Deficitul de apa din sol se va mentine in regiunile agricole din estul, sud-estul, sudul si vestul tarii, fenomenul de seceta pedologica cu diferite grade de intensitate (moderata, puternica si extrema) accentuandu-se in cea mai mare parte a teritoriului agricol, se arata intr-o informare privind seceta a ANM.

Seceta se accentueaza in RomaniaFoto: Administratia Nationala de Meteorologie

Potrivit Administratiei Nationale de Meteorologie, la data de 29 Iulie 2015, continutul de umiditate pe profilul de sol 0-100 cm, in cultura de porumb, prezinta valori scazute (seceta pedologica moderată-SM) si deosebit de scazute (seceta pedologica puternica-SP si extrema-SE) in Moldova, Dobrogea, Muntenia, Oltenia, Banat, Crisana, vestul Maramuresului, vestul si sud-vestul Transilvaniei.

Pe unele suprafete din sudul, centrul si nordul Transilvaniei, estul Maramuresului, gradul de aprovizionare cu apa a solului se situeaza in limite satisfacatoare (AS).

In intervalul 30 Iulie – 5 August 2015, prognoza meteorologica estimeaza o vreme caniculara in data de 30 iulie in regiunile sudice si sud-estice, iar pe 31 iulie doar in extremitatea de sud, in timp ce in restul zonelor vor fi valori de temperatura apropiate de mediile perioadei.

Dupa ce ziua de 1 august va aduce o racorire a vremii si în partea de sud a teritoriului, temperaturile vor incepe sa creasca din nou, de la o zi la alta in toate zonele, astfel ca in cele de campie din vest si sud va fi din nou canicula.

Averse cu caracter local se vor semnala in zilele de 30 si 31 iulie in centrul, estul si sudul tarii, dar cu precadere in zonele de deal, apoi probabilitatea pentru ploi temporare va fi mai mare in regiunile intracarpatice.