Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor a transmis rapoartele de control care vizeaza activitatea mai multor operatori din sectorul forestier catre Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie. Decizia a fost luata in vederea efectuarii de cercetari specifice care sa stabileasca daca aspectele prezentate intrunesc elementele constitutive ale unor infractiuni, informeaza Ministerul.

"Reamintim ca, in urma aparitiei in presa a mai multor articole care vizeaza posibile nereguli produse in sectorul forestier, ministrul Mediului, Apelor si Padurilor, Gratiela Gavrilescu a declansat, in perioada 07.05.2015 - 12.06. 2015, un amplu control atat la SC Holzindustrie Schweighofer SRL Sebes, SC Holzindustrie Schweighofer SRL Radauti, precum si la sediile sau punctele de lucru ale principalilor furnizori de materiale lemnoase catre operatorul economic mai sus amintit", se scrie intr-un comunicat MMAP.

Scopul controalelor a fost verificarea respectarii prevederilor legale referitoare la provenienta, transportul, depozitarea, prelucrarea primara si comercializarea materialelor lemnoase, inclusiv importul acestora.

"Din verificarea stocurilor fizice declarate si inregistrarilor contabile, s-au identificat o serie de nereguli, dupa cum urmeaza: suspiciuni privind existenta mai multor operatori economici care au furnizat material lemnos fara provenienta legala, rezultat din taieri ilegale", precizeaza Ministerul Mediului

Este vorba de inadvertente privind modul de receptie si inregistrare a materialelor lemnoase; receptionarea de material lemnos fara a fi raportat in SUMAL; existenta de material lemnos receptionat cu documente din care nu rezulta clar provenienta; diferente intre cantitatile de masa lemnoasa inscrise in avizele de insotire si cantitatile de masa lemnoasa receptionate si de raportarea in SUMAL, de catre diversi agenti economici, a unor avize de insotire fictive.

"Avand in vedere faptul ca rapoartele de control au fost transmise catre Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, in baza legii 544/2001 'privind liberul acces la informatiile de interes public', art. 12, alin. (1), literele e) si f), pana la finalizarea anchetei, Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor nu poate furniza detalii cuprinse in rapoartele de control, altele decat cele sus mentionate", se mai precizeaza in comunicat.