Institutul National pentru Studierea Holocaustului din Romania "Elie Wiesel" a prezentat joi un sondaj de opinie conform caruia 11% dintre romani considera ca evreii reprezinta o problema pentru Romania iar 22% ca i-ar dori numai ca turisti in tara, informeaza Agerpres.

Sondajul a fost efectuat de CSOP in luna iunie la comanda Institutului "Elie Wiesel", fiind intervievate 1.000 de persoane, si a urmarit sa identifice modul de raportare al cetatenilor romani la minoritati, la Holocaustul din Romania, care este imaginea acestora in privinta maresalului Ion Antonescu si a Miscarii Legionare, precum si atitudinea fata de Statul Israel sau expunerea fata de evenimente similare.

Astfel, conform sondajului, romii reprezinta minoritatea etnica cea mai respinsa sau nedorita, fiind urmata de minoritatea maghiara, a declarat joi, intr-o conferinta de presa, directorul institutului "Elie Wiesel", Alexandru Florian.

In privinta Holocaustului, arata rezultatele cercetarii, 73% dintre respondenti declara ca au auzit despre acest subiect iar dintre acestia 34% recunosc faptul ca Holocaustul a avut loc si in Romania. Principala responsabilitate ii este atribuita Germaniei naziste de catre 69% dintre intervievati, urmata la mare distanta de Guvernul Antonescu (19% dintre respondenti).

Interesul in raport cu problema Holocaustului nu este deosebit de ridicat in randul populatiei, doar 12% dintre respondenti declarandu-se "mult" sau "foarte mult" interesati de acest subiect.

Maresalul Antonescu este considerat un patriot si un strateg de catre 54% dintre respondenti, dar, totodata, este perceput drept responsabil pentru crime impotriva romilor (46%) si impotriva evreilor (30%).

Rezultatele studiului indica o pondere ridicata a celor care criminalizeaza Miscarea Legionara. Astfel, intre 30 si 50% dintre intervievati apreciaza ca Miscarea Legionara este responsabila pentru "crime impotriva unor lideri politici" si "impotriva evreilor". De asemenea, romanii isi amintesc de Miscarea Legionara ca ar fi fost anticomunista si fascista.

Raportat la anul 2007, numarul celor care afirma ca au auzit despre Holocaust este in crestere cu 12%, la fel si numarul celor care stiu ca Holocaustul a avut loc si in Romania (in crestere cu 6%).

Procentul celor care considera Guvernul Antonescu responsabil pentru declansarea Holocaustului in Romania este in crestere cu 8% comparativ cu 2007 iar cel al persoanelor care atribuie responsabilitatea Germaniei naziste este in scadere cu 10%.