Politistii din Brasov efectueaza 8 perchezitii la persoane banuite ca ar fi obtinut 300.000 de lei prin inducerea in eroare a mai multor persoane cu privire la producerea unor accidente de circulatie in care ar fi fost implicate rude ale victimelor, informeaza Inspectoratul General.

Joi, 46 de politisti ai Inspectoratului de Politie Judetean Brasov efectueaza 8 perchezitii, in judetele Brasov, Vrancea si Galati, la persoane banuite de de inselaciuni prin metoda 'Accidentul'.

Activitatile se desfasoara in cadrul unui dosar penal instrumentat de politistii Biroului de Investigatii Criminale Brasov, sub coordonarea Parchetului de pe langa Judecatoria Brasov.

Din cercetari a reiesit ca, in anul 2015, persoanele banuite ar fi indus si mentinut in eroare mai multe victime cu privire la producerea unor accidente rutiere in care au fost implicate rude ale acestora.

Cei in cauza ar fi determinat persoanele prejudiciate sa depuna bani in conturi ale unor societati de transfer rapid de bani sau sa-i predea personal, in scopul rezolvarii favorabile a situatiei juridice a presupusului autor al accidentului.

Activitatea infractionala ar fi fost planificata si coordonata de persoane condamnate pentru infractiuni grave, iar activitatea de colectare a sumelor de bani era realizata prin interpusi, arata sursa citata.

Cei din urma erau, de regula, persoane defavorizate sau fara venituri, care ar fi pastrat un comision, restul banilor fiind impartiti de persoanele care organizau inselaciunile.

Prejudiciul cauzat prin activitatea infractionala este estimat la 300.000 de lei.

Recomandarile Politiei Romane:

Nu dati curs instructiunilor primite telefonic de la persoane necunoscute, care pretind ca ar avea calitati oficiale.

Nu oferiti date cu caracter personal prin intermediul convorbirilor telefonice, indiferent de calitatea invocata de interlocutorul de la capatul firului.

Notati numarul de telefon de la care ati fost contactat sau de la care ati primit mesajul de tip SMS, numele persoanei care va contacteaza, calitatea in care se prezinta si pastrati atat apelurile cat si mesajele SMS, pentru ca aceste date sa poata fi verificate de catre organele de cercetare penala, in eventualitatea in care ati fost deja prejudiciati.

Ce trebuie sa stiti

Pentru a evita sa deveniti victima unei infractiuni de inselaciune, este bine sa analizati cu atentie informatiile primite si sa va puneti cateva intrebari elementare referitoare la veridicitatea lor.

Inainte de a va oferi ajutorul, aveti in vedere si urmatoarele aspecte:

In caz de accident, nu exista notiunea de plata a unor despagubiri, decat ca urmare a unei hotarari judecatoresti in acest sens sau prin societatile de asigurari.

Orice accident de circulatie are doua variante de solutionare: 1) depunerea unei plangeri la unitatea politie, care se va ocupa mai departe de cazul respectiv sau 2) intelegerea amiabila a partilor, ceea ce presupune repararea daunelor folosind polita de asigurare auto obligatorie.

Oricine poate fi victima unui accident, dar, intr-un moment critic ca acesta, singura urgenta este cea medicala si nicidecum aspectul financiar. Atat victima, cat si autorul unui accident nu au nevoie de bani ca sa primeasca ingrijiri medicale.

De asemenea, trebuie sa cunoasteti faptul ca, in conformitate cu reglementarile in vigoare, un accident de orice fel, mai ales unul rutier grav este, de obicei, anuntat de persoane oficiale, abilitate sa faca acest lucru.

Chiar daca ar putea exista alte surse, care sa transmita informatia inainte ca aceasta sa va parvina in mod oficial, datele trebuie verificate inainte de a intreprinde orice actiune.

In cazul in care sunteti martorul unei infractiuni sau victima acesteia, apelati in cel mai scurt timp numarul de urgenta 112 si retineti cat mai multe detalii!