Romania reprezinta o sursa importanta de victime ale traficului de persoane pentru munca fortata si exploatare sexuala catre Europa de Vest, in special Marea Britanie, Italia, Spania si Franta, arata raportul anual al Departamentului de Stat al SUA pe tema traficului de persoane. Autoritatile americane avertizeaza ca Guvernul Romaniei nu indeplineste intru totul standardele minime pentru eliminarea traficului de fiinte umane, insa face demersuri semnificative in acest sens. Departamentul de Stat face si o serie de recomandari autoritatilor, printre care alocarea de fonduri catre programe de asistenta a victimelor, imbunatatirea accesului la asistenta medicala precum si investigarea, trimiterea in judecata si condamnarea traficantilor.

"Romania este tara de origine, tranzit si destinatie pentru barbatii, femeile si copiii traficati pentru munca fortata, precum si pentru femeile si copii traficati pentru exploatare sexuala. Romanii reprezinta o sursa importanta de victime ale traficului de persoane pentru munca fortata si exploatare sexuala catre Europa de Vest (in special Marea Britanie, Italia, Spania si Franta) si Europa Centrala si de Sud (in special Republica Ceha, Ungaria si Grecia). Barbatii, femeile si copiii romani sunt traficati in scopuri de munca fortata in agricultura, constructii, servicii domestice, hoteluri si manufactura, precum si cersetorie fortata si furt in Romania si alte tari europene. Femeil si copii romani sunt victime ale traficului sexual in Romania si in alte tari europene. Victimele romane ale cersetoriei fortate si ale activitatilor infractionale fortate sunt adesea copii romi", se arata in raportul din 2015.

Potrivit raportului Departamentului de stat "oficiali guvernamentali au fost condamnati pentru infractiuni de trafic de persoane, si au fost raportate cazuri de oficiali locali care au obstructionat investigatii de trafic".

Raportul critica autoritatile romane pentru faptul ca nu indeplineste intru totul standardele minime pentru eliminarea traficului de fiinte umane, insa apreciaza ca face eforturi semnificative in aceasta directie. Astfel, arata raportul, Guvernul a demonstrat ca depune eforturi puternice in vederea aplicarii legii, insa a emis sentinte usoare sau cu suspendare care nu au descurajat traficantii sau nu au asigurat protectia victimelor dupa eliberarea traficantilor.

Se mai arata ca, desi autoritatile au identificat un numar mare de victime, institutiile publice si private au asigurat asistenta doar pentru jumatate dintre ele.

Totodata, autoritatile nu finanteaza ONG-urile care ofera asistenta victimelor, iar victimele intampina dificultati in obtinerea de servicii medicale, consiliere psihologica si compensatii de la traficanti.

"Unele victime care au fost returnate acasa de catre guvern, in loc sa fie plasate in adaposturi, au fost supuse din nou traficului de catre membrii familiei", subliniaza raportul.

Autoritatile americane recomanda remedierea acestui aspect astfel incat victimele sa aiba acces la asistenta medicala si psihologica de calitate, precum si sa realizeze analize ale sigurantei mediului familial si sa determine pe aceasta baza daca victima poate fi trimisa sau nu acasa, pentru a preveni retraficarea.

Totodata, se recomanda ca autoritatile sa nu faca publice numele victimelor care depun marturie in cadrul procesului si sa informeze constant.

Se mai recomanda ca autoritatile sa nu trimita in judecata victime ale traficului de persoane pentru infractiuni comise ca rezultat direct al acestui fapt.