Aproape o suta de angajati ai termocentralei Mintia au protestat vineri dimineata in fata sediului intreprinderii, solicitand prelungirea contractului colectiv de munca, plata avansului salarial pe luna iulie si tichetele de masa, acestea din urma fiind intarziate cu 20 de zile, infomeaza Agerpres.

Directorul termocentralei, Nicolae Codreanu, s-a intalnit cu protestatarii si i-a informat ca in cursul zilei de vineri vor putea intra in posesia tichetelor de masa si ca drepturile banesti vor fi virate pe cardurile de salarii. Dupa discutiile cu acesta, o mare parte dintre protestatari s-au retras la locurile lor de munca, a declarat presedintele Sindicatului Liber al Energeticienilor, Ionel Ticula.

Liderul sindical a mentionat ca negocierile privind noul contract de munca vor continua, Sindicatul Energeticienilor propunand semnarea unui acord de prelungire a celui vechi, valabil pana la data la care Complexul Energetic Hunedoara (CEH) va fi divizat in sectoarele energetic si minier.

"Am cerut sa fie semnat un acord de prelungire a drepturilor din vechiul CCM, pana la divizarea CEH. Divizarea este necesara si impusa de faptul ca societatea a beneficiat de un ajutor de salvare in valoare de 168,5 milioane lei, bani care se folosesc pentru achizitia de certificate de emisii de carbon si pentru continuarea activitatii energetice", a precizat Ticula.

Actualul contract colectiv de munca de la CEH va expira pe 1 august, in lipsa unui nou document angajatii urmand sa beneficieze doar de prevederile din contractul individual de munca. Acest fapt ar insemna o reducere de 20% a veniturilor unui salariat, conform calculelor efectuate de Sindicatul "Muntele", de la aceeasi unitate economica.