Actiunile europene si-au inceput saptamana intr-o nota negativa, atingand minimul ultimelor doua saptamani, ingrijorarile privind perspectivele de crestere ale Chinei punand in umbra cateva rezultate financiare peste asteptari ale catorva companii listate, noteaza Reuters.

Totusi, vanzarile au fost usor temperate de cresterea, mai buna decat estimarile, a indicelului privind mediul de business din Germania.

Indicele FTSE EUrofirst era pe rosu cu peste 1,2%, la 1.546 de puncte, dupa ce scazuse si la 1.540 de puncte, cel mai mic nivel din 10 iulie si pana acum.

"Mare parte din scadere vine din China ... Pietele europene sunt lovite. Cred ca multa lume considera ca economia Chinei va incetini in continuare, iar aceasta incetinire nu este inca inglobata in pietele europene in acest moment", a declarat Reuters Markus Huber, trader la firma de brokeraj Peregrine & Black.

Bursele chinezesti au cazut luni cu peste 8%, cea mai mare scadere zilnica din ultimii opt ani, in conditiile in care revenirea cu ajutorul guvernului a pietelor a fost subminata de marcarea profiturilor, de ingrijorari privind starea economiei si de teama ca politicile fiscale laxe ale Beijingului se apropie de final.