Lista magistratilor care au semnat un memoriu impotriva propunerilor CSM de modificare a legilor justitiei s-a marit, ajungand marti dimineata la 505 nume. Scrisoarea de protest a fost inaintat Consiliului Superior al Magistraturii, Institutului National al Magistraturii si Ministerului Justitiei.

CSM a anuntat luni ca va discuta memoriul intr-o viitoare sedinta.

"Atragem atentia ca aceste modificari, efectuate in conditii netransparente, fara consultarea magistratilor, reprezinta o intoarcere la prevederi a caror inlaturare a fost sustinuta de tot corpul judiciar in perioada 2007-2009 si au fost puternic criticate prin rapoartele cu privire la sistemul judiciar in cadrul monitorizarii justitiei prin Mecanismul de Cooperare si Verificare (MCV) agreat de Uniunea Europeana si Romania" si "vor determina grave consecinte asupra sistemului judiciar", arata magistratii in memoriu.

Conducerea CSM s-a intalnit, vineri dimineata, cu ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc si cu presedintele Comisiei Juridice din Camera Deputatilor, Bogdan Ciuca, pentru a discuta trimiterea catre Parlament, in procedura de urgenta, a unui set de modificari privind legile justitiei, declarau vineri surse judiciare pentru HotNews.ro.

Potrivit acestora, pe langa o serie de modificari inofensive, printre propuneri s-ar numara si schimbarea procedurii de numire a procurorilor in functii de conducere. Astfel, numirile ar urma nu mai fie initiate de ministrul justitiei, ci de sectia de procurori a CSM. Numirea efectiva va fi facuta, ca si pana acum, de presedintele Klaus Iohannis.

CSM a negat vineri, intr-un comunicat, ca s-ar fi discutat despre vreun proiect de lege referitor la modificarea procedurii de numire si sustine ca declaratiile presedintelui CSM, care a admis intr-o declaratie pentru EVZ ca s-a discutat acest subiect, au fost scoase din context.

Modificarile criticate de magistrati:

- reintroducerea numirii directe in functia de judecator ori procuror a magistratilor asistenti si a avocatilor cu vechime de cel putin 18 ani, exclusiv pe baza de interviu, la judecatorii si la parchetele de pe langa acestea (art. 33 ind. 1 alin. 2 din Legea nr. 303/2004)

- schimbarea modalitatii de sustinere a examenului de promovare in functii de executie, prin instituirea ca proba a unei asa numite evaluari a activitatii profesionale pe ultimii 3 ani (transformarea unei conditii de participare in nota de promovare) (art. 46 din Legea nr. 303/2004)

- reintroducerea prevederii privind numirea fostilor magistrati cu vechime de minim 10 ani in functii vacante la instante sau parchete de acelasi grad cu cele unde au functionat. (art. 33 ind. 1 alin. 1 din Legea nr. 303/2004).