Joi, politisti din cadrul Directiei Generale de Politie a Municipiului Bucuresti, sub supravegherea procurorilor au pus in aplicare 5 mandate de perchezitie domiciliara in Bucuresti si 6 mandate de aducere, intr-un dosar privind savarsirea infractiunii de inselaciune prin metoda 'premiu'.

Din datele si probele administrate in cauza in perioada aprilie - iulie 2015, rezulta presupunerea rezonabila ca banuitii au contactat telefonic diverse persoane, reusind sa determine cel putin 15 dintre acestea sa le remita sume de bani cuprinse intre 1.900 si 4.000 de lei, drept impozit, pentru a putea intra in posesia unui pretins premiu, in valoare de 10.000 de euro, informeaza un comunicat al DGPMB.

Prejudiciul estimat pana la acest moment este de 30.000 de lei.

In urma efectuarii perchezitiilor au fost depistate persoanele vizate, care au fost conduse la sediul Serviciului de Investigatii Criminale din cadrul Directiei Generale de Politie a Municipiului Bucuresti, pentru audieri.

Cercetarile sunt continuate sub aspectul savarsirii infractiunii de inselaciune, cu trei persoane in stare de retinere.

Actiunea a beneficiat de suportul de specialitate al Departamentului de Informatii si Protectie Interna.

Pentru a nu deveni victima unor astfel de infractiuni, Politia Capitalei va recomanda sa adoptati o conduita preventiva si sa verificati autenticitatea celor ce va sunt comunicate in acest gen de situatii.

Astfel, in cazul in care sunteti contactat de persoane ce se recomanda drept reprezentanti ai unei companii de telefonie si care va anunta ca sunteti castigatorul sau castigatoarea unui concurs, solicitandu-va sa efectuati plati, sa cumparati cartele preplatite sau sa apelati numere de telefon, va rugam sa verificati daca compania de telefonie deruleaza un astfel de concurs si daca dvs. participati in cadrul acestuia.

Totodata, pentru a evita riscul de a cadea in plasa unor infractori ce urmaresc sa va insele, solicitati celui care v-a apelat cat mai multe detalii cu privire la concursul in cadrul caruia ati fi castigat premiul. Un astfel de comportament indica suspiciuni din partea dvs., dar si faptul ca sunteti o 'tinta dificila', ceea ce ii face pe unii dintre cei care vor sa va insele sa renunte.

Nu comunicati in aceste situatii informatii personale sau confidentiale, precum codul numeric personal, seria si numarul cartii de identitate, conturi bancare sau numere ale cardurilor detinute si nici nu dati curs invitatiei de a plati diferite sume de bani prin transferuri bancare sau de a cumpara cartele preplatite.

Tot pentru a va pune la adapost de aceste incercari de frauda, Politia Capitalei va recomanda sa nu apelati eventualele numere indicate de cel care v-a contactat, inainte de a verifica daca acestea sunt alocate de catre compania de telefonie unui concurs in derulare.