Administratia Nationala de Meteorologie a extins joi codul portocaliu de canicula si pentru judetul Calarasi, in conditiile in care in sapte judete din sudul tarii se vor inregistra pana la 40 de grade.

Cod portocaliu de canicula in sapte judete din sudFoto: Administratia Nationala de Meteorologie

In judetele Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Calarasi, Ialomita si Ilfov, inclusiv municipiul Bucuresti, se vor atinge temperaturi maxime de 38...39 de grade, iar izolat se vor inregistra valori in jurul a 40 de grade si, pe arii extinse, disconfortul termic va fi deosebit de accentuat, avertizeaza ANM.

Joi, 30 iulie, valul de caldura va persista in Oltenia, Muntenia, centrul si sudul Moldovei, precum si in partea continentala a Dobrogei, unde temperaturile maxime se vor situa frecvent intre 35 si 37 de grade, iar indicele temperatura-umezeala (ITU) va depasi pragul critic de 80 de unitati.

Furtuni si averse, posibil grindina, incepand de joi dupa-amiaza si pana vineri

De asemenea, potrivit unei informari meteorologice emise miercuri seara, in dupa-amiaza zilei de joi, 30 iulie, precum si in noaptea de joi spre vineri, 30/31 iulie, vor fi intervale de timp cu instabilitate atmosferica accentuata, cu precadere in centrul si nord-estul tarii, precum si in zonele de deal si de munte, iar in cursul zilei de vineri, 31 iulie, aria de instabilitate va cuprinde majoritatea regiunilor, dar indeosebi pe cele sudice, estice si centrale.

Vor fi averse, descarcari electrice si intensificari de scurta durata ale vantului, trecator cu aspect de vijelie.

Ploile vor avea si caracter torential, astfel incat, pe arii restranse, cantitatile de apa vor depasi 20 l/mp, iar izolat, mai ales in Carpatii Orientali si Meridionali, peste 30...35 l/mp.

Vor fi conditii de grindina.

Vineri, 31 iulie, in regiunile sudice vremea se va mentine calduroasa, izolat caniculara la amiaza, iar indicele temperatura-umezeala (ITU) va mai depasi pragul critic de 80 de unitati, se mai noteaza in informarea meteorologica.