Parchetul General a constatat, in urma efectuarii unui control la Parchetul pe langa Judecatoria Vaslui, ca Ingrid Botezatu, procurorul de sedinta care nu a facut contestatie in cazul eliberarii din arest a tinerilor acuzati ca au violat o eleva, si-a exercitat functia cu grava neglijenta, afirma Agerpres, care citeaza surse judiciare.

O echipa a Parchetului General a efectuat, saptamana trecuta, un control la sediul Parchetului din Vaslui, in cazul fetei violate de sapte tineri.

Surse judiciare au declarat luni ca rezultatul verificarilor a reliefat existenta unor indicii privind comiterea de catre Ingrid Botezatu, prim-procuror adjunct al Parchetului de pe langa Judecatoria Vaslui si procuror de sedinta, a abaterii disciplinare prevazute de art. 99 lit. t. din Legea 303/2004, respectiv exercitarea functiei cu grava neglijenta, constand in neverificarea in termenul prevazut de lege a legalitatii si temeiniciei incheierii din 2 aprilie 2015 a Judecatoriei Vaslui, prin care s-a inlocuit arestul preventiv cu o alta masura mai usoara in cazul tinerilor acuzati de viol.

Potrivit surselor citate, Parchetul General a trimis Inspectiei Judiciare rezultatele verificarilor efectuate la Parchetul din Vaslui, deoarece la IJ exista deja declansata o actiune disciplinara in acest dosar.

Pe 10 noiembrie 2014, in jurul orei 19,00, o eleva s-a intalnit in municipiul Vaslui cu doi tineri, care s-au oferit sa o conduca acasa cu masina. Cei doi tineri au mers cu autoturismul pe un camp din apropierea localitatii Valeni, unde si-au mai chemat alti patru prieteni care au intretinut raporturi sexuale cu eleva impotriva vointei acesteia. Ulterior, tinerii s-au deplasat pe un alt camp, din apropierea localitatii Moara Domneasca, unde a mai fost chemat un tanar care a fortat victima sa intretina raporturi sexuale.

Cei sapte tineri au fost trimisi in judecata pe 8 decembrie 2014, sub acuzatia de viol si lipsire de libertate, toti in stare de arest preventiv.

Pe 2 aprilie 2015, trei dintre tineri - Boicu Ionut Bogdan, Rotaru Alin Dumitru si Surleac Ioan - au recunoscut acuzatiile si au cerut sa fie judecati prin procedura simplificata, iar la acelasi termen un magistrat a decis ca ei sa fie judecati in arest la domiciliu.

Decizia nu a fost contestata de Parchetul de pe langa Judecatoria Vaslui, reprezentat in sala de judecata de procurorul Ingrid Botezatu.

Ulterior, Tribunalul Vaslui a decis ca si ceilalti patru tineri care nu si-au recunoscut vina sa fie plasati in arest la domiciliu, masura schimbata apoi cu controlul judiciar pentru toti cei sapte acuzati.