Sindicalistii de la CSN Meridian spun in scrisoarea deschisa, ca nicio discutie serioasa pe tema reasezarii salariilor din grila bugetara nu ar trebui sa poata incepe fara a-i lua in considerare pe cei aproape un milion de bugetari care traiesc cu 800 de lei pe luna, potrivit Mediafax.

"Va solicitam, domnilor politicieni, un spor minim salarial de 100 de euro net pentru fiecare dintre cei aproape un milion de bugetari care traiesc la limita subzistentei. Cei un milion de salariati sunt oameni pe care fiecare regim, indiferent cum s-a numit, i-a neglijat si i-a marginalizat, indepartandu-i de la normalitate. Confederatia Sindicala Nationala Meridian va cere sa refaceti aceasta normalitate in care statul, prin politicienii decidenti, trebuie sa respecte si aceasta categorie sociala aflata azi in pragul saraciei", se arata in scrisoarea deschisa.

Sindicalistii le amintesc politicienilor ca au fost alesi in functii de cei care au nevoie de ei si nu ar trebui sa ii dezamageasca.

Proiectul de Lege-cadru privind salarizarea personalului platit din fonduri publice prevede, la articolul 1 alineatul 2, ca de la data intrarii in vigoare a legii, drepturile salariale ale personalului bugetar platit din bugetul general consolidat al statului "sunt si raman in mod exclusiv cele prevazute in prezenta lege".

Initiatorii proiectului de act normativ precizeaza ca sistemul de salarizare propus are la baza urmatoarele principii: caracterul unitar, suprematia legii, echitate si coerenta, performanta profesionala, diferentierea salariilor de baza/soldelor si indemnizatiilor in functie de nivelul la care se presteaza activitatea (central, teritorial si local), motivare si sustenabilitate financiara.

"In sectorul bugetar, raportul intre cel mai mic si cel mai mare salariu de baza este de la 1 la 18", prevede articolul 4 din proiectul de lege.

Documentul stabileste sapte familii ocupationale de functii bugetare.

Ordonanta privind cresterea indemnizatiilor demnitarilor va fi aplicata, cel mai probabil, de la 1 august, avand in vedere ca impactul bugetar este sub 600.000 lei, in timp ce Legea salarizarii ar urma sa fie bugetata de la 1 decembrie 2015, a declarat, joi, Ministru Muncii, Rovana Plumb.

"Ordonanta (privind cresterea indemnizatiilor pentru inalti demnitari - n.r.) este in vigoare, aplicarea ei incepe de la 1 august. Saptamana viitoare vom avea rectificare bugetara (...). Avand in vedere ca impactul bugetar este foarte mic, sub 600.000 lei, este posibil sa inceapa si aceasta aplicare a ordonantei. Mai ales ca acest prim pas de cresteri salariale este parte componenta a Legii salarizarii pe care o vom implementa", a afirmat Rovana Plumb.

Cat priveste Legea salarizarii, Rovana Plumb a mai afirmat ca proiectul de lege este finalizat, se astepta in prezent amendamentele si observatiile federatiilor sindicale, pentru ca, ulterior, legea sa ajunga in Parlament pentru dezbatere, in luna septembrie.

"Dupa cum stiti, Legea salarizarii este gata, am discutat deja cu federatiile sindicale, asteptam amendamentele si observatiile lor, dupa care o vom finaliza. (...) Incercam sa o bugetam, asa cum am discutat, de la 1 decembrie 2015", a sustinut Rovana Plumb.

Guvernul a decis ca indemnizatiile lunare ale presedintelui, prim-ministrului, presedintilor Parlamentului, sefilor de servicii de informatii sa fie majorate incepand cu luna august, iar cele mai mari salarii le vor avea presedintele tarii, presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie, prim-ministrul si presedintii celor doua Camere ale Parlamentului. Majorarea indemnizatiilor a fost anuntata de Gabriel Oprea in 8 iulie, in ultima zi in care a exercitat interimar functia de premier.

Guvernul a stabilit ca aceasta crestere sa fie aplicata si ministrilor, vicepresedintilor, secretarilor si chestorilor Senatului si Camerei Deputatilor, Avocatului Poporului, presedintelui Consiliului Legislativ si celui al Curtii de Conturi, sefului SGG si celui al Cancelariei premierului.