Biserica Ortodxa se declara ingrijorata, in prima sa reactie dupa violul din Vaslui, de "promovarea tot mai insistenta in mass-media si in mediul virtual a pornografiei, violentei, limbajului trivial" si afirma ca "formarea si educatia tinerei generatii in spiritul valorilor permanente (adevar, dreptate, corectitudine, solidaritate, respectarea persoanei si demnitatii umane etc.) se realizeaza prin cateheze parohiale" si prin orele de religie.

"Patriarhia Romana isi exprima convingerea ca instantele judecatoresti vor lua hotararile legale adecvate, se arata intr-un comunicat publicat pe agentia de stiri a BOR, basilica.ro.

"Formarea si educatia tinerei generatii in spiritul valorilor permanente (adevar, dreptate, corectitudine, solidaritate, respectarea persoanei si demnitatii umane etc.) se realizeaza prin cateheze parohiale, prin orele de religie din invatamantul public si prin programe educationale derulate de Patriarhia Romana la nivel national (Scoala de duminica, Hristos impartasit copiilor si Alege scoala). Mai mult, potrivit hotararii Sfantului Sinod, la nivel parohial au fost incheiate parteneriate intre Biserica si Scoala cu scopul cooperarii eficiente in educarea tinerei generatii spre ajutorarea oamenilor aflati in dificultate", precizeaza Biserica, in acest comunicat.

BOR mentioneaza ca "deruleaza numeroase programe sociale si educationale in beneficiul comunitatilor de credinciosi", in prezent functionand 63 centre educationale, 29 centre comunitare, 35 centre de tip familial, 94 centre de informare, consiliere si resurse, 21 centre de urgenta (pentru persoane victime ale violentei domestice si ale traficului de persoane, fara adapost, cu risc infractional) etc.

In acest comunicat, Biserica subliniaza ca, in prezent, "libertatea individuala nu mai este corelata cu responsabilitatea personala si sociala, iar profitul material de moment umileste demnitatea persoanei si valorile spirituale din societate".

"In concluzie, este necesara intensificarea dialogului si cooperarii intre familie, scoala, Biserica, societatea civila si mass-media, in deosebi la nivel local si in zonele cu risc infractional pentru prevenirea sau diminuarea unor fenomene sociale negative, se mai arata in acest comunicat.