Patriarhia Romana a fost informata inca din 2005 despre construirea in Romania a unui lacas de cult pentru comunitatea musulmana si nu are nimic impotriva ridicarii moscheii, dar asteapta sa primeasca un teren in Istanbul, unde sa fie construit un centru de pelerinaj, cu capela, scrie Mediafax.

Purtatorul de cuvant al Patriarhiei Romane, parintele Constantin Stoica, a declarat ca trebuie respectat principiul reciprocitatii si Biserica Ortodoxa Romana sa primeasca un teren in Istanbul, in conditii similare celor in care a fost acordat terenul din Bucuresti pentru comunitatea musulmana.

"Inca din 2005, Patriarhia Romana a fost informata de catre autoritati in legatura cu construirea, in Romania, a unui lacas de cult pentru comunitatea musulmana. Patriarhia Romana a spus, inca de atunci, ca nu are nimic impotriva pentru construirea lacasului de cult, dar ca trebuie respectat principiul reciprocitatii, respectiv sa primeasca un teren in Istanbul, in conditii similare", a spus parintele Constantin Stoica.

Purtatorul de cuvant al Patriarhiei Romane a precizat ca, in prezent, exista dialog intre autoritatile romane si cele turce pentru obtinerea unui teren in Istanbul.

"Negocierile privirea atribuirea unui teren in Istanbul se poarta intre state, asa cum s-a intamplat si cu terenul din Bucuresti. Pe terenul care va fi obtinut in Istanbul se intentioneaza construirea unui centru de pelerinaj, cu o capela, pentru pelerinii care ajung in Istanbul", a mai spus parintele Constantin Stoica.

El a precizat ca, in anul 2004, Patriarhia Ecumenica a dat in folosinta Patriarhiei Romane o ctitorie a lui Constantin Brancoveanu, respectiv Biserica Sfanta Mucenita Parascheva, pentru romanii care locuiesc in Istanbul si in zonele apropiate.

Muftiatul Cultului Musulman din Romania a primit in concesiune, pe o durata de 49 de ani, un teren de 11.295 de metri patrati situat pe bulevardul Expozitiei nr. 22-30, Sector 1, pentru constructia unei moschei, protocolul fiind semnat marti.

Terenul de peste 11.000 de metri patrati, de langa Romexpo, cu o valoare estimata la patru milioane de euro, pentru construirea unei moschei cu o capacitate de 2.000 de persoane, a fost dat in concesiune Muftiatului Musulman Cultural la sfarsitul lunii mai, prin hotarare de Guvern. Singura conditie pe care a impus-o Guvernul a fost ca lucrarile de constructie a moscheii sa inceapa in trei ani.

Potrivit protocolului semnat de Muftiatul Cultului Musulman si Secretariatul de Stat pentru Culte, moscheea va avea, pe langa cladirea propiu-zisa a lacasului de cult, mai multe anexe in care va functiona un loc pentru spalari rituale, o casa parohiala, o biblioteca si un centru de asistenta sociala.

Muftiatul Cultului Musulman este obligat sa informeze Secretariatul de Stat pentru Culte, la fiecare trei luni, despre stadiul lucrarilor si sursele de finantare a lucrarii.

In ce priveste sursele de finantare, muftiul Muurat Iusuf a declarat ca, cel mai probabil, o parte din bani vor veni de la Guverul turc, iar o alta parte a sumei va fi obtinuta din donatii.

Respectarea destinatiei terenului va fi monitorizata de Secretariatului de Stat pentru Culte pana la expirarea protocolului, in conditiile in care "se interzice vanzarea, instrainarea sub orice forma, incheierea vreunui pact de optiune, a unei promisiuni unilaterale sau bilaterale de vanzare a imobilului, constituirea vreunui drept de preemtiune, servituti, clauze de uzufruct, constituirea oricarei forme de aport al vreunei societati comerciale, asociatii sau fundatii".

In protocol este prevazut si faptul ca Muftiatul Cultului Musulman va folosi cladirile ridicate pe terenul din Capitala primit in concesiune doar pentru activitati religioase, iar daca vrea sa faca ulterior modificari la cladirile ce vor fi construite, este obligat sa ceara acordul Secretariatului de Stat pentru Culte.

In Romania traiesc aproximativ 65.000 de musulmani, potrivit datelor de la Secretariatul de Stat pentru Culte, dintre acestia, 10.000 locuiesc in Capitala. Cea mai mare moschee din Romania se afla la Constanta, de altfel majoritatea musulmanilor din tara sunt localizati in Dobrogea.

Fostul presedinte Traian Basescu a fost unul dintre ce mai vocali critici ai proiectului, lansand un atac extrem de dur si la adresa liderului comunitatii musulmanilor din Romania, dar si a presedintelui Recep Erodgan. Basescu a sustinut de mai multe ori ca o astfel de initiativa ar prezenta riscuri din punctul de vedere al securitatii nationale, reprosandu-le responsabililor de la Bucuresti ca nu evalueaza implicatiile acestui demers.

"Probabil nu reusiti sa va imaginati o statie de metrou din Bucuresti in care, la ore de virf, un tanar credincios se detoneaza in numele lui Allah. Sau poate inteligenta nu va ajuta sa va imaginati tineri romini esuati in viata convertiti la islamism si trimisi in tabere de instruire prin Siria, Irak sau Afganistan si reveniti in Europa pentru a ne aduce binefacerile Statului Islamic", arata fostul sef al statului, intr-o postare pe Facebook.

De celalalta parte, seful Cultului Musulman din Romania, Murat Iusuf, a afirmat ca proiectul este unul pasnic si ca nu intelege de ce s-a transformat "intr-o polemica politica". Acesta s-a declarat dezamagit de afirmatiile lui Traian Basescu, sustinand ca fostul sef al statului stia din vremea de cand era in functie "de acest acord intre statul turc si statul roman pentru construirea unei moschei". Muftiul afirma ca de 10 ani de cand conduce comunitatea turco - tatara se discuta despre construirea unei moschei in Bucuresti.

Fostul presedinte mai spunea ca de 14 ani sunt discutii Romania - Turcia privind constructia unei moschei la Bucuresti simultan cu ridicarea unei biserici ortodoxe la Istanbul care sa poarte numele "Constantin Brancovanu", dar singurul care "a cedat" a fost premierul Ponta. Basescu preciza ca un astfel de proiect trebuia pus in aplicare cand partea romana primea terenul la Istanbul.

In replica, premierul Victor Ponta declara ca este vorba de punerea in aplicare a unei intelegeri intre statul roman si statul turc, intelegere discutata inclusiv de fostul presedinte Traian Basescu.

"Fostul presedinte al Romaniei, domnul Traian Basescu, a negociat un lucru bun pentru Romania (...), si anume statul turc da un teren pe care l-au si identificat pentru o biserica romaneasca sau un loc pentru pelerinii romani, iar statul roman da un loc in care sa se construiasca (o moschee - n.r.), dar nu da Turciei, ci da comunitatii musulmane din Romania (...). Deci, un acord intre doua state, doua state care au un parteneriat strategic. (...). Eu nu am facut decat sa pun in aplicare o intelegere intre statul roman si statul turc, intelegere discutata de fostul presedinte Traian Basescu, rediscutata de actualul presedinte si care mi se pare o intelegere buna pentru Romania", a spus Ponta in 14 iulie, la Antena 3.

Intrebat despre evolutia acestei intelegeri, Ponta a spus: "Acuma, nu stiu cum evolueaza, pentru ca in urma scandalului s-ar putea sa cada (...) Statul roman nu da niciun leu, ofera un teren acolo unde a oferit si pentru alte organizatii (...). Se da un teren, in Bucuresti, fara niciun fel de bani, iar statul turc, la Istanbul, pune la dispozitia statului roman, pentru Patriarhia Romana, un teren, iar acolo urmeaza sa construim biserica, loc pentru pelerini, un lucru care, din punctul meu de vedere, este extrem de civilizat si de european", a mai spus Ponta.