Centrul de excelenta al NATO in domeniul informatiilor, infiintat la Oradea, a implinit cinci ani. Centrul - unul dintre cele mai mari ale NATO in domeniul instruirii spionilor militari - a pregatit deja peste 600 de specialisti in informatii, potrivit unui comunicat al Ministerului Apararii Nationale MApN.

Romania s-a oferit sa creeze acest centru dupa intrarea in NATO, iar acceptul Aliantei Nord-Atlantice a venit pe fondul experientei soldatilor romani in teatrele de operatiuni.

Relevant in acest sens este un pasaj dintr-o carte scrisa de celebrul ziarist american Bob Woodward (co-autor al dezvaluirilor care l-au fortat pe presedintele Richard Nixon sa demisioneze): David Petraeus, seful trupelor SUA in Afganistan la acea data, a gasit un singur batalion aliat care transmitea impecabil informatii americanilor: batalionul romanesc.

"Suntem foarte mandri ca acest Centru de excelenta a devenit unul dintre principalii furnizori de expertiza in domeniul informatiilor din surse umane (HUMINT) in cadrul Aliantei Nord-Atlantice, peste 600 de specialisti ai NATO fiind pregatiti aici de la infiintarea institutiei¬, a declarat ministrul apararii nationale, Mircea Dusa, prezent la ceremonia prilejuita de implinirea a cinci ani de la infiintarea Centrului de excelenta NATO de la Oradea.

"Activitatea personalului Centrului si expertiza militarilor romani, dobandita in teatrele de operatii, au adus Romaniei aprecieri din partea Aliantei pentru informatiile militare puse la dispozitia comandantilor NATO in aproape toate misiunile importante, incluzand Zona Balcanilor, Afganistan, Irak si, mai recent, Africa", a mai spus Mircea Dusa.

Centrele de excelenta sunt institutii militare internationale, gazduite de catre una dintre tarile membre NATO (Natiune Cadru), sprijinita de alte natiuni, numite Natiuni Sponsor. In martie 2010 a fost deschis Centrul de Excelenta NATO in domeniul HUMINT de la Oradea, care a reusit sa devina, cu sprijinul Natiunilor Sponsor (Cehia, Grecia, Polonia, Slovacia, Slovenia, Statele Unite ale Americii, Turcia si Ungaria), principalul vector al initiativelor importante desfasurate in cadrul NATO in acest domeniu de specialitate, arata MApN intr-un comunicat de presa.