, dubland halucinant estetismul cu instinctualitatea.

Rep: Ce cititi dumneavoastra, zilele acestea?

Dan C. Mihailescu: August este, de 15 ani pentru mine (adica de cand realizez "Omul care aduce cartea"), luna lecturilor de placere. Prin urmare, abia acum am vreme sa ma avant in cea de-a doua mie de pagini din corespondenta lui Paul Morand cu Jacques Chardonne, aparuta-n primavara la Gallimard si despre care as vrea sa scriu in Romania literara.

Rep: Ce obiceiuri de lectura ati constatat in jurul dumneavoastra, in perioada asta?

Dan C. Mihailescu: Pentru multa lume, vara este menita lecturilor usoare, de plaja, hamac, livada sau terasa. Evazionism, minimalism, exotism, memorialistica, suspans, povesti de succes, lecturi motivationale. Pentru altii, mult mai putini, abia acum vine timpul meditatiei intense, al ragazurilor zen, reculegerii, imblanzirii de sine. Dar mie in clipa asta imi place sa ma gandesc la soferi, la cei care umbla masiv cu masina pe sosele, prin munti, prin circuitele turismului cultural etc. Le recomand fierbinte audiobook-urile. Asculti in extaz, cale de patru ceasuri - Bucuresti-Sibiu - cele trei CD-uri cu Andrei Plesu citind Craii de Curtea Veche si la coborare esti pur si simplu alt om. Un om de altadata. Adica un om si jumatate.