Ministerul Justitiei intentioneaza sa atribuie gratuit Patriarhiei Romane un teren de 240 de metri patrati, aflat langa Palatul de Justitie din Suceava, pentru construirea ansamblului arhitectural "In memoriam", pentru comemorarea eroilor neamului, potrivit unui proiect supus dezbaterii publice de catre minister. Ministerul Justitiei a lansat in dezbatere publica proiectul de Hotarare a Guvernului privind transmiterea unei parti de imobil, aflat in domeniul public al statului, din administrarea Ministerului Justitiei in administrarea Secretariatului de Stat pentru Culte si darea acesteia in folosinta gratuita Patriarhiei Bisericii Ortodoxe Romane.

Potrivit notei de fundamentare, MJ a primit o solicitare din partea Patriarhului Bisericii Ortodoxe Române pentru a-i da un teren în folosinţă gratuită Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, parohia "Naşterea Maicii Domnului", lângă Palatul de Justiţie din Suceava.

"Ministerul Justiţiei a primit o solicitare din partea Patriarhului Bisericii Ortodoxe Române având ca obiect atribuirea în folosinţă gratuită a suprafeţei de 240 mp, aflată în vecinătatea Palatului de Justiţie Suceava, în vederea finalizării, de către Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor, parohia "Naşterea Maicii Domnului", a ansamblului arhitectural "In memoriam", edificat pentru comemorarea eroilor neamului. Curtea de Apel Suceava şi Tribunalul Suceava, în calitate de utilizatori ai imobilului, şi-au exprimat acordul privind constituirea unui drept de folosinţă gratuită cu privire la partea de imobil menţionată", se arată în nota de fundamentare.

În documentul citat se menţionează că suprafaţa de teren solicitată nu este strict necesară funcţionării instanţelor din Suceava.

Proiectul de act normativ prevede pe lângă constituire, pentru o perioadă de 20 de ani, a unui drept de folosinţă gratuită în favoarea Patriarhiei Bisericii Ortodoxe Române, şi transmiterea părţii de imobil din administrarea Ministerului Justiţiei în administrarea Secretariatului de Stat pentru Culte, instituţie care va realiza administrare părţii de imobil, în conformitate cu noua destinaţie a acesteia, se arată în nota de fundamnetare.

Conform unei anexe a proiectului cei 240 de metri pătraţi au o valoare de 90.702 lei şi fac parte dintr-un teren de 10.244 metri pătraţi.